Terug

Brem snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanner is het justie moment om de brem te snoeien?
    • Storende of na de winter afgestorven scheuten en takken worden aan het begin van de lente gesnoeid.
  2. Hoe moet brem worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Sterke snoei aan de brem moet worden vermeden, omdat de struiken moeite hebben met een nieuwe uitloop.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten brem rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Alle brem moet zorgvuldig worden gesnoeid, omdat de sierstruiken nauwelijks sterke snoei kunnen verdragen.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om de brem te snoeien

Na de winter kan het gebeuren, dat delen van een brem bevroren zijn geweest. Vanuit deze bruine droge scheuten geschied geen uitloop meer, waardoor ze in het vroege voorjaar worden weggesneden. Afhankelijk van de dikte van de takken wordt een snoeischaar of takkenschaar gebruikt. Afgaand, of het om een echte brem (bijv. heidebrem) of een bezembrem (botansich cytisus scoparius) handelt, moeten bij snoeiwerkzaamheden handschoenen worden gedragen. Beide soorten zijn licht giftig en kunnen bij intensief contact huidirritatie veroorzaken.

Om de groei te verbeteren en compact te houden, worden er na de bloei in de zomer snoeimaatregelen genomen.

 

Stap 2: Hoe wordt brem correct gesnoeid?

Afgestorven of bruine plantendelen aan de brem worden na de winter, in het vroege voorjaar weggesneden. Deze scheuten zijn in de regel het slachtoffer geworden van strenge vorst en kunnen aan de basis met een snoei- of takkenschaar worden verwijderd. Groene takken worden gespaard, omdat brem moeite heeft met een nieuwe uitloop.

Snoeimaatregelen die de groei verbeteren, worden uitgevoerd na de bloei in de zomer. De scheuten worden met een derde ingekort. Snijden in hout is niet toegestaan. Door in te korten wordt de vertakking in hetzelfde jaar gestimuleerd, wat weer een dichte, compacte groei bevordert.

 

Stap 3: Verschillende soorten brem snoeien

Zowel bij bezembrem, als ook bij echte brem zijn alle snoeimaatregelen beperkt tot de noodzakelijke proportie. Bij geen van deze bladverliezende heesters wordt in volgroeide hout gesneden. Ze hebben weinig of geen knoppen onder deze plekken en hebben moeite met een nieuwe uitloop.

 

Verdere Informatie

Brem is een prachtige tuinplant, die met de voortgaande klimaatverandering steeds populairder wordt. Ze houden van de zon en warmte, trotseren de droogte en stellen weinig eisen. Als bladverliezende struiken vormen ze zonder verder toedoen grote struiken, die uitbundig bloeien en talrijke bijen, hommels en andere pollenverzamelaars aantrekken. Brem heeft over het algemeen nauwelijks snoeimaatregelen nodig. Een lichte tot matige snoei of verkorting van bloemrijke scheutpunten zorgen echter voor een dichtere en mooiere groei.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee