GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Winterharde vaste planten op de juiste manier planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Populaire winterharde vaste planten

Het lijdt geen twijfel dat er voor elke standplaats geschikte vaste planten zijn. Of het nu gaat om de rotstuin, het schaduwrijke perk, de zonnige landgoedtuin of de wilde tuin, voor elk doel zijn geschikte vaste planten te vinden. Voor rotstuinen, muren, omrandingen of voorgrondbeplantingen wordt gekozen voor compacte kleinere vaste planten. Winterharde ijsbloemen (Delosperma), kruiptijm (Thymus), teunisbloem (Oenothera) of perzische kruisjesplant (Phuopsis) zijn populaire vaste planten voor bodembedekkers en kussenvormige vaste planten. In de bloemrijke landgoedtuin vindt u zonneoog (heliopsis), helenium (helenium), lavendel (lavandula), ridderspoor (delphinium), asters (aster) of pluimspirea (astilbe). Voor schaduwrijke standplaatsen raden tuinders hosta's met een kleurpatroon (Hosta), elfenbloemen (Epimedium) of tijgerlelies (Tricyrtis) aan.

Het planten van winterharde vaste planten

Vaste aanplant is in principe mogelijk van de lente tot de herfst, omdat meerjarige en winterharde planten in potten worden aangeboden. Toch blijven lente en herfst de eerste keuze voor plantdata. Gematigde temperaturen en meer neerslag zorgen voor betere kweekresultaten. Voordat u winterharde vaste planten koopt, is het raadzaam om de standplaats te analyseren. Licht en grond moeten zeker vergeleken worden met de keuze van planten. Nadat de planten zijn geselecteerd, worden ze met de juiste tussenpozen op het voorbereide perk verdeeld. In het geval van hoge struiken kan worden aangenomen, dat deze ook wat breder zullen worden en meer ruimte nodig hebben. Een grove vuistregel is, dat u ongeveer de helft van de uiteindelijke hoogte als plantafstand in acht neemt. Voor het planten wordt een plantgat gegraven met een schep. Voor planten die gevoelig zijn voor vocht, wordt het dieper gegraven en wordt er een dun laagje zand ingestort. Het zorgt voor extra afwatering, vooral in zware of natte bodems. Bij het planten worden de vaste planten uit de pot gehaald, wordt de kluit voorzichtig losgemaakt en wordt de plant op dezelfde hoogte ingezet als voorheen in de pot. Ten slotte vult u het plantgat met de uitgegraven grond, drukt u de aarde stevig aan en geeft u de winterharde vaste planten water. In het voorjaar is het gunstig om hoornspaanders aan te brengen als bemesting die de groei stimuleert. Bij het planten in de herfst worden echter geen meststoffen en voedingsstoffen gebruikt.

 

Winterharde vaste planten verzorgen

Eenmaal gekweekt, vergen winterharde vaste planten weinig onderhoud. De onderhoudsinspanning wordt gereduceerd tot water geven in droge perioden, lichte bemesting in het voorjaar en snoeimaatregelen in de zomer of na de bloei. In het voorjaar worden meststoffen gemaakt met vruchtbare compost, hoornspaanders of speciale meststoffen voor vaste planten en tuinplanten. Het hele jaar door wordt gezorgd voor een gelijkmatig bodemvocht, wat vooral in de zomermaanden vaak ontbreekt. Er wordt ook gegoten in het voorjaar, als het lang droog blijft. De vaste planten hebben hun belangrijkste groeifase in de lentemaanden en worden bij gebrek aan water vertraagd in hun ontwikkeling. Vaste planten worden naar behoefte gesnoeid. Dode bloemen worden regelmatig verwijderd. Het snoeien stimuleert de vertakking en soms een nieuwe bloemvorming. Bovendien voorkomt men ongecontroleerd zelf zaaien van sommige vaste planten. Verdeling wordt om de paar jaar aanbevolen voor groenblijvende vaste planten. Enerzijds worden de stronken verkleind en worden de planten verjongd. De vaste plantendeling wordt gedaan in de lente of in de herfst.

 

Verdere Informatie

Een kleurrijke tuin is een genot voor elke bloemenliefhebber. Overal bloeit en groeit het, de kleuren versmelten tot een kleurrijke zee. Een feest voor alle zintuigen en veelal winterharde vaste planten zijn verantwoordelijk voor de bloemen.

Vaste planten zijn meerjarige tuinplanten, die kruidachtige scheuten vormen en zich in de winter in de wortels terugtrekken. Vaste planten zijn heel verschillend van aard. U vindt de kruidachtige planten over de hele wereld. Afhankelijk van hun herkomst, verschillen ze in hun aard, hun plantkenmerken en standplaatsvereisten. Veel van de vaste planten zijn geschikt voor tuinieren of zijn verfijnd door middel van plantenveredeling. Vaste planten worden als winterhard beschouwd, als ze de lokale winters zonder schade overleven. De vaste planten moeten zonder problemen vorst van min 10 graden onder nul kunnen doorstaan. Aan de vaste planten worden ook tal van grassen en varens toegewezen. Voor de permanente aanplant van perken zijn winterharde vaste planten essentieel. Het ontwerp met de meerjarige planten is een beetje wetenschap. Door hun diversiteit zijn ze uitstekend met elkaar te combineren qua bloeitijd, blad- en bloemkleur, hoogte en gedrag. Voorwaarde is dat rekening wordt gehouden met de standplaatsvereisten van de afzonderlijke planten.

omhoog
Trusted Shops Guarantee