Terug

Chrysanten correct verzorgen, overwinteren en snoeien

Inhoudsopgave

 

Hoe worden chrysanten correct geplant?

Chrysanten worden het best geplant op een zonnige plek. Of het nu in een pot of in de tuin is, zonlicht is de voorwaarde voor de bekende overvloed aan bloemen. De meeste chrysanten worden in potten geplant op het balkon, terras of bij de ingang van het huis. Voor potchrysanten wordt gewone potgrond gebruikt, waaraan zo nodig een beetje zand wordt toegevoegd. De kweektijd in de pot is meestal beperkt tot de weken tijdens de bloeiperiode. Extra bemesting is dus niet nodig, temeer daar de meeste potgronden voorzien zijn van een basisbemesting. Als de herfstbloeiende chrysanten vorstbestendig zijn, kunnen ze na de bloei in het perk worden uitgeplant. De grond in de tuin moet goed doorlatend, vruchtbaar en vochtig zijn. In droge grond lijden de planten en ontwikkelen zich slechts schamel in plaats van hun bekende pracht. De situatie is vergelijkbaar in natte bodems, die vaak leiden tot aantasting door ziekten. Zand en grind verbeteren de beluchting van de grond.

Laat geplante chrysanten hebben bescherming nodig in de winter. Deze behoefte aan bescherming ligt niet zozeer aan henzelf, maar meer aan de eerdere teelt in de kas. Ze moeten worden afgedekt met een winterhoes, een pot van aardewerk of dennentakken. Er is geen garantie dat potchrysanten de winter overleven, maar het is het proberen waard. De beste bescherming is ze voor muren te planten om ijzige wind tegen te houden en ze te beschermen tegen hevige regen. U kunt ook wachten tot het voorjaar om ze uit te planten als u de mogelijkheid heeft de planten in een koude kas te overwinteren.

Wat de benodigde ruimte betreft, moet men bedenken dat chrysanten voor de verkoop vaak worden gecomprimeerd en het volgende jaar aanzienlijk groter worden. Er moet worden uitgegaan van plantafstanden van ten minste 30 tot 40 centimeter. Bij het planten is het raadzaam een steun te bevestigen om de bloeiende scheut te ondersteunen. Zonder stabilisatie zullen sterke wind en het gewicht van de vochtige bloemhoofdjes leiden tot breuk of tot het gaan liggen van de plant in het perk.

 

Hoe worden chrysanten verzorgd?

In droge periodes is regelmatig water geven een must. Een gebrek aan water vermindert zowel de groei als de bloei van de plant. Zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden. Vochtig gebladerte leidt onvermijdelijk tot schimmelinfecties. De bloemhoofdjes zijn gevoelig voor nattigheid. Dit geldt vooral voor de dichtgevulde soorten. Als er water in de bloemen komt door regen of besproeiing, kunnen ze nauwelijks opdrogen en beginnen te rotten.

Meststoffen moeten in het voorjaar worden toegediend. In de tuin volstaat compost of hoornschaafsel. Voor de potcultuur kan de normale volledige meststof voor bloeiende planten worden gebruikt. Voeg vanaf de zomer tot het verschijnen van de bloemen elke week een dosis meststof aan het water toe.

Voedingsstoffen alleen zorgen niet voor een weelderige bloei. Zodra de planten ongeveer 20 cm hoog zijn, worden de knoppen aan het einde van de scheuten dichtgeknepen. Dit stimuleert de vertakking. Een tweede snoeibeurt zorgt voor een toename van het aantal bloemen, maar wel met kleinere bloemschermen. Het beste resultaat wordt bereikt als alleen de sterkste zijscheuten blijven staan en alle andere scheuten worden teruggesnoeid. Snoeien heet de knoppen verwijderen en helpt de plant om bossiger te worden.

 

Hoe worden chrysanten gesnoeid?

Chrysanten worden over het algemeen alleen in het voorjaar teruggesnoeid. De vroegere scheut wordt dicht bij de grond afgesneden en bij het organisch afval gegooid. Let er bij de verwijdering in de compost op dat er geen ziekteverwekkers aan de plantendelen vastzitten.

Chrysanten hebben een aantal ongewenste gasten die de planten regelmatig belagen. De meest gevreesde is Japanse roest, een schimmelziekte met witte vlekken aan de bovenkant en puisten aan de onderkant. Zonder behandeling met een schimmeldodend middel verlammen plantendelen en wordt de plant blijvend beschadigd. Een dierlijk probleem wordt veroorzaakt door mineervliegen. Ze boren zich in de bladeren en leggen hun eitjes in het bladweefsel. De larven eten lijnvormige tunnels in het gebladerte. Een insecticide op biologische basis kan worden gebruikt om dit tegen te gaan. Andere ziekteverwekkers en plagen zijn bijvoorbeeld bladluizen, oorwormen, spint, wortelrot, grauwe schimmel of meeldauw.

