Terug

De kleurrijke Caryopteris (baardbloem) in eigen tuin

Inhoudsopgave

 

Tips voor het planten van de Caryopteris

Ondanks de klimaatverandering en zachtere winters worden baardbloemen beschouwd als enigszins gevoelig voor kou. Op ruwe locaties is vorstbescherming nog steeds noodzakelijk. Voor het planten wordt een zonnige, warme plantplaats gekozen. Dit kan een zonnig perk zijn, een helling op het zuiden, zonnige terrasbedden, de achtergrond in een rotstuin of in een kuip. De pot- en kuipteelt heeft het doorslaggevende voordeel van de mobiliteit. De kuipen kunnen voor de winter naar een beschutte plaats worden overgebracht. De optimale standplaats voor de baardbloem is beschut tegen de wind, bijvoorbeeld door naburige struiken, muren of andere windbrekers. IJzige wind in de winter kan bijzonder moeilijk zijn voor de halfstruik. 
De baardbloem is minder veeleisend wat de grond betreft. Hij verdraagt elke goed doorlatende, matig droge tot frisse grond en kan niet tegen wateroverlast. Overvloedige vochtigheid in de winter veroorzaakt regelmatig schade aan de plant. Daarom moeten zware kleigronden worden gedraineerd met zand of grind. Als alternatief zorgt een verhoogd bloemperk voor de nodige waterafvoer. Voor de potcultuur wordt een mengsel van hoogwaardige boomgrond vermengd met kleikorrels gebruikt. Het mineraal verhoogt de structurele stabiliteit van de bodem en zorgt voor een goede doorlatendheid. Als compost beschikbaar is, kan er een potgrondsubstraat van worden gemaakt met tuinaarde en zand in gelijke delen. 

Baardbloemen kunnen het best in het voorjaar worden geplant. In de handel zijn ze meestal alleen op aanvraag verkrijgbaar, omdat ze meestal in de zomer als bloeiende containerplanten worden aangeboden. Hoe meer tijd de baardbloemen krijgen om te groeien, hoe stabieler ze de komende winter zullen doorkomen. Kortom, hoe later u plant, hoe noodzakelijker bescherming tegen de winter in de volle grond wordt. Vooral planten in oktober resp. de herfst loopt gevaar. Als winterbescherming volstaan in de regel dennentakken of een vorstbeschermingsvlies. 
Graaf bij het planten een plantgat dat twee tot drie keer zo groot is als de potkluit. De bodem van het plantgat wordt met een vork losgemaakt en de uitgegraven grond wordt zo nodig vermengd met drainerend zand. Droge kluiten moeten voor het planten in een waterbad worden gedompeld en met de vingers iets worden losgemaakt. Het losmaken van het wortelvilt maakt het voor de wortels van de baardbloem gemakkelijker om hun weg in de grond te vinden. Bemesting na het planten in het voorjaar met hoornschilfers of hoornmeel werkt als een groeiversneller. 
De baardbloem kan op vele manieren worden gecombineerd. Goede buren zijn salie, lavendel, heilig kruid, vetkruid of diverse grassen. Mooie accenten met een blauwwit kleurenspel kunnen worden gecreëerd in combinatie met droogtetolerante bolhortensia's als begeleidende planten. Deze combinatie ziet er zeer aantrekkelijk uit als een rijbeplanting in de vorm van een compacte bloemenhaag.

 

Hoe wordt de Caryopteris correct verzorgd?

Op een geschikte plaats vergen baardbloemen weinig inspanning. De halfstruiken moeten alleen bij langdurige droogte worden gegoten. Voedingsstoffen worden in het voorjaar aan de baardbloemen toegediend door bemesting. Ofwel wordt compost rond de plant aangebracht en aangeharkt, ofwel worden hoornkrullen of houtmeststof gebruikt. Uiterlijk vanaf de zomer hoeven de halfverhoute planten niet meer te worden bemest. Anders zal het hout niet tot wasdom komen en zal de winterhardheid afnemen. 
Net als lavendel, hebben baardbloemen veel etherische oliën. Ze helpen de plant om ongedierte weg te houden. Maar ook baardbloemen blijven grotendeels verschoond van ziekten. Alleen op plaatsen die in de winter te vochtig of nat zijn, kunnen wortelziekten voorkomen.

 

Hoe overwintert de Caryopteris het beste?

Baardbloemen zijn voldoende winterhard, alleen moeten ze op ruwe plaatsen worden beschermd tegen sterke koude en ijzige wind. Het is belangrijk dat de scheut niet in de herfst maar in het voorjaar wordt teruggesnoeid. Het beschermt de basis tijdens het koude seizoen. Extra bescherming kan worden geboden door afdekking met dennentakken, vorstbeschermingsvlies of ophoging met schorssnippers. In potcultuur zijn baardbloemen kwetsbaarder omdat de potten in de winter kunnen doorvriezen. Ze zijn echter mobiel en kunnen naar een beschutte hoek worden verplaatst. Als de plantenbakken te groot of te onpraktisch zijn om te vervoeren, kunnen ze in noppenfolie of bladzakken worden gewikkeld. 

 

Hoe wordt de Caryopteris correct vermeerderd?

In onze streken produceren baardbloemen nauwelijks of geen zaden. Daarom kan men niet om vegetatieve vermeerdering heen. De gemakkelijkste manier is om de uiteinden van de scheuten af te snijden en ze in de zomer als stekken in voedselarme kweekgrond te laten wortelen. 

 

Bijzonderheden bij de baardbloem?

Bij het planten van de baardbloem moet een plantafstand van 75 cm tot 1 meter in acht worden genomen. De bloeiende struik wordt ongeveer een meter hoog en breed. Om hem het best tot zijn recht te laten komen, moet hij worden omringd door kleinere vaste planten of worden geplant op de voorgrond van een zonnige border met struiken. 

 

Hoe kan de baardbloem worden gebruikt?

Er zijn in totaal 8 soorten van de baardbloem. In de handel en in tuinen worden echter bijna uitsluitend variëteiten van de tuinhybride Caryopteris x cladonensis aangetroffen. De bekendste soort is 'Heavenly Blue' met zijn middel- tot donkerblauwe bloemen. Bovendien zijn er nu verschillende andere variëteiten die variëren in roze of paars. De soort 'Blauer Spatz' heeft een compacte groeiwijze en bijzonder donkerblauwe bloemen.

 

Caryopteris verdere informatie

In sommige tuinen schittert de baardbloem hemels blauw. De baardbloem, botanisch Caryopteris x cladonensis, behoort tot de Verbenaceae-familie en is een kruising tussen twee Oost-Aziatische soorten. Hij werd bijna 100 jaar geleden in Engeland gekweekt en is nu een van de tuinfavorieten. Er zijn verschillende soorten baardbloemen, maar de soort "Heavenly Blue" is de bekendste en meest verbreide.  
Van een afstand lijken de baardbloemen op bossige vaste planten. Zij worden echter houtachtig aan de basis van de scheut, vandaar dat zij als halfstruiken worden ingedeeld. Wanneer ze volgroeid zijn, worden ze struiken van een meter hoog en breed. De scheuten zijn bedekt met een grijze viltige laag die bescherming biedt tegen hitte en droogte. 
De hemels- tot donkerblauwe bloemen staan vanaf hartje zomer in trossen in de bladoksels en verrijken tot in de herfst zonnige vaste beplantingen en perken met hun kleurenpracht. Met hun stralende kleur trekken ze niet alleen de aandacht, maar trekken ze ook massaal stuifmeelverzamelaars aan. Bijen, hommels en vlinders kunnen wij vaak als bezoekers aantreffen. 
Baardbloemen zijn aanbevolen tuinplanten die op verschillende manieren kunnen worden geïntegreerd in bloemrijke zonbeplantingen. Op geschikte plaatsen zijn ze jarenlang trouwe metgezellen zonder veel onderhoud te veroorzaken.

Trusted Shops Guarantee