Terug

Cipressen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om cipressen te snoeien?
    • Cipressen ofwel coniferen worden in het late voorjaar in vorm gesnoeid.
  2. Hoe moeten cipressen worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • Bij vrijgroeiende bomen is de snoei beperkt tot bruine of storende takken. De takken worden in vorm gesnoeid voor heggen.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten cipressen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Voor een snoei zijn de soorten minder belangrijk dan de groeiwijze of het gebruik.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om cipressen te snoeien

Wintergroen naaldhout en vooral coniferen kunnen het beste in het late voorjaar worden gesnoeid, eind mei. Dit tijdstip heeft zich bewezen voor snoeimaatregelen, want na het snoeien groeit de haag minder terug en genezen alle sneden snel. Snoeimaatregelen in de herfst zijn nogal ongunstig. Vorst kan het gezaagde hout binnendringen en schade veroorzaken.

 

Stap 2: Hoe worden cipressen op de juiste manier gesnoeid?

De meeste snoeimaatregelen bij cipressen vinden plaats bij het snoeien van heggen. Zoals bijna alle hagen, wordt de cipressenhaag licht kegelvormig gesnoeid, naar beneden toe breder. Dit voorkomt dat het onderste gedeelte kaal wordt door een gebrek aan licht. Gebruik een tuinkoord ter oriëntatie om de lijnen recht te houden. Afhankelijk van de omvang wordt een hand- of gemotoriseerde heggenschaar als gereedschap aanbevolen. Hiermee kunnen alle zachte twijgen en scheuten gelijkmatig in vorm worden gesnoeid. Insnijdingen in het oude hout worden vermeden. Oudere cipressen hebben het soms erg zwaar, om weer te ontkiemen en hun groene dichtheid terug te krijgen. Daarom raden wij u ten zeerste aan om cipressenhagen regelmatig te snoeien.

Regelmatige snoeimaatregelen zijn essentieel. Speciale groeivormen, b.v. Bonsai, ballen, kegels of figuren, op maat snoeien. Vormsnoei is iets voor ervaren tuinders die met het oog snoeien. Voor beginners is het aan te raden om een mal te gebruiken, bijvoorbeeld gemaakt van grote kartonnen dozen. Aanvankelijk wordt een kleinere handfrees als gereedschap gebruikt. Bij tuin- of buxusschaar is de kans op doorsnijden beduidend lager, dan bij een gemotoriseerd lang zwaard.

In het geval van vrij groeiende cipressen is snoeien geen grote inspanning. U knipt alleen bruine of storende takken korter.

 

Stap 3: Verschillende soorten cipressen snoeien

Snoeimaatregelen bij cipressen zijn vergelijkbaar. Het groeigedrag en het gebruik van de groenblijvende bomen zijn doorslaggevender. Smalle zuilvormige vormen (bijv.Cupressus sempervirens 'Stricta' of de Toscaanse zuilcipres / Cupressus sempervirens pyramidalis) hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Hun groei is van nature erg slank en maakt regelmatig snoeien overbodig.

Er is behoefte aan regelmatige snoeien waar vormen belangrijk zijn. Dit omvat heggen, maar ook vormen en figuren.

 

Verdere Inforamtie

Cipressen worden in de volksmond voor verschillende geslachten van naaldhout gebruikt. Strikt genomen is de naam cipres, de Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens). In tuinen komen ze echter veel minder voor dan de Noord-Amerikaanse dwergcipressen (Chamaecyparis) en de nog wijdverspreide levensbomen (Thuja). Optisch hebben ze enkele overeenkomsten, wat betekent dat ze allemaal op één hoop gegooid zijn. Alle drie de geslachten zijn groenblijvend naaldhout, die naargelang het beoogde toepassing moeten worden gesnoeid. Vooral de levensbomen worden vanwege hun snelle groei en robuustheid als haagboom gebruikt. Jaarlijkse snoeimaatregelen zijn vereist om in vorm te blijven.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee