Terug

Eucalyptus planten

Inhaltsverzeichnis:

  1. De optimale standplaats
  2. De correcte planttechniek
  3. Eucalyptus overwinteren
  4. De juiste verzorging
  5. Eucalyptus ziektes
  6. Eucalyptus verdere informatie

 

1: De optimale standplaats voor de eucalyptus

Ondanks zijn goede winterhardheid heeft de eucalyptus een beschutte standplaats nodig. Groenblijvende planten zijn over het algemeen gevoelig voor vorst en ijzige wind. Het licht moet lijken op dat van Australië, bij voorkeur de volle zon en warm. De belangrijkste vereiste voor de bodem is doorlatendheid. De plant verdraagt geen ophopend water. Grofweg verdraagt de exotische heester elke normale tuingrond. Als u eucalyptussen op het balkon of de vensterbank wilt houden, zijn veel meer eucalyptussoorten aan te bevelen. Deze zijn gewoonlijk niet vorstbestendig en moeten de winter binnen bij een licht venster doorbrengen. Voor vensterbank- en balkontuinders die van aroma's houden, zijn er eucalyptussoorten met honing-, pepermunt- of citroenaroma.

 

2: Eucalyptus planten: De correcte plant techniek

Het planten van een eucalyptus is niet wezenlijk verschillend van andere houtgewassen. Zodra de plaats is gevonden, wordt in het voorjaar geplant. Herfstbeplanting houdt altijd het risico in dat de eucalyptus tot de winter niet goed genoeg aangroeit. Het begint meestal met de aankoop van een plant, omdat variëteiten niet uit zaad kunnen worden geteeld. Zuivere eucalyptussoorten kunnen uit zaad worden geteeld en als jonge planten onder warme omstandigheden worden opgekweekt. Natuurlijk kunnen ook zelf vermeerderde stekken worden geplant. Graaf bij het planten een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit en maak de grond los. Plaats de eucalyptus gelijk met het grondoppervlak, vul het gat op en geef water. Zodra de geplante eucalyptus zich op de locatie heeft gevestigd, schiet hij letterlijk in de groei. Hij kan bijna een halve meter per jaar groeien.

Eucalyptus in een pot planten

Als u de eucalyptus in potten kweekt, zorg dan voor een goede drainage. Geschikt substraat is potgrond, dat eventueel kan worden verrijkt met kleikorrels. Het mineraal zorgt voor extra drainage. Na uiterlijk drie of vier jaar moet de potplant in het voorjaar worden verpot. Verse grond zal de struik nieuwe vitaliteit geven.

3: Eucalyptus overwinteren

Oudere exemplaren van winterharde eucalyptusvariëteiten vertonen een uitgesproken vorstbestendigheid. Maar de weg daarheen is gevaarlijk in strenge winters. Jonge struiken jonger dan 7 jaar reageren soms gevoelig en kunnen sterk bevriezen. Bij koude vriesnachten is het de moeite waard de bodem te bedekken met vliesdoek en rijshout. Potten zijn gevoeliger voor vorst, omdat de kluit kan bevriezen. Verplaats de pot naar een beschutte plaats of wikkel hem in noppenfolie.

 

4: Eucalyptus goed verzorgen

De snelgroeiende eucalyptus kan goed gesnoeid worden. Het snoeien gebeurt aan het begin van de lente in maart. Er mag grondiger worden gesnoeid, want eucalyptus zal gewillig opnieuw uitlopen. Regelmatig snoeien resulteert in een mooie dichte groei. Eucalyptus is bescheiden in zijn behoefte aan voedingsstoffen. Als ze in de volle grond worden geplant, is bemesting normaal gesproken niet nodig. In de pot, en gescheiden van de beplante grond, worden de struiken om de twee à drie weken in kleine hoeveelheden bemest. Bodemvocht is een eerste vereiste voor de opname van voedingsstoffen. Geef water voordat het substraat uitdroogt. Controleer met uw vinger hoe vochtig de grond is. Als er nog vocht is, heeft de plant geen water nodig.

 

5: Eucalyptus ziektes

Voorkom ophopend vocht bij de wortels. Dit leidt tot rotting en een verzwakking van de struiken. Onder bepaalde omstandigheden kunnen er bladluizen of wolluizen worden aangetroffen. Verder blijven eucalyptusplanten dankzij hun hoge gehalte aan etherische oliën vrij van ongedierte.

 

6: Eucalyptus verdere informatie

Bij eucalyptus denken we onvermijdelijk aan het wilde Australische bushland en koala's, maar het allerlaatste denken we aan de eigen tuin. En toch kan de mooie groenblijvende heester ook hier succesvol groeien. Tot enkele decennia geleden werd eucalyptus bijna overal als vorstgevoelig beschouwd. Dankzij plantenveredeling zijn er nu variëteiten beschikbaar die temperaturen van meer dan 10 graden onder nul kunnen overleven. Voorwaarde is een beschutte plaats en een vorstbestendige eucalyptussoort. De beste vorstbestendigheid vertoont de cultivar "Azura", die is voortgekomen uit de reeds gedeeltelijk vorstbestendige soort Eucalyptus gunnii. In onze breedtegraden kan de wintergroene struik op beschutte plaatsen uitgroeien tot een middelhoge grote struik van wel 5 meter. Als hij eenmaal wortel heeft geschoten, kan hij tot een halve meter per jaar groeien. Snoeien is essentieel om de bossige groei te bevorderen. De zilvergrijze tot blauwachtige bladeren zijn sterk aromatisch, geuren intensief wanneer ze worden afgeknipt en kunnen worden gebruikt voor verkoudheidsbaden. In de tuin slaat de winterharde eucalyptus een goed figuur, zowel in een pot op het terras als buiten in de tuin geplant.

Passend daarbij...

Eucalyptus boompje
Eucalyptus boompje1 stammetje
€ 27,95
Trusted Shops Guarantee