Terug

Hagen

Robuust en krachtig, de laburnum, die behoort tot de familie Papilionaceae (tegenwoordig Fabaceae genoemd), verleidt door zijn bloeiende gele bloemtrossen en zijn blauwe gebladerte, licht en sierlijk. In het bijzonder vindt het zijn plaats in stadstuinen dankzij zijn weerstand tegen luchtvervuiling. Bovendien trekt het bijen en veel bestuivende insecten aan.

Goudenregen dankt zijn Nederlandstalige naam aan de lange hangende gele bloemtrossen. Het is een populaire struik of kleine boom die in de vroege zomer (mei-juni) bloeit en maar weinig eisen stelt. Alle delen van de plant zijn giftig. Laburnum anagyroides, de gewone goudenregen, kan een hoogte van 5-7 m bereiken. De hoofdtakken splitsen zich onder spitse hoeken. De dunne zijtakken hangen in mooie bogen omlaag. De bloemtrossen bestaan uit talrijke zwavelgele vlinderbloemen en worden ongeveer 20 cm lang. Laburnum x watereri is een kruisingsproduct van de gewone goudenregen en de alpengoudenregen (Laburnum alpinum), die in tuinen niet vaak voorkomt. Toch is deze kruising de moeite waard. Dat geldt met name voor het ras ‘Vossii’. Deze planten bereiken een hoogte van 4-5 m en hebben dikkere takken dan de gewone goudenregen. De bladeren glanzen sterker en de intens gele bloemtrossen worden maar liefst 50 cm lang.

Inhoud

  • Goudenregen planten
  • Goudenregen onderhouden
  • Goudenregen gebruik

Hoe wordt een goudenregen geplant?

Plant de goudenregen zodra u de grond weer kunt bewerken. Het najaar is ook een goed tijdstip om te planten. Laat de struik ongemoeid groeien; zonder snoeien ontwikkelt de vorm zich het mooist. Zon tot halfschaduw. Goudenregen gedijt uitstekend in de volle zon, maar ook in de halfschaduw. Belangrijk is een doorlatende bodem die geen overtollig water vasthoudt. Door de smalle, opgaande groeiwijze past de goudenregen ook in een kleine tuin. Daar laten de planten zich als decoratieve solitairs, bijvoorbeeld op het terras, in de voortuin of op het gazon, van hun beste zijde zien. U kunt ze ook goed in een kleine groep houtige gewassen of in hagen van gemengde bloeiende planten integreren. Goudenregen is niet veeleisend en neemt zelfs met zand en steenhoudende of schrale grond genoegen. Let op, alle delen van goudenregen zijn zeer giftig. Vooral de zaden, die zich vanaf augustus in lange, bruine zaadpeulen ontwikkelen, zijn gevaarlijk. Als u jonge kinderen hebt en een wat kleinere tuin, is het wellicht beter geen goudenregen te planten.

Hoe wordt een goudenregen onderhouden?

Goudenregen is weliswaar tijdelijk tegen droogte bestand, maar het is beter om rondom de wortels een laag mulch aan te brengen. Compost beschermt tegen uitdroging en bevat voldoende voedingsstoffen. Veel onderhoud heeft goudenregen niet nodig. Het is voldoende om dode en lelijke takken te verwijderen. Onder een zware sneeuwlaag kunnen de takken breken. Verwijder daarom na een flinke sneeuwbui voorzichtig de sneeuw. Vooral bij vochtig en warm weer kan meeldauw toeslaan. Deze aantasting is te herkennen aan de grijze schimmellaag aan de boven en onderzijde van de bladeren. Bestrijding is meestal niet nodig. Als de plant sterk is aangetast, kunt u een biologisch middel gebruiken.

Hoe wordt goudenregen vermeerderd?

U kunt gewone goudenregen door zaad vermeerderen. Haal de rijpe zaad peulen van de plant en zaai in het najaar in zaaiaarde. Goudenregen kunt u beter niet snoeien, deze plant verdraagt een forse snoei beurt meestal slecht.

Hoe kan een goudenregen worden gebruikt?

De laburnum kan perfect worden gekweekt in een grote kuip (minstens 40 cm diep en doorsnee), Mooi bv. met kleine mahonia’s en sinaasappelbomen In de volle grond wordt het solitair staand, als haag of tussen andere bomen geplant.

Voorzichtig: giftige boom

De goudenregen heeft maar één nadeel: alle delen van de boom zijn giftig, met name de zaden die in de peulen aanwezig zijn. Ze bevatten een alkaloïde in de buurt van nicotine, cytisine, dat in geval van opname ademhalingsverlamming in de meest ernstige vormen kan veroorzaken.

omhoog