Terug

Baardbloem snoeien – Op deze 3 dingen moet u letten

Inhoudsopgave

 

1: het juiste tijdstip bepalen: wanneer zou de baardbloem gesnoeid moeten worden?

Het is typisch voor de baardbloem om te bloeien op eenjarig hout of op de scheuten van hetzelfde jaar. Daarom kan hij goed tegen een krachtige snoei dicht bij de grond. De baardbloemen komen relatief laat uit. Snoeien moet gebeuren in het voorjaar vanaf eind maart, zodra er geen gevaar meer is voor strenge vorst.
De bloemscheuten worden in de zomer opgeschoond. Baardbloemen zullen opnieuw bloeien als de bloemen worden verwijderd. De bloeiperiode van de halfstruik kan met deze minimale verzorging met enkele weken worden verlengd.

 

2: de Caryopteris correct snoeien: zo lukt het!

De scheuten van baardbloemen worden met een scherpe snoeischaar teruggeknipt. De scheutuiteinden zijn kruidachtig en vriezen in de winter terug. Deze oude scheuten geven de baardbloem een beetje vorstbescherming aan de basis. Snoeien moet worden uitgesteld tot het voorjaar. Vooral jongere exemplaren zijn gevoelig voor kou. Extra dennentakken beschermen tegen bevriezing aan de basis van de scheuten door kale vorst of ijzige wind. 
Wanneer de natuur ontwaakt en vóór het uitlopen, worden de scheuten dicht bij de grond afgeknipt, ongeveer 10 tot 20 cm boven de grond. De gesnoeide basis zal een sterke, gezonde scheut met een voldoende aantal knoppen voortbrengen. Snoeien is ook goed voor de gezondheid van de plant. Het stimuleert de plantengroei en houdt de baardbloem vitaal. 
Voor vermeerderingsdoeleinden kunnen de scheutpunten van de baardbloem worden afgesneden. Ze worden als stek gebruikt en wortelen in vochtige stekgrond in de vroege zomer.

 

3: verschillen soorten Caryopteris snoeien

Inmiddels zijn er verschillende soorten van de baardbloem in de handel. Ze verschillen in groeihoogte en kleuren. Bij het snoeien worden ze echter hetzelfde behandeld.  

 

Verdere informatie

Een bloeiende pracht in de hoog- en nazomer is de baardbloem. Met zijn ontelbare, helderblauwe bloemen trekt hij niet alleen de aandacht, maar ook insecten. Er zijn 8 soorten baardbloemen, maar alleen de gekweekte vorm 'Heavenly Blue' is bekend en wijdverbreid. De baardbloem is een compacte halfstruik met een gelijkmatig afgeronde groeiwijze die qua uiterlijk lijkt op een bossige vaste plant. Zoals bij de meeste heesters bevordert snoeien de gezondheid van de plant en de bloemenpracht bij baardbloemen. 

Trusted Shops Guarantee