Terug

Hibiscus op de juiste manier snoeien, verzorgen en overwinteren

Inhoud

 

Hoe wordt de hibiscus geplant?

Als kamerplant wordt de groenblijvende hibiscus op een lichte plaats zonder direct zonlicht geplaatst. De volle zon beschadigt het donkergroene blad en leidt tot verbrandingen. Als potgrond is hoogwaardige potgrond of potgrond voor kamerplanten met een matig voedingsgehalte geschikt. De Chinese roos heeft tijdens de groeiperiode rijkelijk water nodig. In de winter is het belangrijk niet te veel te gieten. Gieten kan naar behoefte dus niet met een vaste regelmaat. Met de vingerproef kan nagekeken worden of het substraat nog voldoende vochtigheid bevat. Als er te vaak wordt gegoten kan het tot ophopend vocht leiden waardoor de wortels kunnen gaan rotten.

De behoefte aan voeding kan gestild worden door vanaf het voorjaar tot aan de zomer maandelijks met een volledige meststof te bemesten. Zachte takken kunnen, vooral bij de als kamerplanten gehouden hibiscus door verschillende luissoorten of door witte vliegen, worden aangetast. Als het mogelijk is, helpt vaak een schaduwrijke luchtige plaats in de buitenlucht. Ook afdouchen kan grof enkele schadelijke insecten verwijderen, maar dit vervangt niet een effectief planten bestrijdingsmiddel. Het plezier aan de bloeiende kamerhibiscus kan lang aanhouden als deze alle 2 tot 3 jaar in een andere pot wordt verplant en een nieuw substraat krijgt.

In de tuin is de Chinese roos en de altheastruik populair. Als bloeiende sierheester groeit de struik normaal gesproken ongecompliceerd. Op een zonnige tot halfschaduwrijke plaats in een normale tot humusrijke aarde voelt de vorstbestendige altheastruik zich het prettigst. Een soortgelijke standplaats wenst zich ook de moerashibiscus, hoewel de bodem ook iets vochtiger mag zijn. De klassieke planttijden zijn het voorjaar en de herfst. De hibiscus die bestemd is voor in een pot kan ook nog in de zomer worden geplant. Om aan te groeien hebben de tuinplanten rijkelijk water nodig. De afstand hangt van de groeihoogte en de in de buurt geplante planten af. Als de hibiscus in groepjes geplant wordt, is een afstand van 1,5 tot 2 meter raadzaam, om ze goed tot hun recht te laten komen. Lagere buurplanten of vaste planten kunnen iets dichterbij worden geplant. Meer over het onderwerp hibiscus planten.

Hoe wordt de hibiscus verzorgd?

De hibiscus kan zowel op zonnige als ook op halfschaduwrijke plaatsen groeien, als de bodem tenminste niet te droog en te arm is. Zelfs de noordkant van het huis of schaduwrijke plaatsen hebben nauwelijks invloed op zijn bloeikracht. Het onderhoud van de tuinhibiscus kan volstaan met regelmatig gieten en matige bemesting in het voorjaar. Een goede tuincompost verbetert het humusgehalte van de bodem, als deze in het voorjaar met de bodem wordt gemengd. Hoornspaanders of een andere organische meststof is een goede en gelijkwaardige vervanging voor het bemesten.

 

Hoe moet de hibiscus worden gesnoeid?

De hibiscus hoeft niet omvangrijk te worden gesnoeid. De groenblijvende soorten, zoals bv. de Chinese roos krijgen alleen een vormsnoei. Bij de bladverliezende hibiscus worden, voordat ze opnieuw uitlopen, de scheve of dwarsliggende takken gesnoeid. Bij de eenjarige hibiscus is snoeien niet nodig. De spruit sterft na de eerste vorst af. De resten kunnen, in de herfst of het voorjaar als de tuin wordt bewerkt, worden verwijderd. Meer over het onderwerp hibiscus snoeien.

 

Hoe overwintert de hibiscus?

De hibiscus die in de volle grond kan staan overwintert buiten. De moerashibiscus is goed vorstbestending, maar het is raadzaam in het eerste standjaar een dikke winterbescherming aan te brengen. Deze zijn normaal gesproken afkomstig uit de beschutte teelt en moeten in de tuin eerst acclimatiseren.

Niet vorstbestendig zijn tropische soorten zoals de Chinese roos. Deze behoudt zijn blad en heeft een lichte schaduwplaats in een winterkwartier nodig. Direct zonlicht moet worden vermeden omdat het blad anders snel kan verbranden. De overwinteringstemperatuur bedraagt ideaal tussen 10 en 13° C. Gedurende de winter hoeft duidelijk minder te worden gegoten en is bemesting niet nodig. Regelmatige controle op aantasting van schadelijke insecten verhindert het uitbreiden daarvan. Meer over het onderwerp hibiscus overwintern.

