Terug

Bolacacia correct planten, verzorgen, bemesten en snoeien

Inhoudsopgave:

 

hoe wordt de bolacacia correct geplant?

Voordat u een bolacacia plant, is het zinvol na te denken over hoe de boom in het ontwerp moet worden geïntegreerd? Vanwege zijn compactheid en bijna symmetrische groei is een plaats waar de boom het best tot zijn recht komt ideaal. Als ruimte vormgever kan hij slim worden geïntegreerd en is hij bijzonder doeltreffend in een solitaire positie. Zo is het contrast tussen het lichtgroene filigrane blad en de donkere, gegroefde schors zeer indrukwekkend.

Standplaatsen waar de bolacacia zich bijzonder prettig voelt

Bolvormige robinia's houden van zonnige plaatsen, maar zijn ook blij met halfschaduwrijke plaatsen. De boomkroon vormt relatief dunne takken die bij sterke wind op onbeschutte plaatsen kunnen breken. De bolacacia is zeer bodemvriendelijk. Elke doorlatende grond is aanvaardbaar. Alleen op verdichte, natte en zware leem- en kleigronden heeft de kleine boom het moeilijk. Het heeft geen zin, bodemverbetering is onvermijdelijk. Zand of grind zorgen voor de nodige afwatering en doorlaatbaarheid. Op deze extreme grond is het bijna zinvoller om ze in kuipen te kweken. Door hun compacte groei zijn ze ideaal voor permanente beplanting in grote containers. Bolacacia's kunnen worden gekocht in containers of als kluiten in het voor- of najaar. Kluiten worden direct geplant. Containerplanten zijn onafhankelijk van speciale planttijden en kunnen het hele jaar door worden geplant, met uitzondering van vorst en grote hitte. Bij het planten in de tuin wordt een plantgat gegraven dat tweemaal zo groot is als de kluit. De bodem van het plantgat wordt losgemaakt en met een emmer water tot modder gemengd. Kluitnetten of draadkorven om de kluit worden voorzichtig verwijderd en de boom wordt geplant. De plantdiepte komt overeen met de hoogte van de kluit. Te diep planten leidt tot rotting aan de basis van de stam. Het is zinvol om steunpalen te overwegen. Zolang de acacia nog niet is uitgegroeid en door zijn wortels stevig in de grond is verankerd, biedt de bolvormige kroon een groot raakvlak voor wind. Als de robinia tijdens de groei omwaait, worden alle nieuw gevormde wortels afgescheurd. De uitgegraven grond of een mengsel van de uitgegraven grond en compost wordt gebruikt als opvulling. De compost zorgt voor extra voedingsstoffen en versnelt het groeiproces. Nadat de grond is aangedrukt, wordt een gietring rond de boomschijf gemaakt en een laag schorsmulch aangebracht. Voor permanente aanplant in kuipen zijn vorstbestendige kuipen met voldoende drainagegaten nodig. Afhankelijk van de oorspronkelijke grootte moeten ze een volume van ten minste 50 liter hebben. Gebruik voor het substraat hoogwaardige bosgrond of een mengsel van compost, tuinaarde en zand in gelijke delen. Planten in potten kunnen zich niet verankeren in de grond. Daarom is bij een kroon vol bladeren een tegen de wind beschutte standplaats des te belangrijker. Als een storm de acacia omverwerpt, zijn het resultaat gebroken takken en mogelijk een gebroken pot.

 

Hoe wordt de bolacacia correct verzorgd?

De bolacacia is niet alleen buitengewoon decoratief, maar inspireert ook door zijn geringe onderhoud. Als hij in de tuin wordt geplant, kan hij zonder problemen droge perioden doorstaan. Een beetje water tijdens hete periodes kan geen kwaad. Klassieke bemesting is niet nodig. In jonge toestand bevordert compost de ontwikkeling van de plant.

Wanneer wordt de bolacacia gesnoeid?

De snoeiwijze is vergelijkbaar met die van de bonte wilg. De scheuten van het voorgaande jaar van de snoeitolerante bol robinia worden al in januari of februari tot enkele centimeters aan de basis teruggesnoeid. Zonder snoeien zal de anders typisch ronde kroonvorm vergroeien. Ondanks regelmatig snoeien wordt de kroon steeds groter. Als de groei na enkele jaren te uitbundig wordt, worden alle takken en twijgen tot ver in het oude hout bij de stam teruggesnoeid.

