Terug

Cranberry planten

Inhood

  1. De juiste techniek
  2. Het optimale tijdstip 
  3. De ideale standplaats  
  4. verdere informatie

 

1. De juiste techniek: zo wordt de cranberry geplant 

Veenbessen zijn compacte bodembedekkende dwergstruiken uit de heidefamilie (Ericaceae). Ze zijn in de handel verkrijgbaar als potplanten. Ze kunnen worden geplant in het voorjaar of in het najaar, wanneer het weer vorstvrij is. Als kalkminnende (van zure grond houdende) planten zijn ze ideaal voor aanplant onder azalea's, blauwe bessen of rododendrons. Veenbessen kunnen ook in perken worden geplant als de grond dienovereenkomstig wordt voorbereid. Er zijn ongeveer 7 planten per vierkante meter nodig, wat overeenkomt met een plantafstand van 30 tot 40 cm. Om opkomende onkruidgroei te onderdrukken, is het raadzaam schorssnippers rond de planten te strooien. Een ander voordeel van mulchen is dat de grond gelijkmatig vochtig wordt gehouden.  

 

De beste plantpartners: Met deze perkburen kan de cranberry het bijzonder goed vinden 

Net als de meeste heideplanten verdraagt de veenbes geen kalk in de grond. Hij heeft zure grond nodig met een pH-waarde van minder dan 5,0. Zonder een lage pH-waarde is de toevoer van voedingsstoffen verstoord en zouden de cranberries geleidelijk aan verhongeren. Goede buren in het perk kunnen de verwante blauwe bessen en blauwe bosbessen zijn. Rododendrons, azalea's of lavendelheide zijn ook geschikte buren.

 

2. Het optimale tijdstip: nu is de beste planttijd voor de cranberry

De cranberry kan het beste geplant worden op de gebruikelijke planttijdstippen in het voorjaar en het najaar op vorstvrije dagen. De dwergstruik kan ook in de loop van het jaar worden geplant, maar in dat geval is het belangrijk te zorgen voor voldoende bodemvocht.  

 

Pas op voor de kou 

Hoewel veenbessen in onze streken meestal vorstbestendig zijn, is bescherming tegen de winter toch aan te raden. De bloemen in het voorjaar en de vruchten in het najaar lopen vooral gevaar door late of vroege nachtvorst. Zelfs een paar graden onder nul zijn genoeg om de oogst te beschadigen. Door gedurende korte tijd een tegen de vorst beschermend vlies of jutezakken neer te leggen, kan ernstige bevriezing worden voorkomen. 

 

3: De ideale standplaats: hier voelt de cranberry zich op zijn gemak

De veenbes is een kleine compacte dwergstruik uit de heidefamilie (Ericaceae). Zonnige, tegen de wind beschutte plaatsen kenmerken de locatie. De eisen die aan de bodem worden gesteld, zijn iets hoger. Zoals de meeste leden van deze plantenfamilie, vereist de dwergstruik kalkvrije omstandigheden. Het moet humusrijk, gelijkmatig vochtig en zuur zijn. Een licht zure pH-waarde van minder dan 5,0 is voldoende. Om de bodemreactie te verminderen, moet naald- of veengrond worden bijgemengd.

 

Cranberry in het tuinperk planten 

In elke tuin zijn er plaatsen die moeilijk te bewerken zijn, b.v. hellingen. Deze kunnen worden gebruikt als teeltgebieden voor veenbessen. Vooraf moet de bodem worden aangepast en op winderige plaatsen moet een windscherm worden aangebracht.

 

Cranberry in een pot planten 

De cranberry is ook geschikt voor de stadstuinder op het balkon en terras. Visueel oogt het niet erg goed in een pot. Het ziet er beter uit wanneer de dwergstruik wordt gebruikt als onderbeplanting voor gecultiveerde bosbessen. Beide planten zijn verwant en hebben dezelfde behoeften wat hun standplaats betreft.

 

verdere informatie

De cranberry (Vaccinium macrocarpon), bij ons ook als grote veenbes of lepeltjesheide bekend, is een fruitsoort vol met vitaminen die steeds populairder wordt. Ondanks de uitnodigende kleur is de cranberry niet geschikt om zo te eten. De smaak is zeer zuur en nogal bitter. Als de cranberry verwerkt is past het zoetzure, bittere aroma bij veel gerechten met fruit, muesli, sap, gelei en sauzen. In de tuin is de cranberry nog steeds een geheimtip. Het wordt maar zelden gekweekt en is toch niet moeilijker dan gewone fruitsoorten. 

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee