Terug

Bamboe correct bemesten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om bamboe te bemesten?
    • Bamboe krijgt voedingsstoffen in het voorjaar tijdens het belangrijkste groeiseizoen.
  2. Welke mestof is geschikt voor bamboe?
    • Zowel organische als minerale meststoffen zijn geschikt als voedingsbron. Nog beter is vruchtbare compost,dat toch al regelmatig ontstaat.
  3. Hoe wordt bamboe correct bemest?
    • Verdeel in het voorjaar een losse laag compost tussen de stengels.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te bemesten

De optimale tijd voor bemesting is het voorjaar. Dit geldt ook voor winterharde bamboesoorten, die direct buiten of in pot als vaste plant worden gekweekt. Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot.

Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei. Bemesting is nuttig voor bamboes die door vorst in de winter geleden hebben, of gedeeltelijk bevroren zijn. Stikstofhoudende meststoffen stimuleren de groei en het herstel van bamboeplanten.

Stap 2: kies de juiste meststof

Bamboe is zo'n snel groeiende plant die buitenshuis niet hoeft te worden bemest. Tenzij de standplaats wordt gekenmerkt door arme, kale zandgronden. Een gebrek aan water en voedingsstoffen zijn twee factoren die bamboe in zijn groei enorm kunnen vertragen. Het jaarlijks inwerken van humusrijke compost op deze standplaatsen is het aan te bevelen. Het grote voordeel van afgebroken tuinafval is dat het niet alleen voedingsstoffen naar de planten brengt, maar ook humus. Humus is een voedselrijk waterreservoir dat de grond tijdelijk verbetert. In de loop van het jaar wordt het in grofporige zandgronden afgebroken en moet het het volgende jaar worden vernieuwd. Alleen voedingstoffen zoals gebruikelijke meststoffen hebben slechts een beperkt effect op arme gronden. Ze missen het bodemvocht waarmee de bamboe de voedingsstoffen überhaupt kan opnemen. Als meststoffen worden gebruikt, dan zijn organische meststoffen de eerste keuze. Hoornspaanders leveren betrouwbaar stikstof gedurende meerdere maanden en bevorderen de groei van spruiten. Zelfgemaakte brandnetelmest kan ook worden gebruikt als meststof voor de bamboe, evenals koffiedik en andere voedingsstof leverende huismiddelen. Bamboe is niet bijzonder kieskeurig.

Dezelfde meststoffen helpen bamboe in de pot voor een betere ontwikkeling. Hun wortels staan ​​los van de grond en zijn afhankelijk van water en meststoffen. 3 tot 4 gram hoornspaanders per liter grond zijn voldoende voor bemesting. Met een bak van 10 liter wordt 30 tot 40 gram hoornspaanders aan de bamboe toegediend.

Stap 3: Hoe wordt bamboe correct bemest?

Bamboe wordt in het voorjaar slechts één of twee keer bemest, afhankelijk van de gebruikte meststof. Compost wordt losjes verdeeld over de spruiten. Hoornspaanders worden rond de plant verspreid en met een cultivator in de bovenste grond verwerkt. Vloeibare meststoffen wordt verdund met water. En als je de bemesting vergeet, neemt bamboe het niet zo nauw.

 

Verdere Informatie

Bamboe wordt steeds populairder in tuinen. De planten van de zoete grassen vermenigvuldigen zich snel, zijn robuust en zien er ook nog eens decoratief uit. Vroeger had bamboe problemen in strenge winters. Ze vroren vaak en herstelden met moeite. Dat is de afgelopen jaren veranderd. Bamboe kan universeel in de tuin worden gebruikt als zichtwering of als vaste plant in potten. De snel groeiende plant woekert sterk in de tuin, daatom is het gebruik van een wortelbarrière verstandig. In de pot bestaat geen woekergevaar. Daarvoor zijn ze op water en voedingsstoffen van buitenaf aangewezen.

                              

Trusted Shops Guarantee