Terug

Bamboe correct vermeerderen – 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wat is het beste tijdstip om bamboe te vermeerderen?
    • Het beste tijdstip om bamboe te vermeerderen is het voorjaar als de belangrijkste groeiperiode begint.
  2. Hoe wordt de bamboe correct vermeerderd?
    • Bamboe behoort tot de zoete grassen en kan heel eenvoudig door deling vermeerderd worden.  
  3. Waarmee moet bij de verzorging tijdens het vermeerderen rekening worden gehouden?
    • Bamboe is robuust en bijna onverwoestbaar. Na het delen moet alleen gelet worden op een gelijkmatige vochtigheid van de bodem.  
  4. Verdere informatie

 

Wat is het beste tijdstip om bamboe te vermeerderen?

Dankzij zijn onverwoestbare aard, kan bamboe eigenlijk het hele jaar door vermeerderd worden. Zelfs als de takken boven de grond opdrogen, loopt de plant door de wortels in de grond opnieuw uit. Diegene die een keus heeft, wacht met het vermeerderen het beste tot de lente. De belangrijkste groeifase gebruiken groenblijvende planten om te herstellen. Ook de late zomer is een goede mogelijkheid. Bamboe heeft enkele weken nodig om te wortelen om de winter dan goed door te komen.  

Hoe wordt bamboe correct vermeerderd?

Het vermeerderen van bamboe cultivars (bv. FargesiaPhyllostachys of Pleioblastus) wordt over het algemeen beperkt tot deling. Bij het delen van de planten worden pollen van de bamboe uitgegraven, voorzichtig met een steekschop gedeeld en op een nieuwe standplaats geplant. Als de pollen veel wortels hebben, hoeven er slechts stukken worden afgestoken en verplant te worden. Belangrijk is het dat voldoende wortelstokknoppen op de wortelstok zitten en ongedeerd blijven. De plant wordt, idealiter met een wortelbarrière, net zo diep geplant als voorheen in het plantenbed. De wortelbarrière kan een speciaal kunststof materiaal zijn of gewoon een bodemloze kuip. Deze moet minimaal een halve meter hoog zijn, zodat de wortels niet onder de barrière uitgroeien.

Voor bamboe die in een kuip staat is deze bescherming voor de andere planten niet noodzakelijk. De wand van de kuip beperkt het groeien in de breedte. Zinvol is het, afhankelijk van de bamboesoort, de planten alle 5 tot 7 jaren uit de kuip te halen en door deling te verjongen. Bamboe heeft na verloop van tijd zo dichte wortels dat er nog nauwelijks potgrond in de pot te vinden is. Om de planten vitaal te houden wordt bamboe uit de kuip gehaald en met een schop gedeeld. Dit karweitje kan nogal moeizaam zijn omdat de wortelkluit ondoordringbaar lijkt. Na het delen worden enkele deelstukken weer met verse potgrond geplant. Bij het delen hoeft men niet al te veel zorgen te hebben dat bamboe kapot kan gaan. Zodra enkele wortelstokknoppen met voldoende wortelmateriaal aan de deelstukken zitten, ontstaan er betrouwbaar nieuwe halmen. In geval van nood worden alle bovengrondse scheuten terug geknipt en gewacht tot de wortels weer uitlopen. 

Waarmee moet met het verzorgen tijdens en na de vermeerdering rekening gehouden worden?

Net zo eenvoudig als bamboe vermeerderd kan worden, net zo eenvoudig is de verzorging. Bruine of afgestorven takken worden tot op de grond gesnoeid. Als in het voorjaar gedeeld wordt, hoeft men niet lang op nieuwe uitlopers te wachten. Een gelijkmatige vochtigheid en een standplaats met lichte schaduw zijn in het begin de beste voorwaarden dat bamboe herstelt en weer op snelheid komt.

Verdere Informatie

Met een bamboe haalt men een vleugje van het exotische Verre Oosten in de tuin. Hoewel een groot gedeelte van deze zoete grassen (Poaceae)in de tropen voorkomen, zijn er enkele soorten die met het gematigde klimaat uitkomen. Deze bamboesoorten zijn goed vorstbestendig. Gebruikt worden ze als solitair staande tuinplant, als zichtbescherming of als goed groeiende plant in een kuip bij de entree of op het terras. Ondanks het feit dat bamboe erg goed groeit komt het voor of is het ook noodzakelijk bamboe zelf te vermeerderen. Dit om andere kuipen te vullen of als een nieuwe zichtbescherming nodig is. Niets gemakkelijker dan dat. Het vermeerderen van bamboe is een kinderspel.  

Trusted Shops Guarantee