Terug

Bamboe planten - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om bamboe te planten?
    • De optimale planttijd voor bamboe is in het voorjaar, dan heeft het tot de winter voldoende tijd om te zijn ingeworteld.
  2. Waar moet bamboe worden geplant? Welke standplaats is geschikt voor bamboe​?
    • Bamboe is zeer tolerant ten opzichte van de standplaats en groeit zowel in de zon als in halfschaduw.
  3. Is er een plantafstand en plantdiepte​?
    • De meeste soorten en variëteiten van bamboe vormen wortels en kunnen zich invasief verspreiden. Daarom is voldoende afstand, danwel een wortelbarrière bij het planten aan te raden.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om bamboe te planten

Hoewel bamboe over het algemeen van het voorjaar tot de herfst in potten kan worden geplant, raden plantendeskundigen aan om in het voorjaar te planten. Bamboe is een groenblijvende en overwinterende zoete gewas. Dankzij het groenblijvende blad, dat zelfs in de winter behouden blijft, reageren de decoratieve planten in het koude seizoen gevoelig op uitdrogende wind en vorst. Door vroeg te planten kan bamboe zich ter plaatse beter vestigen en is het minder vorstgevoelig. Biij een later tijdstip van beplanting zal tijdens de vorstperiodes uit voorzorg met vlies, danwel andere winterbescherming worden ingepakt. Hetzelfde geldt voor potbeplanting met bamboe, vooral op klimatologisch ruige plaatsen.

 

Stap 2: bepaal de juiste standplaats voor bamboe

Het vinden van een geschikte standplaats voor bamboe is zelfs voor onervaren tuinders geen probleem, bamboe verdraagt ​​zowel zon als halfschaduw. Alleen donkere plaatsen blijken een ongeschikte locatie te zijn. Als de bamboe op een te donkere plaats staat, wordt hij langer en schubbig, waardoor hij zijn mooie groeivorm verliest. De eisen aan de bodem zijn laag. Elke normale tuingrond die niet te stevig, niet te nat of te droog is, is geschikt voor bamboeplanten.

Traditionele potgrond wordt gebruikt voor het planten in potten en kuipen. Afhankelijk van de eigenschappen en samenstelling verbeteren zand of andere drainagematerialen de structuur van de aarde. Dankzij het mengen van deze grove componenten is het alleen nodig om de bamboe elke drie tot vijf jaar te verpoten.Het planten in potten en kuipen heeft zelfs als bijkomend voordeel dat de plant mobiel is en de standplaats kan worden gevarieerd. Als de bladeren in de zomer op zonnige plekken dreigen te verbranden, wordt de bamboe in de pot verplaatst naar een licht beschaduwde plaats en wordt de grond wat vochtig gehouden. Daarnaast is de groei in potten beperkt, zodat een onafhankelijke groei door uitlopers in de breedte uitgesloten is.

 

Stap 3: Bepaal de plantafstand en plantdiepte

Bij het planten hangt de diepte van het plantgat en dus de plantdiepte af van de hoogte van de wortelkluit in de pot. Wanneer de bamboe wordt geplaatst, ligt de bovenrand gelijk met het omringende vloeroppervlak. Het is essentieel om er rekening mee te houden dat in de meeste gevallen het grasgewas sterke uitlopers vormt en zich massaal kan verspreiden. Het wordt sterk aanbevolen om het plantgat iets groter in de breedte en diepte uit te graven en een wortelbarrière aan de rand van het plantgat op te nemen. De plantafstand is afhankelijk van de hoogte van de bamboe. Vanwege de uitgesproken groei in de breedte kan en moet de groenblijvende plant een afstand van de helft tot de volledige hoogte van de buur worden toegestaan.

 

Verdere Informatie

Tot de zoete grassen behorende bamboe, is een prachtige plant om in tuinen of potten te planten. Ze is enorm in populariteit aan het winnnen, omdat bamboe net zo aantrekkelijk, als gemakkelijk te verzorgen is.

                              

Trusted Shops Guarantee