Terug

Bamboe snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om bamboe te snoeien?
    • Bamboe is uitermate gemakkelijk te snoeien en kan op elk moment van het voorjaar tot de herfst worden gesnoeid.
  2. Hoe moet bamboe worden gesnoeid​?
    • Afgestorven of storende scheuten worden vlak boven de grond weggeknipt met een snoei- of takkenschaar, afhankelijk van de dikte van de scheut.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten bamboe rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • De snoeimaatregelen verschillen nauwelijks tussen de individuele soorten. Afgestorven scheuten worden dicht vlak boven grond besnoeid, wat resulteert in een nieuwe scheut vanuit de wortels.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om bamboe te snoeien?

De periode om bamboe  te snoeien is relatief lang. Van het voorjaar tot de herfst kunnen afgestorven, zieke of storende scheuten direct aan de basis worden gesnoeid. Met name de bamboescheuten die in de winter bevroren of uitgedroogd zijn, worden in het voorjaar teruggesnoeid. Hetzelfde geldt voor gedroogde scheuten na hete zomers. Weliswaar zou het dode weefsel kunnen blijven staan, echter het bederft de optiek van de aantrekkelijke bamboeplant. Ook bij milde winters zijn snoeimaatregelen mogelijk. Snijwonden kunnen een probleem worden, als het vervolgens wordt blootgesteld aan strenge vorst. Daarom is het logisch om met de snoeimaatregelen op het voorjaar te wachten.

 

Hoe moet bamboe worden gesnoeid​?

Bamboe snoeien is zelfs voor beginners een koud kunstje. Er zijn geen speciale snoeiregels en wordt gesnoeid, dan wel uitgelijnd, wat stoort. Afhankelijk van de grootte van de bamboe, wordt voor het snoeien een scherpe snoei- of takkenschaar gebruikt. Juist de grotere bamboe soorten verhout de basis zo sterk dat de snoeischaar misschien niet meer voldoende is. Grotere exemplaren in de tuin kunnen worden gesnoeid met heggenscharen. Dit is nodig om de bamboe ter plekke te rooien.

Normaal gesproken is een snoeischaar voldoende om de bamboe te snoeien. De storende of afgestorven scheuten worden direct aan de basis vlak boven de grond besnoeid. Omdat bamboe tot de familie van zoete grassen behoort en uitlopers vormt, vindt er kort na het snoeien een nieuwe scheut vanuit de krachtige wortels plaats.

Het snoeiafval hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden afgevoerd. U laat het een beetje drogen en versnippert het vervolgens in de versnipperaar. Als mulch kan het tussen planten in de tuin worden verspreid. Daarmee onderdrukt de snoei het ontkiemen van onkruid en vermindert de verdamping van de bodem.

 

Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten bamboe rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?

Er zijn in principe geen verschillen bij het snoeien van de individuele soorten bamboe, b.v. Fargesia of Phyllostachys. Alle bamboe hebben gemeen dat ze voortkomen uit sterke wortelstokknoppen in het wortelgebied. Met het snoeien wordt een nieuwe scheut gestimuleerd. Derhalve bevorderen snoeimaatregelen een wijdverbreide groei en versnellen de verspreiding van bamboe. Daarom wordt een wortelbarrière voor geplante exemplaren sterk aanbevolen. Anders moeten grote exemplaren regelmatig in het kader van plantenscheiding afgeslankt worden. Zonder deze maatregel groeien de uitlopers ondergronds in de breedte.

 

Verdere Informatie

Bamboe wordt onder planten beschouwd als een groeivriendelijke sprinter. De groeikracht is enorm, zodat hij zich ook kan ontwikkelen tot een probleem in de tuin. Om het te temmen, vertrouwen ervaren tuiniers op een mix van maai-maatregelen en plantendeling.

                              

Trusted Shops Guarantee