Hoe wordt de bolacacia bei ziekte en ongedierte verzorgd?

De bolacacia heeft geen last van typische ziekten of veel ongedierte. Bladluizen kunnen voorkomen, maar alleen in een enkel geval. Wanneer de robinia er niet goed uitziet, is dat vaak te wijten aan een verkeerde locatiekeuze of verzorgingsfouten. Wateroverlast en zware, verdichte grond kunnen de boom beschadigen. Ook komt het voor dat een verse voorjaarsaanplant van de bolacacia niet direct met andere houtgewassen uitloopt. Het kan iets langer duren en de acacia loopt dan pas in juni uit.

Hoe overwintert de bolacacia het beste?

Bolacacia's hoeven niet te overwinteren. Ze zijn volledig vorstbestendig en kunnen zelfs strenge winters zonder schade doorstaan. Potplanten kunnen worden beschermd als er gevaar bestaat dat de potten doorvriezen. Normaal volstaat het om ze te verplaatsen naar een beschutte, schaduwrijke plaats vlak naast het huis. Een groter gevaar vormt de afwisseling tussen zonnige warme winterdagen en strenge koude 's nachts. Deze schommelingen leiden tot vorstscheuren in het hout.

 

Hoe wordt de bolacacia correct bemest?

Hun bescheiden eisen maken de bolacacia's zo aantrekkelijk. Bemesting is normaal gesproken niet nodig. Alleen op droge zandgronden kan een jaarlijkse behandeling met compost en regelmatig water geven de groei bevorderen. Anders wordt alleen in de eerste jaren een lichte bemesting met hoornschaafsel of een meststof voor houtachtige planten aanbevolen.

 

Hoe wordt de bolacacia correct vermeerderd?

De vermeerdering van bolacacia's is niet voor de teelt in eigen huis of tuin. De normaal gesproken struikachtige robinia selectie wordt door gespecialiseerde kwekerijen geënt op hoge stammen met verschillende hoogtes. Zaadvermeerdering is niet mogelijk vanwege het ontbreken van bloem- en zaadvorming, evenmin als het vermeerderen door stekken.

 

Bijzonderheden bij de bolacacia?

De bolacacia behoort tot de Robinia-familie, waarvan de schors giftige eiwitten (lectines) bevat. Consumptie van de schors kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Er zijn sterfgevallen bij dieren gedocumenteerd.

 

Bolacacia verdere informatie

Bij het zoeken naar een compacte loofboom met opvallende kwaliteiten stuit men onvermijdelijk op de bolacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'). De naam is misleidend, want de botanische verwantschap is veel nauwkeuriger. Correct, het is geen echte acacia (Acacia), maar een 200 jaar oude selectie van de gewone robinia (Robinia pseudoacacia). De Noord-Amerikaanse soort staat ook bekend als valse acacia of schijnacacia vanwege de gelijkenis met de acacia. De kleine boom wordt slechts ongeveer 4 meter hoog en ontwikkelt een bolvormige, dicht vertakte kroon. Bij het ouder worden verandert de bolvorm in een iets bredere parapluvorm. Ongebruikelijk voor een bladverliezende boom produceert de bolvormige robinia geen bloemen. Insectenliefhebbers zullen hier niet erg blij mee zijn. Als sierstruik is hij een lust voor het oog. De grote pluspunten van deze selectie zijn dat hij in vergelijking met de zuivere soort geen doornen of uitlopers vormt. Dit maakt de verzorging veel gemakkelijker. De doornige uitlopers van de gewone robinia en hun verwijdering zijn anders een echte kwelling. Normaal groeit de bolacia als struik. Om er een boom van te maken, enten kwekerijen hem op een gewone stam. De bolvormige robinia wordt in kleinere tuinen gebruikt als huisboom, als compacte, onderhoudsvriendelijke schaduwboom of in rijenbeplantingen om een bomenlaan te imiteren. Hij maakt ook indruk als solitaire boom, vooral als zijn stam wordt omringd door een boom- oftewel ronde bank als idyllisch zitje. Qua ontwerp kan de bolvormige robinia op verschillende manieren worden gebruikt zonder al te veel ruimte in te nemen. Het staat zelfs goed in een kleine tuin van een rijtjeshuis. Hij is populair als permanente en winterharde potplant in patio's.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee