Terug

Clematis snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om clematis te snoeien?
    • Clematis worden in het vroege voorjaar gesnoeid, voordat de eerste bladeren tevoorschijn komen.
  2. Wat moet er bij de clematis worden gesnoeid?
    • Zowel afgestorven als beschadigde scheuten worden weggesneden en groeischeuten worden iets ingekort.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten clematis rekening mee worden gehouden?
    • De desbetreffende snoeimaatregelen zijn afhankelijk van de scheutvorming en de bloeiperiode. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voorjaars-, (vroeg)zomer- en (na)zomerbloeiende clematis, waarvan de snoeimaatregelen enigszins verschillen. 
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om clematis  te snoeien

De vraag ’’wanneer snoeit u clematis?’’ Is relatief eenvoudig te beantwoorden. Zoals bij veel sierbomen, snoeit u grootbloemige, (vroeg)zomer- en (na)zomerbloeiende clematis in het vroege voorjaar voor het begint uit te lopen. Het snoeien van voorjaarsbloeiende soorten wordt uitgesteld tot na de bloei, omdat de bloemen op het tweejarige hout worden bijgesneden. Snoeien in de herfst wordt niet aanbevolen. Door vorst kan het hout aan de snijwonden beschadigen. Terugsnoeien laten zich zeker de kruidachtige clematis, danwel struikachtige vormen, waarvan de scheuten in de winter bovengronds afsterven. Hun uitloop geschiedt de volgende lente vanuit de wortels.

 

Stap 2: Hoe wordt clematis correct teruggesnoeid?

Bij het snoeien wordt onderscheid gemaakt tussen kruidachtige en houtachtige clematissoorten. Clematis met een kruidachtige spruit worden als vaste planten beschouwd. De bovengrondse delen van de planten sterven in de winter af, zodat ze met een snoeischaar nabij de grond worden afgesneden.

In het geval van houtachtige en klimmende clematissoorten worden aan het einde van de winter afgestorven, gedroogde of beschadigde scheuten gesnoeid. De resterende gezonde scheuten worden ingekort tot zichtbare groeiknoppen in vroegbloeiende clematissoorten. Hieruit ontstaat de scheut voor het volgende jaar met de bloemdragende zijscheuten.

Ook (na)zomer- en herfstbloeiende clematissoorten worden gesnoeid. Het snoeien van de scheuten van het voorgaande jaar is forser en vindt plaats vóór het uitlopen op twee tot drie sterke groeiknoppen op een hoogte van ongeveer 20 tot 30 cm boven de grond.

De bijgesneden scheut wordt van de klimhulp verwijderd en afgevoerd. Als u vorig jaar te maken had met schimmelziekten, wordt het snoeiafval niet op de compost, maar in de GFT-bak afgevoerd

 

Stap 3: Verschillende soorten basilicim snoeien

De snoeimaatregelen verschillen van clematis, of ze nu een kruidachtige of een houtachtige scheut vormen en of ze vroeg, midden laat, zomer of laatbloeiend zijn. Soorten zoals de Alpine Clematis (Clematis alpina) behoren tot de vroegbloeiende groep, die pas na de bloei wordt gesnoeid. Aan het begin van de lente worden clematis met een gemiddelde bloeiperiode en populaire grootbloemige cultivars gekapt. Late clematis (bijvoorbeeld Clematis recta, Clematis tangutica of Clematis viticella) worden in het vroege voorjaar ook forser gesnoeid.

 

Verdere Informatie

Clematis zijn populaire klimplanten. Vanwege hun houtachtige spruit worden clematis geclassificeerd als klimmers. Het klimt omhoog en beplant met zijn bladeren hekwerken, steigers en andere klimhulpmiddelen. Snoeimaatregelen zijn onder meer verantwoordelijk voor een gezonde plantengroei, een dichte spruit en een overvloed aan bloemen.

                              

Trusted Shops Guarantee