Terug

Haagbeuk snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de haagbeuk te snoeien?
    • Afhankelijk van de groei worden één of beter twee keer snoeien per jaar aanbevolen, die worden uitgevoerd midden tot eind juni en in de late zomer, of aan het begin van de lente.
  2. Hoe moet de haagbeuk worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Alle lange of storende takken worden in vorm gesneden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten haagbeuk rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Als haagplant wordt vooral de gewone haagbeuk (Carpinus betulus) gebruikt. Speciale vormen, zoals zuilbeuken worden nauwelijks gesnoeid.
  4. Verdere Informatie

 

Voor een goed verzorgde haagbeuk heg is de snoeiperiode een belangrijk detail. Men snoeit twee keer per jaar. De eerste snoei vindt plaats van half tot eind juni. Als aanknopingspunt, vòòr de langste dag van het jaar (dus voor 21 juni). De tweede keer snoeien wordt eind zomer, midden augustus of begin lente van eind februari tot half maart aanbevolen. Aan het begin van de lente wordt drastisch gesnoeid, bijvoorbeeld voor het opknappen van oudere of niet gesnoeide haagbeukheggen.

 

Haagbeuken zijn in alle opzichten gemakkelijk te snoeien. Er kan niet veel fout gaan, tijdens het snoeien. Zelfs snoeien tot op het oude hout herstelt zich zeer snel. Normaal gesproken wordt er alleen veel gesnoeid ,om de haag zijn vorm terug te geven. Zorg er bij oudere haagbeukheggen voor, dat de heg een beetje kegelvormig is. Door deze vorm krijgen alle delen van de heg voldoende licht. Als de bovenkant breder is dan de onderkant, houdt de bovenkant het zonlicht weg bij de onderkant.

Ook jonge of pas aangeplante heggen worden gesnoeid. Men laat ze niet groeien tot hun uiteindelijke hoogte, maar snoei ze reeds in een vroeg stadium. Dit snoeien stimuleert vertakking en de spruit wordt dichter.

Oudere of niet gesnoeide haagbeukheggen krijgen een verjongingssnoei voor regeneratie. Dit snoeien is drastischer en wordt uitgevoerd op het oude hout. Idealiter spreidt men de snoeimaatregelen over twee jaar, om de privacy te waarborgen. In het eerste voorjaar worden alle takken aan één zijde van 10 tot 15 cm gesnoeid tot de statuurhoogte. De daaropvolgende scheuten worden in juni weer in vorm gebracht. Het volgende jaar wordt het snoeien van het voorgaande jaar aan de andere kant herhaald.

Gebruik bij voorkeur altijd scherp gereedschap voor het snoeien. Dat maakt het werk niet alleen makkelijker voor u, maar het is ook beter voor de plant. Zo ontstaan er geen rafelige randjes aan de eindjes van de takken en is het voor de haagbeuk gemakkelijker om te herstellen.

 

Voor heggen wordt voornamelijk de gewone soort (Carpinus betulus) gebruikt, zodat er geen verschillende snoeimaatregelen zijn. Het is anders met vormsnoei, b.v. gekweekt als tuinbonsai of variëteiten met zuilvormige of piramidale groei. Bonsai-vormen moeten worden behandeld volgens de principes van bonsaisnoeien. Zuilvormige haagbeuken (bijv. De 'Columnaris'- of' Fastigiata'-soorten) mogen natuurlijk groeien en worden slechts in uitzonderlijke gevallen gesnoeid.

 

Verdere Informatie

Een van de meest populaire heggen is de haagbeuk (Carpinus betulus), die botanisch niet tot de beuken (Fagus) behoort, maar tot de berkenfamilie (Betulaceae). De bladverliezende loofbomen zijn al eeuwenlang stevig verankerd in de tuincultuur. De haagbeuk is zeer onderhoudsvriendelijk, verdraagt ​​droogte en is gemakkelijk te snoeien. Als haagplant vind je hem in parken en paleistuinen, omdat hij zeer smal of uitstekend van vorm kan worden gesnoeid. Zelfs voor nieuwe tuiniers zijn haagbeuken aan te bevelen, omdat eenvoudige vormsnoei probleemloos is met een heggenschaar.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee