Terug

Amandelbomen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de amandelboom te snoeien​?
    • Amandelbomen worden in het voorjaar na de bloei gesnoeid.
  2. Hoe moet de amandelboom worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • De takken worden ingekort tot 10 à 20 cm en zwakke takken worden als geheel weggesneden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten van de amandelboom rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Er zijn geen verschillen bij het snoeien van verschillende soorten amandelbomen.
  4. Verdere Informatie

 

Het snoeien van amandelbomen gebeurt in het voorjaar. In tegenstelling tot de gebruikelijke werkwijze worden de takken niet eerder afgesneden, maar pas na de bloei, wanneer het blad uitloopt. Afhankelijk van het weer kan het tijdstip uiterlijk in maart of april zijn. Dit geldt zowel voor de vorm, als ook voor mogelijke verjongingsnoei van oudere amandelstruiken.

 

Amandelbomen hebben relatief een geringe levensduur. Zonder een regelmatige snoei verouderen ze. Zeer oude amandelbomen zijn nauwelijks meer te redden, zelfs verjongingssnoei bereikt het doel niet meer. Oude struiken moeten worden vervangen door jonge, vitale nieuwe aanplant.

Amandelbomen krijgen in het eerste jaar een vormsnoei, mits het wortelproducten zijn. Alle sterke takken worden met de helft ingekort. Bij kuipplanten kan deze eerste snoei achterwege blijven. In de daaropvolgende jaren worden alle voorgaande takken ingekort tot 10 cm boven het hekwerk. Deze snoei herhaald u twee tot drie jaar. Gedurende deze tijd ontwikkelt het loofhout een goed gebouwde structuur.

In de daaropvolgende jaren wordt de amandelboom jaarlijks onderhouden. Alle takken worden ingekort tot 10 cm boven het hekwerk. Zwakke takken worden volledig verwijderd, evenals takken die besmet zijn met Monilia.

Dunne takken en twijgen worden gesnoeid met een scherpe snoeischaar. De takkenschaar wordt aanbevolen voor dikke takken. Een zaag is zelden nodig als de amandelboom elk jaar wordt gesnoeid.

 

Er worden amandelbomen met wortels, veredelde of hoogstam amandelbomen aangeboden. Voor alle vormen en soorten geldt bij het snoeien dezelfde handelswijze: De takken moeten worden ingekort tot 10 cm boven het hekwerk.

 

Verdere Informatie

De amandelboom (Prunus triloba) is een echte blikvanger in het vroege voorjaar. Nog steeds zonder bladeren, maar met zijn felroze bloemenjurk, bekoort de sierheester uit China in de tuin. De amandelboom behoort tot het botanische geslacht Prunus en heeft kersen, pruimen en perziken als broers en zussen. Als ze volgroeid zijn, kunnen amandelbomen een hoogte bereiken van wel twee meter. Het loofhout is erg populair als hoge stam. Een kleine kroon zit op een korte stam. Hoge stammen zien er zowel in de tuin als in de kuip buitengewoon decoratief uit. Om de kroon, bloei en vitaliteit te behouden, moet het hout regelmatig worden gesnoeid. Zonder snoeimaatregelen ontwikkelen amandelbomen zich zoals de natuur dat wil. Wind en licht bepalen de richting waarin de takken groeien. Misvormde kronen zouden het mogelijke gevolg zijn. Snoeimaatregelen hebben ook een positief effect op de plantgezondheid, omdat ze piekdroogte voorkomen.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee