Terug

Duindoorn correct oogsten – 3 stappen naar succes

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip, duindoorn te oogsten?  
    • Met de oogst van de duindoorn kan worden begonnen, als de vruchten hun typische oranje kleur krijgen.
  2. Hoe wordt de duindoorn correct geoogst?  
    • Met een opvangdoek op de grond worden de afgeknipte vruchten opgevangen.
  3. Hoe moeten de duindoornvruchten na de oogst bewaard worden en hoe kunnen deze verwerkt worden?  
    • Na de oogst worden de verse vruchten gegeten of tot jam, gelei of sap verwerkt.  
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor de oogst bepalen

Door de kleur van de vruchten kan de oogst van de duindoorn bepaald worden. Zodra de vruchten oranje kleuren, begint de oogst. De vruchten zijn in de herfst rijp. Geplukt worden de bessenachtige schijnvruchten voor de eerste vorst en worden er snel afgehaald. Hoe langer de vruchten aan de struik blijven, hoe meer aroma ze verliezen. Zonder ze te oogsten blijven ze de hele winter aan de struik hangen en dienen dan als voer voor vogels en andere kleine diertjes.

 

Stap 2: Hoe wordt de duindoorn correct geoogst?

Er zijn prettigere dingen voor tuinders, als het oogsten van de duindoorn. Het is nogal moeizaam en men kan letsel oplopen. De takken ontwikkelen korte scheuten vol met doorns, waaraan men zich pijnlijk kan verwonden. Daarom zijn stevige handschoenen aan te bevelen en wordt er voorzichtig geoogst.

Op de bodem wordt een groot doek gelegd, waarin de schijnvruchten kunnen vallen. Met een touw kunnen grotere takken en twijgen van de duindoornstruik naar zich toe getrokken worden. Met een schaar worden de vruchten afgeknipt en kunnen dan in het daaronder liggende doek vallen. Alternatief kunnen de vruchten geplukt worden, maar ze mogen niet gekwetst worden bij het eraf halen. Om ze in te zamelen worden manden of kisten gebruikt.

 

Stap 3: De juiste opslag en verwerking

De duindoornvruchten kunnen tijdens de oogst vers voor wild, fruit, salades of smoothies worden gebruikt. Ze kunnen niet lang bewaard worden. Daarom is het verder verwerken tot duindoornsap, jam, vruchtenmoes, gelei of siroop aan te bevelen.

De vruchten kunnen ook in hun geheel geconserveerd worden. Invriezen is dan een gebruikelijke methode. Net als bosbessen, aroniabessen, frambozen of bramen, kunnen de schijnbessen, na ze kort onder water afgespoeld te hebben, ingevroren worden. Iets meer werk is het verwerken tot gedroogde vruchten. Hiervoor worden de duindoornbessen zolang in de oven gedroogd, tot de vruchten nog slechts een minimaal watergehalte bevatten. Bewaard worden ze dan in donkere glazen en keramiekpotten.

 

Verdere informatie

Wild fruit en inheemse vruchten zijn momenteel erg populair. Ongetwijfeld behoort ook de duindoorn (Hippophae rhamnoides) daartoe. De inheemse plant begroeit zandige rotsachtige bodems, die vaak aan de Europese kust te vinden zijn. De tweehuizige bebladerde struik (mannelijke en vrouwelijke struiken) vormt na een succesvolle bevruchting in de herfst oranjerode schijnbessen. Ze bezitten een aangename zurige smaak en bevatten een grote hoeveelheid vitamines, mineralen en organische zuren. Bekend is de duindoorn voor zijn zeer hoge vitamine C gehalte. In de volksgeneeskunde worden zijn ontstekingsremmende eigenschappen gewaardeerd, die bij verkoudheid en koorts worden gebruikt. In de handel vindt men een groot aantal duindoorn producten, waarvan enkele ook zelf gemaakt kunnen worden. 

                              

Trusted Shops Guarantee