Terug

Euonymus verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de Euonymus correct geplant?

Haal de plant uit de transportverpakking en dompel de plant (als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststofpot om de plant verwijderd worden. De Euonymus kan het hele jaar door geplant worden zolang de grond niet bevroren is. Planten in het voorjaar is aan te raden zodat de plant tot de winter goed kan aangroeien. Plant de Euonymus in het voorbereide plantgat, dat ongeveer twee keer zo groot moet zijn als de kluit. Het is ook mogelijk om de plant in een voldoende grote kuip te planten. In dat geval kunt u ook uw balkon of terras verfraaien met deze decoratieve plant. Als u de plant in een pot plant, moet de pot een drainagegat hebben en is het belangrijk een drainagelaag op de bodem van de pot te leggen met grind of kleikorrels om waterophoping te voorkomen. Plaats de plant net zo diep in het plantgat of de pot als hij eerder in de kweekpot stond. Vul vervolgens het plantgat met de uitgegraven grond of potgrond en druk het substraat lichtjes aan. De Euonymus gedijt in elke goede tuingrond die voedselrijk, humusrijk en goed doorlatend is. Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand aan de uitgegraven grond toevoegen om de grond in het plantgebied beter doorlaatbaar te maken. Hierdoor kunnen de planten snel wortels vormen en aangroeien en wordt ook wateroverlast voorkomen. Geef na het planten eenmaal krachtig water. De groenblijvende sierheester gedijt goed op een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. De plantafstand tot andere planten moet 60 tot 80 cm zijn. Pas de hoeveelheid water aan de groei en weersomstandigheden aan. De plant heeft meestal weinig water nodig in maart/april en meer vanaf mei als het warm wordt.

Hoe wordt de Euonymus correct verzorgd?

De Euonymus is over het algemeen heel gemakkelijk te verzorgen. Tijdens langere periodes van droogte moeten de groenblijvende struiken extra water krijgen. Dit geldt ook in de winter, vooral voor planten in een pot. Geef minder vaak, maar grondig en doordringend water. Dit stimuleert de wortels om in diepere grondlagen door te dringen en zo droge periodes beter te overleven. De Japanse kardinaalsmuts, zoals de plant ook genoemd wordt (Euonymus), heeft regelmatige bemesting nodig voor een dichte groei en een mooie bladkleur. Werk hiervoor in het voorjaar wat compost of organische mest door de grond rond de plant. Voor kuipplanten wordt van maart tot augustus maandelijks een vloeibare bemesting aanbevolen. Snoeien is niet nodig voor deze langzame en compact groeiende struik; dode of beschadigde takken kunnen in het voorjaar worden afgeknipt. De Euonymus Himalaya (Euonymus japonicus) is winterhard tot ca. -15° C en heeft daarom geen winterbescherming nodig. Alleen als u deze plant als kuipplant kweekt, moet u de pot in de winter in noppenfolie of jute wikkelen om hem te beschermen tegen doorvriezen.

Hoe wordt de Euonymus gebruikt?

Met zijn compacte groei en wintergroene bladeren is de Euonymus Himalaya ideaal voor een lage haag of mooi als solitair op het terras of balkon. Na 10 jaar bereikt de terras- en tuinplant zonder snoeien een hoogte van ongeveer 150 cm en groeit hij uit tot een breedte van ongeveer 100 cm. Het helderwitte, nieuwe blad in het voorjaar is een echte blikvanger en steekt bijzonder mooi af tegen het donkergroene, glanzende blad. De nieuwe scheuten zijn beduidend groter dan die van andere euonymus soorten. De Euonymus Himalaya verdraagt lichte schaduw en is daarom ideaal om een donkere hoek in de tuin op te fleuren. De gemakkelijk te onderhouden planten zijn ook een echte blikvanger in combinatie met lavendel of rozen. De sierheester kan op verschillende manieren gebruikt worden en brengt het hele jaar door structuur in de tuin en voortuin.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee