Terug

Camelia overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren?
    • Te laten overwinteren zijn camelia's die ofwel in een kuip of in een pot worden gekweekt
  2. Hoe ver moeten amarylissen voor het overwinteren, worden teruggesnoeid?
    • De belangrijkste snoei wordt niet in de herfst, maar na de rustfase in de lente na de bloei voltrokken.
  3. Waar en hoe, laat u amarylissen overwinteren?
    • Camelia's in de open lucht krijgen winterbescherming en potten worden verplaatst naar de lichte, koele winterverblijven.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

Winterbescherming en het laten overwinteren voor camelia's vindt plaats in de late herfst. Als struiken verdragen camelia's lichte vorst en worden ze zo lang mogelijk buiten gelaten. Afhankelijk van het weer en de temperatuur wordt de bescherming pas in november gegeven. Te vroeg laten overwinteren heeft een negatieve invloed op de bloei en zorgt ervoor dat de groei in het winterverblijf begint. Hiermee gepaard is het optreden van plagen en ziekten als gevolg van een gebrek aan luchtuitwisseling.

 

Stap 2: Camelia voorbereiden en snoeien

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen of een camelia geplant in de tuin of in een pot. Kweken in de tuin wordt alleen aanbevolen voor milde gebieden die zelden last hebben van permanente vorst. Ondanks het gunstige klimaat schaadt het niet om camelia’s in de open lucht in te pakken. De groenblijvende struiken zijn ofwel bedekt met vlies of gewikkeld in een rieten mat. Extra bescherming wordt bereikt door droge bladeren, in de ruimte tussen de rieten mat op te vullen. Om het droog te houden en rotprocessen te voorkomen, moet de constructie worden afgedekt met een zeil. In plaats van een rieten mat kan de struik worden beschermd als een tent met twijgen. Om het vast te zetten, knoopt u de takken aan de bovenkant om ervoor te zorgen dat ze zelfs bij harde wind worden beschermd. Voor de winterbescherming kunnen individuele storende takken en twijgen worden verwijderd. Het uitdunnen van de kroon wordt echter gewacht tot het voorjaar na de bloei.

Camelia’s in de pot worden meestal naar winterverblijven gebracht. Controleer voordat u dit doet alle bladeren op ongedierte en verkort lange scheuten. U kijkt extra naar de ventilatiegaten zodat er in de winter geen stuwvocht is. Verwijder indien nodig de wortelkluit uit de pot en vul de pot met een dunne laag klei voor drainage. Daarna zet u de plant er weer in.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Uitgeplante camelia's behoeven geen verdere verzorging nadat de winterbescherming is aangebracht. De uitzondering is water geven voor lange periodes van vorst. Als groenblijvende plant verdampen camelia's tijdens de rustperiode water door hun bladeren. Vorst droogt de grond uit en de groenblijvende struik droogt op. Hetzelfde geldt voor camelia's in potten die buiten staan. Het substraat wordt vóór de vorst uitgebreid besproeid en de pot wordt tegen de kou dik ingepakt.

Beter is het, om de potplanten in het winterverblijf te bewaren. Een heldere, niet per se volle zon en temperaturen tot ongeveer 10 ° C zijn voldoende om de camelia's de winter door te brengen. In de winter let u op een gelijkmatig bodemvocht, goede luchtveranderingen op warme dagen en mogelijke ziektesymptomen of plagen. Bemesting wordt tijdens de rustfase volledig vermeden. Camelia's geven de voorkeur aan een hogere luchtvochtigheid. Hoe hoger de temperatuur in het winterverblijf, hoe vaker de struik met kalkvrij water moet worden besproeid.

Bij stijgende temperaturen kunnen camelia's vanaf april wennen aan de frisse lucht. Ze krijgen de eerste weken een gedeeltelijk schaduwrijke standplaats, zodat hun bladeren niet verbranden. Als er opnieuw vorst komt, worden de struiken in huis gehaald of voor een korte tijd afgedekt. Bij overwintering raden we aan om de drie tot vijf jaar te verpotten en de grond elk jaar te vervangen.

 

Verdere Informatie

Camelia's, botanisch bekend als Camellia, zijn geliefde voorjaarsbloeiers, die voornamelijk in onze streken worden gehouden als potplanten. In klimatologisch milde wijnbouwgebieden of op beschutte standplaatsen kunnen de groenblijvende struiken in de open lucht worden geteeld. Camelia's komen een paar graden onder nul weg, voordat de groenblijvende struiken worden beschadigd. Langdurige en vorst, evenals uitdrogende wind, bestoken met name de sierbomen. Winterbescherming wordt daarom aanbevolen voor teelt in de open lucht en vorstvrij overwinteren wordt aanbevolen voor kweken in de pot.

Trusted Shops Guarantee