Terug

Clematis correct vermeerderen – 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om een clematis vermeerderen?
    • Het juiste tijdstip om te vermeerderen is afhankelijk van de gekozen vermeerderingsmethode. Het zaaien, afleggen en plantendeling gebeurt in de herfst. Stekken van de lente tot de zomer.  
  2. Hoe wordt de Clematis correct vermeerderd?
    • De clematis soorten worden vegetatief door deling, het nemen van stekjes of door afleggen vermeerderd. Alleen de pure soorten kunnen generatief door zaad vermeerderd worden.  
  3. Waarop moet bij het onderhoud gelet worden tijdens de vermeerdering?
    • De jonge vermeerderde clematis planten mogen niet te nat of te droog staan.
  4. Verdere informatie 

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor de vermeerdering bepalen

Het optimale vermeerderingstijdstip is altijd afhankelijk van de plant en de gekozen vermeerderingsmethode. Vermeerdering door middel van zaad kan hoofdzakelijk bij de pure clematis soorten worden gedaan. Het zaad wordt in kweekbakken gezaaid als het rijp is, meestal in de late zomer of herfst, en in een koude bak bewaard. Vegetatieve vermeerderingsmethoden komen vaker voor om de raskenmerken van de moederplant over te brengen op de jonge clematisplanten. Kruidachtige vormen kunnen daarbij in de lente of de herfst worden gedeeld. Met het einde van de winter kunnen clematisscheuten worden afgelegd en beworteld. Later in het jaar, in het midden van de lente en de zomer, worden groene stekken gesneden en beworteld. 

Stap 2: De correcte methode voor de vermeerdering kiezen

Als pure soorten clematis vermeerderd worden, is het de moeite waard om zaden te nemen en te zaaien. Ze beginnen te rijpen in de late zomer en gaan door tot in de herfst. De pluizige zaadkoppen zijn heel goed te zien. Zodra ze zonder druk met de vingers uit de vruchttros kunnen worden gehaald, worden ze in het najaar verwijderd en gezaaid. Hiervoor worden potten met doorlatende kweekaarde gebruikt. De zaden worden gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van de grond en dun met zand bedekt. Daarna worden ze voorzichtig gegoten en veilig in de koude kas of in het zandbed geplaatst. Voor verdere verzorging worden de clematiszaden regelmatig vochtig gehouden.

Kruidachtige clematis soorten worden in het voorjaar of de herfst gedeeld. Hiervoor worden de stokken uitgegraven en wordt de wortelkluit voorzichtig met een mes of een steekschop gedeeld. Daarna worden de deelstukken op de plaats van bestemming geplant. Ook kunnen in het vroege voorjaar de langere takken van de clematis naar de bodem gebogen worden. Men fixeert één tot twee bladoksels aan de oppervlakte en bedekt deze lichtjes met aarde. Op deze plekken ontstaan in de maanden daarop wortels. De takken worden van de moederplant gehaald en de afgelegde clematis op een nieuwe standplaats geplant.

De populairste manier om een clematis te vermeerderen is het nemen van groene stekjes. Men wacht tot de vroege zomer en knipt dan stevige topscheuten met 4 tot 5 bladparen af. De bladeren van de onderste twee bladoksels worden verwijderd. De stekjes worden in potten gestoken die met vochtige kweekaarde gevuld zijn. De potten worden vervolgens totdat ze geworteld zijn onder gestuwde lucht gezet (bv. afgedekt met plastic of een doorzichtige hoes). Als na enkele weken de eerste groei zichtbaar is, is de vermeerdering succesvol gebleken.  

Stap 3: Standplaats en onderhoud tijdens de vermeerdering

Tijdens het bewortelen van stekjes is een hoge luchtvochtigheid belangrijk. Dit verhindert stress bij het vormen van de wortels. Het is aan te bevelen regelmatig te sproeien i.p.v. vaak te gieten. De clematis, jong of volgroeid, houdt van een vochtige, maar geen natte aarde. Als ze te nat gehouden worden, dreigen schimmelziektes of rotting.  

Verdere informatie

De bosrank of bosdruif, beter bekend als clematis, tref men in veel tuinen aan. Bij voorkeur klimmen de zomergroene loofbomen aan spalieren of klimhulpen in de hoogte. Tuinbezitters waarderen de klimplanten voor hun rijke bloemenpracht en langaanhoudende bloei. De hoeveelheid rassen van het botanische gewas Clematis is veelzijdiger dan algemeen bekend. Onder hen bevinden zich clematis rassen, die net als klassieke vaste planten pollen vormen en ook heel attractief zijn in een tuinperk met vaste planten. Ze zijn echter niet vaak in eigen tuinen te zien. Daarom verbinden de meeste tuinders de clematis met een klimplant. Als klimplant zijn ze ook zo ideaal dat de bosrank op verschillende plaatsen in de tuin past. Om ze dienovereenkomstig te positioneren, kunnen talrijke nakomelingen worden vermeerderd van individuele clematisplanten.

                              

Trusted Shops Guarantee