Terug

Bonte wilg (Salix Integra) correct planten, verzorgen, bemesten en snoeien

Inhoudsopgave

 

 

Hoe wordt de bonte wilg correct geplant? 

Wilgen zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijke en goed groeiende bladverliezende struiken. Dit is niet anders met de bonte wilg. Hij kan op vele manieren in de tuin worden gebruikt. Als gesnoeid exemplaar, bijvoorbeeld als vormsnoei, kan de wilg de hoofdrol overnemen in grotere bloem- en heesterperken. Ook aantrekkelijk solitair geplant in een weiland. In groepen heesters is de bladverkleuring vooral effectief voor donkerbladige heesters. Goede buren zijn bijvoorbeeld sierappels, donkerbladige vlier (Sambucus nigra 'Black Lace') of duivelsstruik (Physocarpus opulifolius 'Diabolo'). Het heldere en kleurrijke gebladerte van de bonte wilg vormt een prachtig contrast op de voorgrond, letterlijk schitterend tegen de donkere bladeren van zijn buren. 
Bonte wilgen zijn bijzonder populair als vaste beplanting in grotere bakken bij de ingang van huizen, op terrassen of balkons. De struik is bijzonder decoratief als hoge stam met een bolvormige kroon. 
 

Standplaatsen waar de bonte wilg zich heel prettig voelt

Als de grond niet te droog is, groeien wilgen gemakkelijk. Een frisse tot vochtige en niet te dichte grond is voldoende in de tuin. De bonte wilg is alleen gevoelig voor overbewatering. Hoogwaardige potplantengrond of een mengsel van compost, tuinaarde en zand in gelijke delen is geschikt voor de teelt in kuipen. Het kleurrijke blad ontwikkelt zich het best op zonnige plaatsen. Alleen op droge bodems kunt u beter kiezen voor een plek met weinig zon of halfschaduw, omdat anders bladverbranding kan optreden. Bruinverbrande bladranden zien er erg lelijk uit op het lichte gebladerte.
Plant in het voorjaar of de herfst, maar bonte wilgen in een pot kunnen op elk moment op vorstvrije dagen worden geplant. Als er na het planten warme dagen volgen, is gieten noodzakelijk. De beste tijd om te verplanten is de herfst, bij het begin van de bladval. Tot het voorjaar zal de wilg wortelen en zich vestigen op de nieuwe standplaats. Zelfs oudere exemplaren kunnen nog goed verplant worden. 

 

hoe wordt de bonte wilg correct verzorgd?

In tuinen is de bonte wilg uiterst gemakkelijk te verzorgen. Water geven in de zomer en een mulchlaag van compost in het voorjaar voorzien de plant van water en voedingsstoffen. 
Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de teelt in kuipen. In kuipen zijn bonte wilgen afhankelijk van regelmatig gieten en bemesten. De plant toont een gebrek aan water door zijn bladeren te krullen. Bij langdurige droogte worden de bladeren bruin en vallen ze af. Bemest bij het uitbreken van de knoppen met een volledige meststof of een meststof voor houtige planten. Twee verdere bemestingen tot augustus ondersteunen verdere groei. Daarna zijn de voedingsstoffen eerder schadelijk omdat het hout en het plantenweefsel tot de winter moeten rijpen.

 

Wanneer wordt de bonte wilg gesnoeid?

De bonte wilg is een bijzonder snoeivriendelijke struik. Hij is uitstekend geschikt voor vormsnoei als bol of andere vormen. Als de wilg op natuurlijke wijze groeit, groeit hij als een struik. Het snoeien gebeurt jaarlijks vanaf het derde standjaar aan het einde van de winter voor het uitlopen. Tweederde of meer van de scheuten kan zonder problemen worden teruggesnoeid. Dode takken en twijgen worden direct van de stam afgeknipt.

 

Hoe wordt de bonte wilg verzorgd bij ziekte en ongedierte?

Bruine bladpunten lijken problematisch bij de bladverliezende struik, maar zijn een gevolg van verbranding en droogte op te zonnige plaatsen. Een vochtig koud voorjaar kan leiden tot schimmelaantasting (bv. roest of wilgenschurft) in mei of juni. Schorsvlekken, snelle verwelking van de bladeren en schurftige scheuttoppen zijn de eerste tekenen van de ziekte. Dit wordt later gevolgd door scheutsterfte aan de struik. De enige manier om de ziekte te bestrijden is radicaal terugsnoeien tot in het oude hout. Het snijafval moet in de GFT bak worden gegooid. Kort daarna verschijnen er nieuwe scheuten. Als profylactische maatregel wordt de bonte wilg bespoten met een fungicide om de verspreiding van resterende schimmelsporen te beperken. 

 

Hoe overwintert de bonte wilg het beste?

In de tuin is winterbescherming van de bonte wilg niet nodig. Hij is vorstbestendig en kan lage temperaturen overleven. Winterbescherming is alleen raadzaam voor vaste aanplant in kuipen, voor zover er strenge vorst optreedt en de kluit doorvriest. Het kan geen kwaad de pot in te pakken met noppenfolie.

 

Hoe wordt de bonte wilg correct bemest?

Bonte wilgen hebben alleen mest nodig in kuipen. Twee tot drie jaarlijkse bemestingen met een volledige meststof of een meststof voor houtige planten zorgen voor de juiste voeding. De eerste wordt gedaan aan het begin van het uitlopen. De bemesting moet uiterlijk in augustus worden gestaakt. In de tuin is het voldoende om in het voorjaar vruchtbare compost rond de boomschijf aan te brengen. 

 

Hoe wordt de bonte wilg correct vermeerderd?

De gemakkelijkste manier om de bonte sierwilg te vermeerderen is door wortelstekken. Knip in de zomer 12 tot 15 cm lange scheutpunten af en laat ze wortelen in een ondoorzichtige waterkom (bv. een keramische vaas) of in een kweekbak met zaaigrond. Het begin van de scheutgroei wijst op een geslaagde vermeerdering en de stekken kunnen worden opgekweekt tot jonge planten. 

 

Bijzonderheden bij de bonte wilg?

De bonte wilg 'Hakuro Nishiki' is een bonte variëteit van de wilgensoort Salix integra, gekweekt in Oost-Azië en ongeveer 40 jaar geleden ingevoerd in Europa. Sindsdien is het een populaire sierboom of -struik die niet giftig is en ook geen andere neveneffecten heeft.

 

verdere informatie

Het is niet altijd gemakkelijk om een geschikte struik of boom te vinden voor de eigen tuin. Het mag niet te klein of te groot zijn, het moet indruk maken en natuurlijk weinig onderhoud vergen. Een struik die precies deze kenmerken heeft is de bonte wilg (Salix integra 'Hakuro Nishiki'). Zoals de naam al aangeeft, is het een wilgensoort die in Oost-Azië werd gekweekt en eind jaren zeventig naar Europa werd gebracht. Sindsdien heeft de bladverliezende heester veel tuinen in zijn ban als hoge stam of struik met zijn unieke bladverkleuring. Dit is ook wat hem zo sierlijk maakt. De bladeren zijn witgroen met roze scheutpunten. Aan deze spectaculaire kleuring dankt de bonte wilg ook de naam flamingoboom, en terecht. Als struik wordt de bladverliezende houtige plant tot 3 meter hoog en breed. De bonte wilg blijft kleiner als hij als standaard op een andere wilgensoort wordt geënt. Als vormsnoei wordt deze decoratieve bladplant in de tuin gewaardeerd op een solitaire plaats in perken of vaste beplantingen, maar ook als duurzame kuipplant voor ingangen en trappen, terrassen of op het balkon. 


De bonte wilg heeft alles in huis om een alleskunner in de tuin te zijn. Het handzame formaat, de gemakkelijke verzorging en de grote sierwaarde bieden vele mogelijkheden voor de bonte struik.

omhoog
Trusted Shops Guarantee