Terug

Chinese Appelbes (Ziziphus jujuba)

De uit noord China afkomstige Appelbes (ook wel Chinese dadelboom genoemd) heeft in het voorjaar sterke groene bladeren, die in de herfst een zeer mooie herfstkleur krijgen. In het voorjaar heeft de boom ook kleine bloesem die licht geuren en zelfbevruchtend zijn en worden door insecten bestoven. Na de bloei vormen zich de tot 4 cm lange smaakvolle vruchten. De vruchten  zijn eivormig en kunnen tot aan de herfst aan de boom rijpen, totdat de goudgeel gekleurde bladeren van de boom vallen. De bruinrode, dunne schil verbergt het witte vruchtvlees waarin een pit zit. Het vruchtvlees is zoet en aromatisch en  smaakt een beetje naar appel, maar bevat veel meer vitaminen. Indien niet geplukt , vallen de rijpe vruchten ook vanzelf van de boom. De schil doet  aan een dadel denken, vandaar de naam Chinese dadel.

 

Standplaats en Verzorging

De Appelbesboom houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke plaats met  een gelijkmatige vochtige grond. De bladverliezende boom of struik kan tot ca. 4 m hoog groeien en is tot -20° C wintervast en kan in een gunstig klimaat in de tuin geplant worden. De Appelbes is ook een uitstekende kuipplant. Om de kroon mooi dicht te laten groeien, moet de boom jaarlijks ingekort worden.

 

Water

Laat de aarde opdrogen, voordat opnieuw gesproeit wordt. Zo wordt ophopend water vermeden, die tot ´luiheid´ van de wortels kan lijden. Indien gesproeid wordt, dan rijkelijk sproeien. De behoefte aan water is niet groot door de zachte bladeren en de langzame groei. Korte droogte wordt door de boom getolereerd.

 

Bemesting

Van maart tot en met september om de 10 dagen met vloeibare voeding voeden of in maart met een organische mestkorrel voeden..

 

Trusted Shops Guarantee