Terug

Vergeet-mij-nietje correct planten en zaaien

Inhoudsopgave

                                                          

Hoe wordt het vergeet-mij-nietje correct geplant?

Net als andere kortlevende sierplanten, is het vergeet-mij-nietje behoorlijk in staat zich aan te passen. Zon en halfschaduw zijn evenzeer aan te bevelen. Voor de teelt is normale tuingrond of potgrond met een goede afwatering geschikt. Als de grond de neiging heeft uit te drogen, is het beter om een ​​schaduwrijke plaats te kiezen.

Cultuur begint in mei of juni. Verse zaden worden losjes in potten of bakken gezaaid. De kweekbakken staan ​​in de halfschaduw en worden de rest van het jaar vochtig gehouden. Het zaaigoed mag niet uitdrogen, anders zullen de zaailingen zeer onregelmatig ontkiemen. Jonge planten vormen zich in de herfst uit de zaailingen en worden ter plekke in het tuinperk geplant. Een afstand van 15 tot 25 cm is voldoende. Late aanplant wordt beschermd met takken of bedekt met fleece tegen strenge vorst.

 

Hoe wordt het vergeet-mij-nietje verzorgd?

Er is niet veel om rekening mee te houden bij het verzorgen van vergeet-mij-nietjes. Er moet altijd een bepaald niveau van bodemvocht aanwezig zijn. Als de grond lange tijd droog is, droogt het gebladerte op en sterft af. Bemesting is niet nodig en ook niet gunstig op normale tuingronden. In de grond vinden de planten wat ze zoeken.

 

Hoe wordt het vergeet-mij-nietje correct gesnoeid?

Als ongecontroleerd zaaien niet gewenst is of als de voorjaarsbloeiers hinderlijk worden, moeten de bloeiwijzen na het verwelken worden verwijderd of moet de hele plant worden verwijderd. Verwijderen is eenvoudig omdat u de plant eenvoudig uit de grond trekt.

Sommige planten mogen zaaien om de groei van het vergeet-mij-nietje te verzekeren. Zodra de zaden in mei of juni rijp zijn, knijpt u de zaaddozen af ​​en plaatst u ze losjes verdeeld op het kweeksubstraat in schalen of specifiek in het tuinperk. Zaden tuimelen geleidelijk uit de zaadkoppen. Na drie tot vier weken kunnen de zaaddragers worden verwijderd en wordt het substraat voortaan in de halfschaduw vochtig gehouden. Zaailingen verschijnen de hele zomer en ontwikkelen zich in de herfst tot krachtige jonge planten.

Als u de voorkeur geeft aan vergeet-mij-nietjes onder glas, kunnen bladluizen verschijnen. Echte meeldauw bedekt de planten veel vaker of grauwe schimmel zorgt voor problemen.

 

Hoe kan het vergeet-mij-nietje gebruikt worden?

Door zijn symbolische betekenis en lange tuintraditie is het vergeet-mij-nietje allesbehalve een zeldzaamheid in tuinen. Het siert voorjaarstuinen en seizoensgebonden aanplant. De kortlevende planten zijn uitstekend te combineren met voorjaarsbollen, bijvoorbeeld narcissen of tulpen. Door hun losse groei groeien de bolgewassen probleemloos door en zetten prachtige accenten met de betreffende bloemkleur. Als plant maakt vergeet-mij-niet traditioneel deel uit van grafbeplanting. De snijbloemen zijn een welkome aanvulling op lenteboeketten en paasboeketten. Vergeet-mij-nietjes zijn vooral effectief wanneer ze in groepen groeien of in het wild mogen rondlopen in vaste plantenbedden. De voorjaarsbloeier met zijn blauwe, roze of witte bloemen doet ook dienst als sierplant in bakken en potten op balkons en terrassen.

 

Welke soorten vergeet-mij-nietjes er?

Hybriden afgeleid van het Alpine vergeet-mij-nietje (Myosotis alpestris) komen het meest voor in tuinen. De kruidachtige en kortlevende soort van bosvergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica) groeit in schaduwrijke gebieden. Aan de randen van de vijver zie je af en toe het moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpioides).

De meerjarige verwanten van het Amerikaans vergeet-mij-nietje (Omphalodes verna) en het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla) leiden soms tot verwarring. Deze twee soorten vaste planten zijn uitstekende alternatieve planten, omdat ze niet de neiging hebben om te overgroeien en betrouwbaar de grond bedekken.

 

Wanneer is de bloeiperiode van het vergeet-mij-nietje?

Het gewone vergeet-mij-nietje bloeit in het voorjaar, meestal voordat de vaste planten in de zomer en de herfst ontkiemen. Afhankelijk van het weer begint de bloei eind maart en duurt soms tot juni.

 

Zijn vergeet-mij-nietjes giftig?

Vergeet-mij-nietje is niet giftig en bevat geen giftige stoffen. Het kan niet worden uitgesloten dat mensen met een allergie geïrriteerd reageren op de typische beharing van ruwbladigen.

 

Verdere informatie

Vergeet-mij-nietjes zijn al geruime tijd ingeburgerd in onze tuinen. Als voorjaarsbloeier inspireren de ruwbladigen (Boraginaceae), die verwant is aan het komkommerkruid, met zijn typisch blauwe pool. De botanische naam is afgeleid van het Grieks en betekent zoiets als muizenoren. Hij verwijst daarbij naar de bladeren, die een zekere gelijkenis vertonen. Talrijke legendes en sagen zijn verstrengeld rond zijn populaire naam, die bewijzen zijn van de trouw van geliefden. Het vergeet-mij-nietje met zijn blauwe bloemen was lange tijd een symbool van herinnering en trouw, waarvan in het verleden zelfs werd gezegd dat het magische krachten had.

Het geslacht Myosotis, dat voornamelijk voorkomt op het noordelijk halfrond en delen van Afrika, omvat bijna 150 soorten eenjarige, tweejarige of meerjarige kruidachtige planten. Ze komen uit bossen en weiden, moerassen en waterkanten. Afhankelijk van de soort komen ze in vele vormen voor. Vanaf de eerste rozetten vormen ze afwisselend ovale bladeren met haren. Gepaarde bloeiwijzen aan de vertakte uiteinden van de scheuten bestaan ​​​​van april tot juni uit steelvormige of trechtervormige bloemen. Afhankelijk van de soort en variëteit varieert de bloemkleur van blauw, roze, geel of wit.

In de tuinbouw ziet men vooral hybriden, vermoedelijk ontstaan ​​uit het alpen vergeet-mij-nietje (Myosotis alpestris). Het is niet ongebruikelijk dat de tweejarige tot kortlevende vaste plant grotere groepen vormt door zelf te zaaien en een effectief vleugje kleur in tuinen tovert. Vergeet-mij-nietjes zijn ideaal om in het voorjaar grotere gaten in het perk op te vullen. De kortlevende planten bedekken de grond met bladeren en stapelen zich in het voorjaar op en sterven achtereenvolgens af. Ze vormen een aanvullend samenspel met zomer- en herfstvaste planten, die iets later uitlopen. In het beste geval kunnen vergeet-mij-nietjes in het wild in de tuin groeien. Door zijn korte levensduur veroorzaakt hij geen blijvende schade en concurreert hij niet met blijvende vaste beplanting. Het tedere plantje heeft een hoge waarde bij de beplanting van graven en begraafplaatsen. De vroege bloeier is ook een goede keus in potten of geplante voorjaarsarrangementen. Gesnoeide bloeiwijzen zijn populaire snijbloemen in voorjaarsboeketten.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee