Terug

Zonneoog correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

                                                          

Hoe wordt het zonneoog correct geplant?

Vanwege hun Noord-Amerikaanse oorsprong is de zon bijzonder belangrijk voor de vaste planten. Voor de robuuste, prachtige vaste planten zoekt u een zonnige plaats in de tuin. Afhankelijk van de groeihoogte en soort kan dit in het midden of op de achtergrond zijn. Zonneogen tolereren ook lichte schaduwen. Het mag echter niet te donker zijn, anders worden ze lang en lui. Vrijwel elke normale tuinaarde kan gebruikt worden. Het moet doorlatend, fris en matig voedzaam zijn. Niet te los, maar ook niet te strak en nat. Winterse nattigheid kan een probleem worden als de grond niet opdrogen kan. Deze eigenschappen gelden in principe voor elke bewerkte tuinaarde.

Potplanten kunnen het hele jaar door worden geplant, bij voorkeur in het voor- of najaar. Haal de planten uit de transportverpakking en geef indien nodig water als de grond droog lijkt. Verwijder voor het planten de zwarte plastic pot van de planten. Als de standplaats vastligt, zijn er ongeveer 5 planten per vierkante meter nodig. Slechts vier voor grotere soorten, zes voor kleinere. Dit resulteert in een plantafstand van 40 tot 50 centimeter.

Voor het planten worden uitgedroogde wortelkluiten gedrenkt in een waterbad. Sterk wortelvilt wordt zorgvuldig gescheiden met de vingers of een mes. Bij het planten in het voorjaar is het de moeite waard om de aarde met wat compost te mengen. De humus bevordert de groei. De zonneogen worden net zo diep geplant als voorheen in de pot. Geef de planten na het planten water en zorg voor de komende tijd voor voldoende bodemvocht.

Hoe wordt het zonneoog verzorgd?

Als u het heeft over makkelijk te verzorgen planten, voelt het zonneoog zich zeker aangesproken. Kortom, een geschikte plant voor beginners. Water geven is alleen nodig bij langdurige droogte. Zonneogen overleven korte droge periodes zonder grote problemen. Bemesten is ook niet nodig, tenzij de grond zeer arme zandgrond is. Dan kan het jaarlijks aanbrengen van een laag compost als mulch verse voedingsstoffen binnenbrengen en de bodemverdamping verminderen.

 

Hoe het zonneoog correct gesnoeid?

De scheuten worden na het afsterven in de herfst of uiterlijk in de lente gesnoeid. U kunt ze dicht bij de grond verwijderen, omdat bij het zonneoog nieuwe scheuten uit de onderstam uitlopen. Het zou belangrijker zijn om uitgebloeide bloemhoofdjes regelmatig te verwijderen. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar het bevordert de verdere bloei. De bloemen van het zonneoog kunnen geknipt worden en gebruikt worden als snijbloem in de vaas. Als u haar hiervoor wilt gebruiken, verwijder dan de zijknoppen. De bloemen gaan langer mee als snijbloem.

Het niet veeleisende gaat verder met de winterbescherming, omdat beschermende maatregelen niet nodig zijn. Zelfs bij strenge vorst niet. Late vorst kan alleen de scheuten beschadigen, die kort daarna worden vervangen door de onderliggende knoppen.

In de regel zijn de zonneogen soorten, die vegetatief worden vermeerderd. Het is eenvoudig te doen door grotere stronken in het voor- of najaar te verdelen. U graaft de onderstam uit, verdeelt deze voorzichtig met een schop en zet de tussenstukken weer op hun plaats. De stekken kunnen ook in het voorjaar worden vermeerderd. Scheutpunten met drie paar bladeren worden afgesneden en in het zandige voortplantingssubstraat gestoken. De stekken wortelen binnen twee tot vier weken onder stilstaande lucht rond de 20°C.

Zonneogen zijn overal winterharde planten. Ze zijn ook niet bang voor ongedierte of ziekten. Alleen slakkenschade aan jonge scheuten kan in het voorjaar een probleem worden. Daarom moet het gevecht tijdig worden gestart.

 

Hoe kan het zonneoog gebruikt worden?

Van vaste planten wordt vaak gezegd dat ze onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn. In het geval van zonneogen is dit absoluut waar. Dankzij hun lage eisen worden zonneogen aanbevolen voor beginners en nieuwelingen in de tuin. Let bij het kopen op de groeihoogte. Rassen tot een meter worden gebruikt voor meerjarige tuinperken of borders. Zonneogen van meer dan een meter zijn beter af op de achtergrond. Over het algemeen zijn de vaste planten goed te combineren met asters, helenium, phlox of grassen. De combinatie met grassen en asters wordt gewaardeerd in grind- en prairietuinen. Ongevulde zonneogen zijn vanwege hun insectenvriendelijkheid een alternatief voor natuurlijke en wilde tuinen. In de vaas blijken gesnoeide bloemen uitstekende snijbloemen te zijn.

 

Welke soorten zonneogen zijn er?

In de tuinbouw is alleen de soort Heliopsis helianthoides met verschillende variëteiten en soorten wijdverbreid. Het bekendste zonneoog is Heliopsis helianthoides var. scabra als oorspronkelijke vorm met enkele bloemen. De soorten 'Goldgefieder' vormen grote gevulde bloemhoofdjes. Met een groeihoogte van bijna 180 cm is de soort 'Jupiter' een van de grootste zonneogen. 'Sommersonne' blijft compact, heeft vaak enkele bloemen, soms halfgevulde bloemen. De grote soort 'Goldgrünherz' ziet er interessant uit met zijn 150 cm groeihoogte en dicht gevulde bloemen met een groen hart. De soort 'Asahi' valt op door zijn oranjegele bloemen. De 'Hohlspiegel' ontwikkelt een vergelijkbare kleurtint. Het siert ook met halfdubbele bloemen en donker blad. Als snijbloem worden de soorten 'Venus' en 'Karat' aanbevolen.

 

Verdere informatie

Zonneoog is waarschijnlijk de juiste naam voor de prachtige vaste plant in de tuin. Het behoort tot het geslacht Heliopsis, wat in figuurlijke zin zoiets als "zongezicht" betekent. Het geslacht, dat behoort tot de madeliefjesfamilie (Asteraceae), omvat 15 soorten. Ze zijn wijdverbreid van Noord naar Midden naar Noord Zuid-Amerika. De soort Heliopsis helianthoides met zijn variëteiten en soorten is bijna uitsluitend van tuinbouwkundig belang. De vaste plant kwam in het midden van de 18e eeuw naar ons. Sindsdien wordt het gewaardeerd als een winterharde en grotendeels niet veeleisende vaste plant.

De vaste plant is groepsvormend. Stijve, rechtopstaande scheuten ontspruiten uit hun houtachtige onderstam, die afhankelijk van de soort tussen de 60 en 180 cm hoog kan worden. Ze hebben tegenover elkaar liggende bladeren die ovaal tot lancetvormig van vorm zijn. Door het blad lopen drie nerven die aan de rand gekarteld zijn. De mooie, gele bloemhoofdjes verschijnen vanaf de zomer en blijven soms tot in de herfst staan. Bij de meeste soorten zijn de bloemen ongevuld. Volle bloemen zijn ook niet ongewoon, zoals de soorten 'Goldgefieder' of 'Goldgrünherz' bewijzen.

Zonneogen zijn populair als prachtige sierplanten voor gemengde borders en vaste plantentuinen. Met hun grote en aantrekkelijke bloemen zijn ze niet alleen een lust voor het oog, maar beveugelen insecten en pollenzoekers als ze niet gevuld zijn. Soorten met een kleinere hoogte zijn geschikt in het midden van het tuinperk, hogere varianten zijn goede vaste planten op de achtergrond. Ze zijn populair vanwege hun lange pool, die tot ver in de herfst blijft staan.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee