Terug

Clematis correct snoeien, planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Clematis planten

Het planten van de klimmende bosdruif of bosrank verschilt een beetje ten opzichte van andere planten. Het tijdstip om deze te planten is in het voorjaar of de herfst. De wortelkluit van de clematis wordt ca. een handbreed onder de oppervlakte gezet. Dieper planten vermindert het risico van de verwelkingsziekte bij clematissen en stimuleert bovendien de vorming van jonge scheuten aan de basis. Bij het planten worden bladverliezende klimplanten teruggesnoeid tot op twee groeiknoppen, ca. 30 cm boven de grond. Het verplanten van oudere exemplaren lukt niet altijd. Daarom moet voor het verplanten een langere periode gepland worden. In het late voorjaar wordt de clematis gesnoeid voor de hoofdgroeifase. De hoofdwortels worden met een spade doorgesneden, wat de vorming van nieuwe fijne wortels stimuleert. De plant wordt na het vallen van de bladeren in de herfst sterker teruggesnoeid, op de oude plaats uitgegraven en op de nieuwe plaats geplant.

 

Clematis standplaats 

Bosranken geven met hun naam al een hint naar hun locatie. Ze geven de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats die niet door droge hitte gekenmerkt wordt. Te veel schaduw mag het ook niet zijn, want zonder licht is het vormen van bloemen bij de clematis veel moeilijker. Het beste gedijt de klimplant, als ze een koele basis heeft. Dit betekent dat de basis door mulch of een beplanting met een bodembedekker schaduw krijgt. De eisen aan de bodem kunnen met vruchtbaar, humusrijk, waterdoorlatend en uitgebalanceerd koel of vochtig beschreven worden. De kruidachtige clematis staat liever op een zonnige standplaats.

Als bosranken zich prettig voelen op hun standplaats, hebben ze geen intensief onderhoud nodig. Gesnoeid wordt in de lente voordat ze uitlopen. Het hele jaar door moet op een gelijkmatige vochtigheid van de bodem gelet worden. Sterke schommelingen kunnen schimmelinfecties aan de wortels in de hand werken. Tijdens droge hitteperiodes is het raadzaam regelmatig water te geven in de ochtend- of avonduren.  

Een evenwichtige vochtigheid van de grond kan bereikt worden door de oppervlakte rondom de planten te beschaduwen. Oftewel met mulch of door het begroeien door een bodembedekker of een vaste plant.

 

Hoe wordt de Clematis correct bemest?

Het mulchen kan in de lente met een goede tuincompost of verrotte mest worden gedaan. De organische laag verbetert het humusgehalte en zorgt voor de noodzakelijke voedingstoffen in de grond. Bemesting kan ook gebeuren door bloem bevorderende meststoffen voor heesters en speciale meststoffen in te zetten. De voedingsstoffen kunnen in het voorjaar royaler worden toegediend omdat de clematis door zijn krachtige groei meer voedingsstoffen nodig heeft. Uiterlijk in de zomer moet worden gestopt met stikstofhoudende meststoffen en moet worden overgeschakeld op kaliumrijke meststoffen voor houtachtige gewassen. Ze zorgen voor meer stevigheid in het hout.

Clematis snoeien

Het snoeien is bij veel heesters noodzakelijk voor een gezonde groei en om de bloei te bevorderen. Dit geldt ook voor bosranken. Het snoeien volgt in het vroege voorjaar voor het uitlopen. Het snoeien in de herfst is niet aan te bevelen, omdat verse snijwonden bij strenge vorst schade aan de heesters kan veroorzaken. Uit de vroegbloeiende, grootbloemige hybriden worden voordat ze in de lente uitlopen, dode of beschadigde takken verwijderd. De verblijvende takken worden tot de zichtbare groeiknoppen teruggesnoeid, normaal ca. 20 cm. Laatbloeiende en herfstbloeiende hybriden worden ook teruggesnoeid door de scheuten van het vorige jaar terug te knippen tot op enkele groeiknoppen, 20 tot 50 cm boven de grond vóór de knopzetting. Kruidachtige clematissoorten hoeven niet te worden gesnoeid. Hun scheuten sterven in de winter af en kunnen met de voorjaarssnoei worden verwijderd. Meer over clematis snoeien.

 

Clematis vermeerderen

Het zaad van zuivere soorten, bijvoorbeeld de alpenbosrank (Clematis alpina), kan in zaaipotten worden gezaaid wanneer het zaad rijp is. Kruidachtige bosranken worden in het voorjaar gedeeld of in het late voorjaar vermeerderd door rijpe groene stekken. Houtige clematissen (bv. klimmende hybriden) kunnen worden vermeerderd door scheutstekken in de vroege zomer of door stekken in de late winter. Meer over clematis vermeerderen.

 

Clematis overwinteren

De meeste clematissen zijn bij ons vorstbestendig en overleven de winter tamelijk goed. Kale vorst of ijzige wind kunnen de topgroei beschadigen. Het is daarom de moeite waard een vorstbeschermend vlies in de winter bij de hand te hebben en bij het gevaar van een strenge vorst de klimplant preventief in te pakken. Clematissen die in een pot staan zijn meer gevaar uitgezet. Als de potten volledig bevriezen, kunnen de wortels beschadigd worden, waarmee de latere ontwikkeling van de plant beperkt wordt. De clematis in de pot worden dik ingepakt met bv. kokosmatten, vlies of dennentakken. Het overwinteren in huis is normaal gesproken niet nodig en door de vergroeide klimhulp ook erg onhandelbaar.

 

Clematis bloeiperiode 

De bloeiperiode van de clematis varieert van soort tot soort. In de vroege zomer beginnen de eerste vroege soorten (bv. de alpenbosrank) te bloeien. Midzomer is de belangrijkste bloeitijd voor veel grootbloemige klimplanten. Sommige bloeien een tweede keer in de herfst. Laatbloeiende clematissoorten beginnen pas aan het eind van de zomer te bloeien, maar gaan dan door tot in de herfst. De reden dat een clematis zwak of helemaal niet bloeit komt door ontbrekende voedingsstoffen, een te donkere standplaats, foutieve snoei of door vorstschade aan de takken.

 

Clematis ziektes

Het grootste probleem bij de bosranken is de clematis verwelkingsziekte. Dit is een schimmelziekte, die de spruit vanuit de basis laat afsterven. De ziekte is heel moeilijk te bestrijden. Het diepere planten reduceert het gevaar van een schimmelziekte. Ook grote vochtigheidsschommelingen in de grond moeten vermeden worden. Bladluizen kunnen verschijnen op plaatsen zonder voldoende luchtverversing. In dit geval kan het gebruik van een aftreksel van brandnetels of een gewasbeschermingsmiddel uitkomst bieden. Jonge scheuten worden soms gegeten door regenwormen of muizen. 

 

Is de Clematis giftig?

De Clematis is afkomstig uit de familie van de ranonkelfamilie (Ranunculaceae), die overwegend giftig zijn. Clematissen bevatten eveneens giftige bestanddelen. Het plantensap leidt tot huidirritaties.

Welke kleuren kan de Clematis hebben?

De bloemen van de clematis zijn dankzij veel cultivars enorm kleurrijk. Het kleurenpalet loopt van wit, roze, rood tot naar donkerpaars, eenkleurig, tweekleurig of gestreept. De gouden clematis (Clematis tangutica) bloeit in een heldere goudgele kleur.

Hoe kan de Clematis gecombineerd worden?

Clematissen kunnen heel goed met andere planten gecombineerd worden. Het bekendste en populairste partnerschap is dat met klimrozen. Ze vullen elkaar perfect aan met de grootbloemige clematissen en vormen zo een prachtig optisch team. 

 

Verdere Informatie 

In veel tuinen ziet men deze klimkunstenaar, die bekoort met zijn grote bloemen en als bosrank of clematis bekend staat. Het clematis ras omvat ca. 200 soorten en meerdere honderden cultivars. Bosranken worden vaak geassocieerd met kronkelende of klimmende vormen, maar sommige soorten groeien overblijvend tot struikvormig, meestal houtachtig aan hun basis. Zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond worden bosranken aangetroffen. Ze zijn verspreid van Europa, Azië en Australië tot Noord- en Midden-Amerika.

In de tuincultuur speelt clematis een belangrijke rol als klimplant. Clematis wordt bij voorkeur gebruikt voor het begroeien van muren, hekwerken, pergola's of andere klimhulpen. Ze hechten zich met hun bladscheuten aan de grond. Ze vormen geen hechtwortels en hebben een mogelijkheid nodig om zich te verstrengelen. Een klassieker in het tuinontwerp is de combinatie met klimrozen. De twee klimstruiken ondersteunen elkaar in de bloei. Een andere mogelijke toepassing voor klimmende clematissen is het vergroeien van oude bomen. Aangeplante bosranken klimmen in de kronen van kleinere fruitbomen en betoveren met hun grote bloemen.

In borders met vaste planten worden kruidachtige soorten gebruikt. Ze verrijken kleurrijke beplantingen, zijn goede partners van grassen en verrijken perken aan de rand van houtige gewassen. De bloemen van sommige soorten, bijvoorbeeld de stijve clematis (Clematis recta), zijn intens geurend en trekken bijen, hommels en vlinders aan.

De clematis is goed geschikt voor het kweken in een pot of kuip. De potten zijn mobiel, waardoor wisselende standplaatsen mogelijk zijn.

De bloemen van bosranken zijn heel veelzijdig. Van eenvoudig tot dubbel, van bol- en stervormig tot klok- of buisvormig. De bladeren en de groei van de afzonderlijke soorten zijn net zo variabel. De balgvruchten van sommige soorten zijn decoratief. Ze zien eruit als zilvergrijze harige trossen, verspreid over de hele clematisplant.

Ook in de Chinese geneeskunde is de bosrank bekend. De wortels van de Chinese Clematis (Clematis chinensis) gelden als verwarmend, pijnstillend, kalmerend, krampstillend en koortswerend.

Trusted Shops Guarantee