 

Hoe wordt de hibiscus vermeerderd?

Reine soorten, zoals bv. de eenjarige drie-uur hibiscus worden door zaad vermeerderd. In zijn geval blijven de zaaddozen staan en de eenjarige plant vermeerdert zich door zichzelf uit te zaaien. Bij andere hibiscussoorten zijn het meestal soorten die als stekjes worden vermeerderd. Deze kunnen in het voorjaar (maart) of de herfst worden gedeeld of per stekje in het late voorjaar worden vermeerderd op hout van hetzelfde jaar. 10 tot 15 cm zijn voldoende. De onderste blaadjes worden verwijderd of als kale takken in de grond gezet – onderaan schuin afsnijden en op een beschutte plek in de volle grond zetten. Meestal kunnen ze dan in het najaar worden verplant als er voldoende wortels zijn ontstaan en als dat noodzakelijk is. Meer over het onderwerp hibiscus vermeerderen.

 

Hibiscus FAQ

Is de hibiscus giftig?

De hibiscus behoort tot het geslacht van de malve, die normaal gesproken geen giftige inhoudsstoffen bevatten. Voor de mens is er derhalve geen gevaar.

 

Hoe worden luizen bij de hibiscus bestreden?

Luizen tasten de planten in een vocht warm klimaat aan, vaak onder glas. Als er een betere luchtcirculatie is, wordt het gevaar van aantasting met luizen gereduceerd. Als bestrijding kan bij potplanten het afdouchen worden geprobeerd. Als dit niet voldoende is, is het raadzaam een geschikt plantenbestrijdingsmiddel te gebruiken.

 

Wanneer bloeit de hibiscus?

De meeste hibiscus soorten bloeien in de tuin vanaf de zomer tot een groot gedeelte in de herfst. Kamerplanten kunnen al vroeger bloeien omdat deze beschut in de warmte staan.

 

Verdere Informatie

De Hibiscus met al zijn soorten bevalt zowel de tuinbouwer als de tuinliefhebber. Het geslacht omvat ongeveer 200 soorten, die afkomstig zijn uit de warmere gematigde streken tot in de tropen. Bij de hibiscus soorten gaat het om bladverliezende of groenblijvende struiken of bomen, vaste planten of eenjarige. Velen geven de voorkeur aan vochtige gebieden, andere gedijen op droge rotsachtige locaties.

In de tuincultuur waardeert men de decoratieve trechterbloesem van de hibiscus die vanaf de lente tot de herfst gedurende een langere periode verschijnen. Als kamerplant is de groenblijvende Chinese roos (hibiscus rosa-sinensis) bekend. Het is niet geheel duidelijk waar deze vandaan komt, waarschijnlijk het tropische Azië. Zijn grote bloemen variëren van wit, geel, oranje tot donker karmijnrood, afhankelijk van de gekweekte soort. Ze ontstaan in de bladoksels van de zomer tot de herfst. Opvallend zijn de rode stampers met de gele meeldraden. De Chinese roos kan in de zomer ook op het lichte terras met indirect licht staan. In de natuurlijke geneeskunde wordt de Chinese roos als anti-ontstekingsmiddel aanbevolen, waarvan ook de bloemen kunnen worden geconsumeerd.

Tuinbezitters kennen de altheastruik (hibiscus syriacus) omdat deze in onze regio één van de weinige hibiscus planten zijn die in de tuin kan worden geplant. De bladverliezende heesters zijn er in talrijke soorten, die vanaf de late zomer in verschillende kleuren bloeien. De bloemen hebben meestal een doorsnee van tot wel 6 cm en vaak een donkergekleurd hart. In de tuin kunnen deze zowel solitair staan als ook in groepjes met andere kleinere bloeiende heesters.  De tuinhibiscus is bovendien geschikt om in grotere potten of bakken te worden geplant.

In de afgelopen jaren zijn vooral de grootbloemige variëteiten van de hibiscus populair geworden die voor het grootste gedeelte uit de moerashibiscus zijn voortgekomen (Hibiscus moscheutos). Het zijn hibiscus struiken die meer dan 1,5 meter hoog kunnen worden en prachtige reusachtige bloemen van tot wel 30 cm doorsnee ontwikkelen. Als achtergrond van kleinere vaste planten zijn ze een heerlijke blikvanger of ook als decoratieve buur van grotere siergrassen, zoals bv. het Chinese siergras (Miscanthus)

Bloemenvrienden kennen ook de drie-uren bloem (Hibiscus trionum). De eenjarige zomerbloem wordt ca. 1 meter hoog, bloeit van de zomer tot aan de vroege herfst met crème-gele bloemen en een donker hart. Ze is een wonderschone en prachtige plant in bonte en zomerperken en wisselende beplantingen.

Trusted Shops Guarantee