Terug

Bamboe (Phyllostachys, Fargesia)

De bamboe is een ongewoonlijk fascinerende plant, die zich in onze midden-europese tuinen heel prettig voelt ondanks haar exotische oorsprong. De bamboe is een groenblijvende plant, die haar uiterlijk in de loop van het jaar nauwelijks veranderd. Zij behoort tot de familie van de grassoorten en heeft een breed spectrum aan soorten met verschillende groeihoogtes. Hierdoor is de bamboe uiterst veelzijdig, als attractieve bodembedekker, als haag of in plaats van een boom.

 

Planten

Graaf een plantgat van ca 50 cm diep. De uitgegraven grond kunt u het beste mengen met een beetje compost. Het gat bijna compleet vullen met deze „mix“ (zo verzorgt u de bamboe direct voor een lange tijd met extra voedingsstoffen). De wortelkluit dan zo ingraven dat de bovenste rand met de rand van het gat afgesloten wordt. Dan het plantgat licht met de voet aanduwen. Daarna kunt u met de aarde nog een opgehoogde rand vormen, waardoor het gieten eenvoudiger wordt.

Als u de bamboe in een pot plant, er op letten dat deze een doorsnee van minstens 50-80 cm heeft. (vanwege het uitdrogen).

 

Standplaats en Verzorging

Op een zonnige tot halfschaduwrijke warme plaats,  waar de wind niet al te sterk is, kan de bamboe worden geplaatst. Bovendien er op letten dat er geen stuwvocht ontstaat. De bamboe plant heeft veel water nodig en moet daarom regelmatig worden gegoten. Ook in de winter.

De bamboe is winterhard tot -25°C, als deze in de volle grond staat. In een bloempot heeft de plant in de winter een bescherming tegen de vorst nodig. Maar u heeft de plant niet naar binnen te halen. Anders is het met een expliciet niet winterharde bamboe, deze moet in de serre of in huis overwinteren.

 

Snoeien

De bamboe is ongevoelig wat het snoeien betreft. Juist de bamboe, die in een pot wordt geplant, zou regelmatig moeten worden gesnoeid, opdat deze niet te groot wordt. Dit is een belangrijk deel van de bamboe verzorging. De bamboe hoeft slechts te worden gesnoeid als deze zeer woekert. Voor een gezonde groei is geen snoeibeurt nodig. Maar de plant is mooier als de verdroogde halmen worden weggesneden. Het snoeien van de bamboe is derhalve een kwestie van smaak en niet persé noodzakelijk.

 

Tuin-Tip

De bamboe verspreidt zijn wortels overal in de loop der tijd! Daarom het beste al tijdens het planten een 70 cm diepe wortelbarrière (Bv. bij Baldur-Nederland.nl:  art.nr. 1048: 200x70 cm of  art.nr. 1047: 400x70 cm) aan de kant van het plantgat uitleggen en mee ingraven, zodat de plant niet kan woekeren!
 

Trusted Shops Guarantee