Terug

Camelia snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de camelia te snoeien​?
    • Als bij camelia's snoeimaatregelen nodig zijn, worden de struiken in het voorjaar na de bloei gesnoeid.
  2. Hoe moeten camelia’s worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • Zieke of dode takken worden verwijderd, evenals lange takken die uit vorm groeien worden ingekort.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten camelia’s rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Er zijn geen verschillende snoeimaatregelen tussen de verschillende soorten.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om de camelia te snoeien

Camelia's zijn groenblijvende houtachtige planten, die zelfs tijdens de vegatieve rust,hun bladeren behouden. In zeer milde gebieden, bijvoorbeeld in Engeland, worden ze zelfs gebruikt voor het planten van heggen. Als heester ligt de focus vaak op snoeien om de plant vitaal en aantrekkelijk te houden. Snoeimaatregelen voor camelia's zijn uitzondering, maar soms niet onvermijdelijk. De optimale tijd is belangrijker dan de eigenlijke techniek bij het snoeien van camelia's. Camelia's worden na de bloei in het voorjaar en het einde van de rustperiode gesnoeid. Terwijl het sap begint te stromen, begint nieuwe groei in de plant. De snijpunten helen beter, als het weefsel actief is. Deze periode wordt voor camelia's ook aanbevolen, voor de eerste voedingsstoffen en bemesting. Een latere periode voor het afsnijden van losse scheuten is ook mogelijk.

 

Stap 2: Hoe worden camelia’s op de juiste manier gesnoeid?

Hoewel camelia's nauwelijks of zelden worden gesnoeid, zijn ze bestand tegen zware snoei voor onderhoud of verzorging. Dode takken of toenemende kaalheid aan de binnenkant van de scheut kunnen het bijvoorbeeld nodig maken om uit te dunnen. Voor het behoud worden eerst alle dode, zieke of bevroren delen van de plant verwijderd met een snoeischaar. U zaagt niet te ver in oud hout om in vorm te kunnen snoeien, want op onze breedtegraden lopen camelia's zeer schaars uit. Strenge winters laten vaak zwaar bevroren struiken achter. U snoeit de bevroren scheuten heel dicht bij de basis. De nieuwe knoppen komen dan uit de onderstaande knoppen.

In het kader van verzorging worden van de camelia's alleen individuele scheuten in vorm gekort. Het doel is dat de kroon gelijkmatig en rond lijkt. Om te voorkomen dat de kroon kalend wordt, wordt er bij het snoeien op gelet, dat er van alle kanten voldoende licht in de binnenkant kan vallen. Deze werkwijze is van toepassing op zowel camelia's in de tuin, als bij camelia’s in de pot.

Voor alle snoeimaatregelen wordt een scherpe schaar gebruikt. Het hout wordt in één keer verticaal doorgesneden en laat geen rafels of schorsresten achter. Verdere snoeimaatregelen of het snoeien van de scheuten vinden plaats in het kader van vermeerdering. Camelia’s worden grotendeels per stek in de vroege zomer beworteld en vermeerderd.

 

Stap 3: Verschillende soorten camelia’s snoeien

Bij het snoeien van camelia's gaat het niet om het type of de soortt, maar om de conditie van de plant of de gewenste groeiwijze. Alle camelia's waarvan de groeiwijze niet optimaal is, of waarvan de kroon te dicht is gegroeid, krijgen snoeimaatregelen. Snoeimaatregelen zijn natuurlijk van toepassing op bonsaifans die de struik in een dwergvorm snoeien, volgens de gebruikelijke snoeipraktijk voor bonsai.

 

Verdere Informatie

Camelia's zijn prachtige planten voor potten en tuinen in milde streken. Hun vroege bloei, de spectaculaire kleuren en de grootte van de bloemen betoveren bijna elke tuinder. Camelia's hebben minder verzorging nodig dan u misschien denkt. Als de standplaats hen behaagt, groeien ze letterlijk vanzelf. Afgezien van winter- en vorstbescherming, zijn camelia's niet veeleisend en gemakkelijk te verzorgen. Dit geldt ook voor de snoeimaatregelen voor de camelliastruiken. Over het algemeen is snoeien beperkt tot het noodzakelijke.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee