Terug

Bamboe op de juiste manier verwijderen – 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Het juiste tijdstip kiezen
    • Het bestrijden en verwijderen van bamboe is niet gebonden aan een specifiek jaargetijde. Woekerende bamboe kan altijd verwijderd worden, behalve als de bodem bevroren is.
  2. Welke onkruidbestrijders zijn er en welke huismiddeltjes zijn geschikt voor het verwijderen van bamboe?
    • Kleine bamboesoorten kunnen d.m.v. een systemische onkruidbestrijder (herbicide) bestreden worden.
  3. De juiste methode kiezen
    • Bij uitgegroeide grote bamboe wordt grof en rabiaat gehandeld, alle wortelstokken worden uitgegraven en verwijderd.
  4. Verdere Informatie

 

Het juiste tijdstip kiezen

Bamboe kan op elk moment verwijderd worden. Voordat de bamboe verwijderd wordt, is het eventueel de moeite waard te overwegen, of een later toegevoegde wortelbescherming een mogelijke oplossing zou zijn.  Het is weliswaar noodzakelijk om rond de bamboe een ca. 70 cm diepe en smalle greppel te graven, maar dit is meestal eenvoudiger als de bamboe compleet te verwijderen. In deze greppel wordt een speciale kunststof gelegd, die verhinderd dat de wortelstokken zich uit kunnen breiden.

Het bestrijden van de bamboe kan het beste worden gedaan op zonnige dagen in het voorjaar, de zomer of de herfst. De grond moet enigszins droog zijn, zodat het uitgraven geen modderpartij wordt en de grond beter kan worden bewerkt.

 

Welke onkruidbestrijders zijn er en welke huismiddeltjes zijn geschikt voor het verwijderen van bamboe?

De bamboesoorten Bambusa, Chusquea of Dendrocalamus bezitten een pachymorfe groei met korte dikke wortelstokken. Deze kunnen eenvoudiger uitgegraven worden, vooral ook omdat enkele in de winter bevriezen. Ze kunnen ook met speciale onkruidbestrijdingsmiddelen (herbicide) worden bestreden. Helaas functioneert dit maar gedeeltelijk bij sterk groeiende bamboesoorten.  

 

De juiste methode kiezen

Het bestrijden van sterk groeiende bamboesoorten wordt als moeilijk en moeizaam beschreven. Ze hebben een stevige, bijna ondoordringbare wortelkluit. Grote exemplaren worden in meerdere deelstukken uitgegraven. Voor het uitgraven worden bijna alle takken van de bamboe afgeknipt. Daarna wordt de bamboe met een steekschop rondom uitgestoken. Om de wortelstok in stukken te snijden, is een heen en weer bewegende zaag of een bijl nodig. De steekschop kan bij het delen niet worden gebruikt. Een kettingzaag o.i.d. is ongeschikt omdat deze bot worden, zodra ze met aarde in contact komen. Om grotere wortelstokken los te wrikken kan een breekijzer of een krik met planken eronder helpen. Een katrolblok kan ook worden gebruikt als deze ergens bevestigd kan worden.  Bij grote bamboebomen met een afmeting van enkele tientallen vierkante meters is het zeker de moeite waard om een ​​minigraafmachine te lenen of een graafmachinebestuurder in te huren.

Na het verwijderen van de bamboe wordt in de grond nauwkeurig naar overgebleven bamboeresten gezocht, indien nodig wordt de aarde gezeefd en de wortelresten in de bioton gedaan of  naar het dichstbijzijnde compostbedrijf gebracht.  Op de eigen composthoop wordt de bamboe al snel weer tot leven gewekt.

 

Verdere Informatie

Bamboe geniet een toenemende populariteit omdat deze het hele jaar door attractief is. Hij is in steeds meer tuinen, in potten, of bij hogere soorten als zichtbescherming, te vinden. De vreugde blijft zolang, totdat deze zich meer en meer uitbreidt en men de grassenfamilie (Poaceae) moet verwijderen. De meeste bamboesoorten vormen horizontale uitlopers (leptomorfe wortelstokken), die zich aanvankelijk naar alle kanten onzichtbaar verspreiden. De bamboesoorten PhyllostachysPleioblastusPseudosasaSasa of Semiarundinaria woekeren onder goede omstandigheden meer dan honderd vierkante meter. Zelden een probleem voor grote tuinen of parken, maar in kleine tuintjes ondraaglijk.  

Gewoon uitgraven en herplanten werkt helaas niet. Ook de beste onkruidbestrijders zijn ineffectief bij grote en oude bamboeplanten. Als enkele wortelresten van 5 cm in de bodem blijven, is het slechts een kwestie van tijd, voordat de bamboe terugkeert naar zijn oude plek.  

                              

Trusted Shops Guarantee