Terug

Geurende jasmijn (Philadelphus)

Inhoudsopgave:

 

1: De ideale standplaats voor de geurende jasmijn

De geurende jasmijn past zich goed aan zijn leefomgeving aan. Hij accepteert probleemloos zowel zon als halfschaduw. Hetzelfde geldt voor de bodem. Elke normale tuingrond is geschikt voor de geurende jasmijn. Alleen zeer natte, verdichte bodems of extreem droge zandgronden vertragen de ontwikkeling ervan. Bodemverbetering kan helpen door kleigrond los te maken met drainagemateriaal en zandgrond te verbeteren door compost of humus toe te voegen. In de winter heeft de struik geen bescherming nodig en trotseert hij zelfs strenge vorst.

 

2: Geurende jasmijn planten: Onder deze omstandigheden groeit de geurende jasmijn het beste

De herfst wordt traditioneel aanbevolen voor het planten van een geurende jasmijn. Hoewel struiken in potten het hele jaar door geplant kunnen worden, krijgt de verse aanplant natuurlijke neerslag tijdens de klassieke plantseizoenen. Bij het zoeken naar een standplaats moet rekening worden gehouden met de grootte en de breedte van de groei. De botanische soort kan gemakkelijk 3 meter breed worden. Hij komt het best tot zijn recht in een solitaire positie, in plaats van in een groep. Zijn licht overhangende en gelijkmatige groei is bijzonder aantrekkelijk in de bloeitijd. De geurende jasmijn wordt bijvoorbeeld gebruikt als toonaangever op de achtergrond van grotere vaste plantenperken. Graaf bij het planten een gat dat tweemaal zo groot en diep is als de kluit. De kluit moet zo diep worden geplaatst dat de bodem gelijk ligt met het grondoppervlak. Vul het plantgat met de uitgegraven grond en stamp het aan. Breng schorssnippers aan om de boomschijf tegen begroeiing te beschermen en de bodemverdamping te verminderen. Wie van bloeiende planten houdt, kan de struik ook onderbeplanten met vaste bodembedekkers. Kruipend zenegroen, vrouwenmantel of elfenbloemen zijn hiervoor uitstekend geschikt. Balkon- en terrastuinders kunnen ook genieten van de betoverende geur. Voor de pot wordt een compacte geurende jasmijn cultivar aanbevolen. Permanente beplanting vereist een grotere pot met een volume van 30 tot 50 liter. Gaten in de bodem en scherven van aardewerk zorgen voor een goede waterafvoer. Als substraat wordt speciale grond voor houtachtige planten gebruikt of een mengsel van tuinaarde, compost en zand.

3: Geurende jasmijn verzorgen: De juiste verzorging voor de geurende jasmijn

Eenmaal aangegroeid, blijkt de geurende jasmijn volkomen ongecompliceerd te zijn. Water geven is alleen nodig als het erg droog is. De struik wordt alleen in het voorjaar bemest met compost of een handvol hoornspaanders. Snoeien vergt iets meer inspanning. Met de jaren wordt de geurende jasmijn een machtige struik. Dat wilt u in toom houden, vooral langs hekken of eigendomslijnen. Knip na de bloei de storende scheuten dicht bij de grond af. Struiken die oud worden, kunnen worden verjongd door ze terug te snoeien. Knip daartoe om de twee à drie jaar een derde van de oude scheuten boven de grond af. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de ruwe gegroefde schors. Wanneer de hele struik te groot wordt, worden alle scheuten tot kniehoogte teruggesnoeid. Twee jaar lang zal de bloei uitblijven, maar de geurende jasmijn krijgt nieuwe vitaliteit. Een beetje meer aandacht moet worden besteed aan de geurende jasmijn in een pot. Regelmatig water geven en drie tot vier keer bemesten van de lente tot de zomer zorgen voor een goede ontwikkeling van de plant. Om de drie tot vier jaar wordt de geurende jasmijn in het voorjaar verplant. De oude grond is opgebruikt, en vers substraat bevordert de vitaliteit. Tegelijkertijd wordt een dichte kroon uitgedund.

 

4: Geurende jasmijn redden: zo behandelt u ziektes bij de geurende jasmijn

De jonge verse scheuten van de geurende jasmijn worden in het voorjaar regelmatig aangetast door bladluizen. Ze doden de struik niet, maar beroven hem toch van energie. Ze kunnen goed bestreden worden met brandnetelgier. Meeldauw kan later in het jaar optreden. Ter preventie wordt besproeien met een heermoesgier aanbevolen. Een verkeerde locatie kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld de geurende jasmijn niet bloeit. De bloei wordt beperkt op donkere standplaatsen. Vroegtijdig bladverlies of het kaal worden van de plant kan het gevolg zijn van ernstige bodemuitdroging of een te natte bodem.

 

5: Geurende jasmijn als bijenweide

De gerurende jasmijn met zijn sterke geur is aantrekkelijk voor ons mensen, maar ook voor bijen, hommels en andere insecten. Onder imkers en natuurliefhebbers wordt de geurende jasmijn als zeer insectvriendelijk en ecologisch waardevol beschouwd. Uitzonderingen zijn de gevulde vormen, die geen duidelijke meeldraden hebben.

 

Geurende jasmijn – Verdere informatie

Een gedicht van geur en witte bloemen - dat is waar de geurende jasmijn (Philadelphus), ook bekend als welriekende of valse jasmijn, voor staat. De geurende jasmijn is echter niet verwant aan de echte jasmijn. De grote struik bereikt een hoogte tot vier meter en wordt bijna even breed. De struik is nauw verwant aan hortensia's, want hij behoort tot de hortensiafamilie (Hydrangeaceae). Zijn natuurlijke verspreidingsgebied strekt zich uit van Zuid-Europa tot de Kaukasus. De indrukwekkende overvloed aan bloemen in het late voorjaar maakt hem zo aantrekkelijk. Korte eindstandige trossen dragen 5 tot 9 komvormige witte bloemen met gele meeldraden. In de bloeitijd hult de geurende jasmijn zich in zo'n sterke geur dat hij wordt gelijkgesteld met jasmijn. Maar niet alleen wij mensen zijn gefascineerd door deze grote struik; tijdens de bloei wordt hij bezocht door talloze insecten, een ware insectenmagneet zogezegd. De vruchtdragende zaden volgen op de bloei en zijn onopvallend. De zuivere soort is de meest voorkomende in tuinen. Hij is gemakkelijk te verzorgen, op geen enkele manier giftig en veelzijdig in de tuin. In gespecialiseerde winkels zijn andere soorten verkrijgbaar, die verschillen in bloemvorm, groeihoogte en bladkleur. De rassen 'Snowstorm' of 'Boule d'Argent' bieden gevulde bloemen. Een compacte groei, bijvoorbeeld voor de containerteelt, vinden we bij de rassen 'Erectus', 'Belle Etoile' en 'Dame Blanche'. Het ras 'Aureus' schittert met geel blad en het ras 'Variegata' ontwikkelt witgroene bladeren. De geurende jasmijn is een welkome sierstruik voor grotere tuinen met ruimte of in een kuip als een compacte cultivar wordt gekozen. In de loop der jaren wordt de struik weelderig en valt men voor de unieke geur waarin de struik zijn omgeving hult.

Trusted Shops Guarantee