Chrysanten kunnen worden vermeerderd door stekken of nog gemakkelijker door deling. Onmiddellijk vóór of na het uitlopen worden de planten uitgegraven en in stukken gedeeld met voldoende wortelmateriaal en elders of in potten geplant. Voor de vermeerdering door stekken worden in het late voorjaar de uiteinden van de scheuten afgesneden en geworteld in het vermeerderingssubstraat. Vermeerdering door zaad is alleen zinvol voor zuivere wilde soorten.

 

Hoe overwinteren chrysanten?

Of chrysanten kunnen worden overwinterd, hangt af van de robuustheid van het desbetreffende ras. Gevoelige chrysanten moeten doorgaans worden overwinterd in een koude kas of een lichte garage. Tuinchrysanten in potten kunnen onze winters over het algemeen goed doorstaan, maar moeten de eerste winter worden beschermd. Droge bladeren met een folie eroverheen voorkomen bevriezing. Koele, vochtige locaties zijn problematisch omdat ze verhinderen dat de planten opdrogen wat leidt tot schimmelaantasting.

 

Hoe kunnen chrysanten worden gebruikt?

Chrysanten zijn het vuurwerk van de herfst. Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, ontwaken deze prachtige schoonheden. Ze worden maar al te vaak gezien in potten op de balkonrand, versierd met pompoenen, heide en grassen als herfstensemble of uitgeplant als kleurrijk plekje in de tuin. In principe hebben ze geen buren nodig, want de ronde bloembollen zijn al effectief zonder gezelschap. Compacte soorten zien er mooi uit in combinatie met herfstbloeiende planten en vaste planten. Aanbevolen partners zijn vetkruid (Sedum), kerrieplant (Helichrysum italicum), zilverstruik (Leucophyta brownii), purperklokje (Heuchera), struikhei (Calluna) en kleurrijke grassen.

 

Wanneer bloeien chrysanten?

De bloeiperiode van chrysanten begint meestal in de late zomer. Sommige minder gebruikelijke soorten bloeien soms al in het voorjaar, hoewel dit meestal compacte vaste planten zijn. De overblijvende Groenland margriet (Chrysanthemum arcticum ssp. arcticum) bloeit bijna als laatste, van oktober tot november.

 

Verdere informatie

Wie kent chrysanten niet? Er is bijna niemand die nog nooit gehoord heeft van deze populaire balkon- en tuinplanten. In het Nederlands worden ze ook wel ganzenbloem genoemd. De planten zijn inmiddels het hele jaar door in trek bij bloemenliefhebbers, want de oorspronkelijk in de herfst bloeiende composieten planten (Asteraceae) zijn nu bijna altijd in de winkel verkrijgbaar. De keuze en diversiteit van duizenden soorten lijkt onbegrensd en laat zien hoe belangrijk chrysanten zijn in de tuincultuur. Ongeveer 40 soorten komen voor op het noordelijk halfrond en vooral in Oost-Azië. Decennia geleden was het geslacht Chrysant veel uitgebreider. Veranderingen in de botanische nomenclatuur hebben voor een formeel heen en weer geschuif tussen verschillende geslachten gezorgd.

In China zouden chrysanten al 2000 jaar geleden bekend zijn geworden als sierplanten. Pas zo'n 400 jaar geleden vonden ze hun weg naar Europa en vestigden ze zich prompt in de tuincultuur. Er zijn vorstbestendige rassen van chrysanten voor de tuin, maar ook gevoelige rassen voor het balkon en thuis. Vorstbestendige of tuinchrysanten worden in tuinen gewaardeerd als trouwe en gemakkelijk te verzorgen planten. Afgesneden geven de bloemstelen kleur aan vazen en kamers.

Of ze nu vorstbestendig zijn of niet, chrysanten worden gewaardeerd om hun sierlijke bloemschermen. Ze bloeien afzonderlijk als eindstandige bloemen (zonder knoppen) of als vertakte bloeiwijzen (met knoppen). Het kleurenspectrum waarin ze verschijnen is adembenemend. Met uitzondering van zuiver blauw is bijna elke kleur te vinden. De bloemvormen zijn eveneens variabel. Ze variëren van eenvoudig, anemoonvormig, naar binnen gebogen, onregelmatig naar achteren gebogen, pomponvormig, lepelvormig, schachtvormig tot spinvormig. Er is dus voor elke liefhebber wel wat te vinden. Maar dat is niet alles - de bloeiperiode in de volle grond duurt weken en zorgt voor een eersteklas bloeiplezier.

Chrysanten groeien als eenjarige of als houtachtige vaste planten. Hun scheuten dragen afwisselende, diep gelobde of geveerde bladeren. Ze hebben een kenmerkend aroma dat uit de bladeren ontsnapt wanneer er met de vingers over gewreven wordt.

Trusted Shops Guarantee