GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Tranend hartje correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt het tranend hartje correct geplant?

Tranende hartjes in containers kunnen het hele jaar door vanaf de lente tot de herfst in de tuin geplant worden. Aan te bevelen is echter het planten in het voorjaar, zodat de vaste plant kan wennen aan de standplaats en goed kan wortelen. Planten in de herfst is mogelijk, maar er vindt geen wortelgroei meer plaats. In dat geval moet de plant in de eerste winter een bescherming tegen de vorst krijgen.

 

Welke standplaats is geschikt voor het tranend hartje?

Tranende hartjes geven de voorkeur aan koele, frisse standplaatsen. Het tere blad van deze opmerkelijke vaste planten is gevoelig voor zonlicht en kan in de volle zon verbranden. Het is raadzaam om als standplaats een lichte plaats zonder direct zonlicht of een halfschaduwrijke standplaats met een gelijkmatige bodemvochtigheid te kiezen. Als de grond wat vochtiger is, verdraagt de plant meer zon.

Zowel natte vaste als humusarme droge bodems zijn zonder verbeteringsmaatregelen ongeschikt voor de teelt. Maak voor het planten zware, stevige kleigrond los met een spitvork. Er wordt zand of grind toegevoegd om de beluchting in de wortelzone te verbeteren. Dit is nodig om veel vocht op de onderstam en verrotting te voorkomen. Om de vruchtbaarheid en het humusgehalte te verhogen, helpt de toevoeging van gerijpte compost of plantaarde als compostalternatief, om de omstandigheden op arme zandgronden te verbeteren. De vruchtbare humus verbetert in het beginstadium de water- en opslagcapaciteit voor voedingsstoffen.

Tijdens het planten moet men nagaan of er zich onder de grond muizen bevinden. De vlezige wortelstokken hebben een grote aantrekkingskracht en zijn niet zelden het slachtoffer van de vraatzuchtige kleine knaagdieren. Bescherming kan worden geboden door een ingegraven draadmand, die iets groter mag zijn. Plant de vaste plant niet dieper dan zoals deze in de pot zat. Als de basis van de scheut zich onder de grond bevindt, treedt rotting op en sterft de hele plant geleidelijk aan af.

Tranende hartjes zijn ook geschikt voor duurzame teelt in potten. Keramische en aardewerk potten van hoge kwaliteit, die minder gevoelig zijn voor wateroverlast, worden aanbevolen. Als drainagelaag worden scherven of kiezelsteentjes op de bodem van de pot gelegd. Humusrijke, doorlaatbare potgrond geeft het tranend hartje alles wat het nodig heeft om te groeien. Vanwege het vroege begin van de rustfase is het raadzaam om bv. elfenbloemen (Epimedium) als plantpartners in de pot te combineren. Dit voorkomt dat de pot er vanaf de zomer troosteloos en leeg uitziet. Bovendien beschermt de tweede partner de rustende wortelstok.

Hoe wordt het tranend hartje verzorgd?

Tranende hartjes zijn als winterharde vaste planten nogal onderhoudsvriendelijk. Als ze zich op hun standplaats prettig voelen, is de verzorging minimaal.   

Tijdens lange en hete droge perioden moet regelmatig water worden gegeven. Een frisse tot vochtige bodem zonder wateroverlast is een voorwaarde voor een succesvolle teelt. Als de grond uitdroogt, worden de scheuten na korte tijd geel en drogen de bladeren uit.

Tranende hartjes gedijen het beste in humusrijke, vruchtbare grond. Meststoffen worden gegeven in de vorm van goed verteerde compost, hoornschaafsel of organische meststof in het voorjaar. Voedingsstoffen moeten worden gestaakt met de bloei, omdat de vaste plant zich wat later in de zomer terugtrekt. De overgebleven scheut kan dicht bij de grond worden afgeknipt.

 

Hoe overwintert het tranend hartje?

In de winter zijn geen speciale beschermingsmaatregelen nodig. Alleen late vorst na het uitlopen van de knoppen kan gevaarlijk zijn. Jonge scheuten en ontluikende knoppen kunnen sterk bevriezen en zijn soms zo zwaar beschadigd dat de plant er maar iel uitziet. Kortstondig afdekken met een beschermhoes of een omgekeerde keramische pot voorkomt vorstschade in de overgangsperiode. Veel vocht tijdens de rustperiode kan de wortels beschadigen. Hetzelfde geldt voor schade veroorzaakt door knaagdieren. Als in de buurt gaten van woelmuizen worden aangetroffen, moet de vaste plant worden verwijderd, in een draadmand of bloempot worden geplant en in de grond worden gezet. Bovengrondse voedingsschade kan worden veroorzaakt door slakken in het vroege voorjaar. Tijdige slakkenbestrijding wordt aanbevolen.

Voor tranende hartjes in kuipen of potten is vorstbescherming raadzaam. De potten worden ingepakt met jutezakken of vorstbeschermend vlies. Deze maatregel beschermt de wortelzone en de potkluiten tegen doorvriezen in de winter. Bij strenge vorst kunnen droge bladeren rond de pot extra bescherming bieden. Verder moet bij het kweken in potten wat meer aandacht worden besteed aan water geven en bemesten. Tranende hartjes in potten moeten ten minste om de drie jaar worden verpot en het substraat moet worden vernieuwd. In de zomer wordt de bodemvochtigheid regelmatig gecontroleerd en bij gebrek aan water dienovereenkomstig gegoten.

 

Hoe wordt het tranend hartje gebruikt?

Tranende hartjes worden al lang gewaardeerd in tuinen met vaste planten, bloemperken of aan de randen van houtachtige planten in de halfschaduw. Deze opvallende vaste planten verrukken met hun kleine hartvormige bloemen, die in grote aantallen op gebogen, overhangende stengels staan. Ze verschijnen vanaf het begin van de zomer en bloeien tot midden in de zomer.

De bekendste is de zuivere soort met zijn roze-witte bloemen. Het ras 'Alba' met iets lichter blad en zuiver witte bloemen ziet er ook edel uit. De laatste jaren zijn deze twee varianten aangevuld met de geelbladige variëteit "Gold Heart" en de roodbloemige variëteit "Valentine" met zijn donkere roodgroene bladeren.

 

Is het tranend hartje giftig?

Het tranend hartje wordt beschouwd als licht giftig. Consumptie leidt tot maagklachten. Intensief contact met de bladeren versterkt huidallergieën en veroorzaakt huidirritatie.

 

Verdere informatie

Er zijn vaste planten die iedere tuinbezitter kent. Hiertoe behoort ongetwijfeld het tranend hartje, botanisch Lamprocapnos spectabilis. Tot enkele jaren geleden behoorde het tranend hartje tot het geslacht van de hartbloemen (Dicentra), dat momenteel iets minder dan tien soorten omvat. Van dit geslacht werd het tranend hartje als enige soort afgescheiden en vormt tegenwoordig een eigen monotypisch geslacht (Lamprocapnos). De meerjarige vaste plant komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten en is wijdverspreid van China tot Korea.

Als tuinplant heeft het tranend hartje een lange traditie. Nadat hij meer dan 200 jaar geleden in Engeland werd geïntroduceerd, genoot de sierlijke vaste plant grote populariteit. Hij werd aangetroffen in talrijke boerentuinen en tuinen met vaste planten, meestal op licht beschaduwde plaatsen bij heesters of op standplaatsen zonder direct zonlicht.

Breekbare, bijna wat glazig aandoende scheuten ontspruiten in het voorjaar uit een sterke wortelstok. Afhankelijk van de standplaats wordt hij een halve tot bijna een meter hoog. De bloeiperiode begint half mei en duurt tot in juni. Het tranend hartje is kenmerkend door zijn roze-witte bloemen. Talrijke afzonderlijke bloemen staan in elegante trossen op gebogen stelen. De plant dankt zijn naam aan de hartvorm van de bloemen. Regionaal wordt het ook wel gebroken hartje of bloedend hartje genoemd. De winterharde vaste plant trekt zich al in de zomer terug.

Tranende hartjes zijn zeer bekende en populaire vaste planten voor de tuin. Ze kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Ze passen perfect in voorjaarstuinen voor vaste planten, verrijken bloemperken en zijn effectief in schaduwperken en aan de rand bij heesters. Deze prachtige voorjaarsbloeiende vaste planten kunnen worden gecombineerd met pioenrozen (Paeonia), hosta's (Hosta), Kaukasische vergeet-mij-nietjes (Brunnera) of het Zeeuwse knoopje (Astrantia). Oudere exemplaren zien er ook goed uit op een solitaire standplaats zonder directe buren. Zelfs in decoratieve, grotere keramische potten kunnen tranende hartjes duurzaam worden gekweekt.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee