Terug

Bonte wilg snoeien

Inhoudsopgave

  1. wanneer is het juiste tijdstip om de bonte wilg te snoeien?
    • De belangrijkste snoeibeurt wordt eind februari tot begin maart voor het uitlopen uitgevoerd.
  2. hoe moet de bonte wilg gesnoeid worden?
    • ​Alle scheuten van het vorige jaar worden teruggesnoeid naar korte stengels.
  3. verdere informatie

 

1: het juiste tijdstip bepalen: wanneer moet de bonte wilg gesnoeid worden?

Het jaarlijkse snoeien van de bonte wilg gebeurt aan het einde van de winter, tussen half februari en begin maart, wanneer het weer vorstvrij is. Strenge vorst is op dit moment nauwelijks te vrezen. Niettemin moet rekening worden gehouden met de weersvoorspellingen voor de komende twee weken. Het bijsnoeien van de bonte wilg is mogelijk na 24 juni, Sint-Jansdag. Lange scheutgroei tijdens de hoofdgroeifase kan worden ingekort en daarmee een tweede jaarlijkse groei worden gestimuleerd. In de zomer zorgt het een- of tweemaal snoeien van lange wilgentakken voor dichte kronen.

 

2: De bonte wilg correct snoeien: zo lukt het!

De bonte wilg is populair als hoge stam. Met zijn bolvormige kroon zorgt hij voor een opvallend effect in het tuinperk of in een kuip op het balkon of terras. Om zijn mooie kroonvorm te behouden, worden de zijscheuten radicaal teruggesnoeid tot ongeveer 3 tot 5 cm lange takken. De sierwilg ziet er zielig uit na het snoeien, maar hij herstelt zich snel met frisse nieuwe scheuten. Normaal gesproken wordt zo de typische bolvorm van de kroon gecreëerd. Alle zijscheuten aan de stam worden ook verwijderd. Als men ze laat doorgroeien, krijgt de boom na verloop van tijd de oorspronkelijke struikgroei in plaats van een hoge stam. Als de kroon te dicht en te zwaar wordt voor de stam, worden de takken gelijkmatig compleet uit de stam gesneden en blijven er kleine takken over. Bij een struikvormige bonte wilg worden dood hout, kruisende en concurrerende takken weggesnoeid. Het snoeien gebeurt direct op de stam. De wilg wordt dicht door alle scheuten in te korten tot een derde van hun lengte. Vormsnoei, bijvoorbeeld als kegel of paddenstoel, gebeurt na het derde standjaar en de gewenste grootte. De nieuwe scheuten worden in het voorjaar in verschillende fasen in vorm gesnoeid. Sjablonen kunnen helpen bij het snoeien. Voor een betere vertakking worden in de zomer met de heggenschaar verdere kleine snoeibeurten uitgevoerd. Oudere struiken vergrijzen snel, vooral niet gesnoeide planten. De bonte wilg verliest zijn vitaliteit al na 10 tot 20 jaar. Dit kan worden tegengegaan met een sterke verjongingssnoei. Struiken worden radicaal teruggesnoeid tot 20 cm diep. In het voorjaar komt er een sterke, veel vitalere nieuwe scheut uit de basis.

 

3: verdere informatie

In veel tuinen springt een kleine ronde boom met betoverende bladkleuren in het oog. Kleurrijk en vrolijk siert hij perken, solitair of als kuipplant op balkons en terrassen. Deze sympathieke plant wordt bonte wilg genoemd omdat zijn bladeren zo opvallend kleurrijk zijn. De wilgensoort Salix integra 'Hakuro Nishiki' komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en werd eind jaren zeventig in Europa geïntroduceerd. Vanaf dat moment tooide de bonte wilg zich met groenwit blad dat naar de scheuttoppen toe steeds lichter werd en overliep naar rozerood. Deze driekleur leverde de wilgensoort de triviale namen Japanse sierwilg of flamingoboom op. Naast zijn kleurrijkheid is de bonte wilg ook heel gemakkelijk te vormen. Hij is snoeitolerant en kan naar wens worden gevormd. Bol, kegel of paddestoelkop - hij kan worden gevormd als bijna geen andere bladverliezende struik. Deze vormen zijn echter alleen mogelijk bij regelmatig snoeien. Zonder snoeien groeit de bladverliezende plant als struik en vergrijst hij sneller.

Trusted Shops Guarantee