Terug

Winterharde theeplant 'Tea by me'

Info’s, Verzorging en Oogst

Zwarte thee, groene thee, witte thee ... welke uw favoriet ook is, bijna alle thees worden met de bladeren van deze theeplant gemaakt: Camellia sinensis.
Het waren de Chinezen die duizenden van jaren geleden met de teelt van Camellia sinensis en het drinken van thee hebben begonnen. En nu kunnen we doen wat ze hebben gedaan! Met de theeplant ‘Tea by me®’ kunt u in de toekomst uw eigen thee oogsten. U zou veel plezier hiermee hebben en bovendien is het lekker en gezond! En het beste: de theeplant "Tea by me®" is winterhard tot ca. -10°C!
De plant geeft de voorkeur aan een zonnige tot half schaduwrijke standplaats aan de zuidzijde. Let op dat de theeplant niet hoger dan 1,50 m groeit. In het voorjaar is het raadzaam om de plant terug te snoeien. De bloeitijd begint in april. De plant kan zowel in het perk alsook in een pot worden geplant. De pot zou dan een doorsnee van minstens 40 cm hebben. Wij adviseren een doorlaatbare potgrond te gebruiken en slechts af en toe te bemesten.

 

Toebereiding van ‘Tea by me®’

Zwarte thee:

Kies de twee bovenste bladeren en knop. Kies niet te veel, vooral als uw theeplant nog erg klein is. Stap 1: Verwelken - Leg hiervoor op een koele en droge dag de bladeren op een fijn raster of bakblik en plaats ze ofwel buiten of binnen. Laat de bladeren ca. 20 uur verdrogen totdat ze 60% water hebben verloren. De bladeren moeten nu zacht en slap zijn. Stap 2: Rollen - Nu kunt u de bladeren tussen uw handen rollen. Op deze manier worden de cellen van de bladeren gebroken en het vrijkomende sap reageert op natuurlijke chemicaliën. In reactie op deze procedure worden de bladeren bruin. Stap 3: Fermentatie - Leg de bladeren onmiddellijk na het rollen op een bakblik en laat ze ca. 3 uur bij kamertemperatuur (ca. 24°C) fermenteren. Stap 4: Drogen - Na het fermentatieproces moeten de bladeren worden gedroogd. Plaats ze hiervoor in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ca. 20 minuten drogen. De bladeren zijn klaar voor de thee wanneer ze knapperig en volledig droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van uw zelfgemaakte zwarte thee.

Groene thee:


Voor groene thee heeft u de nieuwe jonge bladeren van de theeplant nodig, die in het voorjaar verschijnen. Deze jonge bladeren groeien op een lichte tak, terwijl die van het vorige jaar op een bruine tak zitten. Stap 1: Verwelken - Leg hiervoor op een koele en droge dag de bladeren op een fijn raster of bakblik en plaats ze ofwel buiten of binnen. Laat de bladeren ca. 20 uur verdrogen totdat ze 60% water hebben verloren. De bladeren moeten nu zacht en slap zijn. Stap 2: Rollen - Rol de bladeren tussen uw handen. Op deze manier komt een sap vrij, die op natuurlijke chemicaliën reageert, waardoor de bladeren bruin worden. Stap 3: Fermentatie - Leg de bladeren onmiddellijk na het rollen op een bakblik en laat ze ca. 3 uur bij kamertemperatuur (ca. 24°C) fermenteren. Stap 4: Verwarming - Gebruik een metalen of bamboe stoomkorf en plaats deze in een pan met 1 cm water. Zet het deksel erop en breng het aan de kook. Verwijder het deksel zodra het water kookt en plaats uw theebladeren in de korf. Zet het deksel weer op en laat de bladeren voor 1 tot 2 minuten stomen totdat de bladeren een mooie olijfgroene kleur krijgen. Haal de pan van de warmtebron en spoel de bladeren direct met koud water af. Stap 5: Drogen – Plaats de theebladeren in een voorverwarmde oven tussen 110°C en 125°C. Na ca. 5 minuten zacht schudden. De bladeren zijn na ca. 12 minuten volledig droog en knapperig. Nu is het tijd om te genieten van uw kopje groene thee!

 

Feiten rondom de thee

 • Groene, zwarte, witte en oolong thee komen van dezelfde plant: Camellia sinensis, die in tropische gebieden groeit.
 • Het wordt de mythe verteld dat de thee werd ontdekt door een keizer die een kopje heet water drinkt onder een theeboom. Als een blad viel neer en in contact  kwam met het hete water, werden mooie aroma’s vrijgezet.
 • Zoals bij wijn hebben het klimaat en de bodem een ​​grote invloed op de smaak, de kleur en het aroma van de thee.
 • Kruidenthee is in werkelijk niet een echte thee, want het is niet gemaakt uit de bladeren van Camellia sinensis.
 • Als theïne wordt de cafeïne van thee genoemd.
 • Alle theesoorten bevatten cafeïne. Als u een lagere gehalte van cafeïne wenst, kunt u de thee voor de eerste keer slechts kort laten trekken en dan weggoien. Gebruik hetzelfde theekopje om nog een kopje te maken en het bevat dan veel minder cafeïne.
 • Als u geen cafeïne wenst, kunt u rooibos, kruiden- of fruitthee drinken. Omdat deze thee niet is gemaakt met bladeren van de theeplant, bevat deze geen cafeïne.
 • Thee bevat flavonoïden: bioactieve stoffen waarvan wordt vermoed (!), dat deze kanker kunnen voorkomen.
 • Nederland en Portugal waren de eerste landen, die de thee naar Europa hebben gebracht.
 • Groene thee krijgt een bittere smaak wanneer het met heet water wordt bereid. Gebruik dus geen water boven 80°C.
 • Theebladeren worden bijna altijd door vrouwen geplukt en door mannen in een fabriek verwerkt.

Veel succes met uw winterharde theeplant Tea by me®!

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee