Terug

Tapijtphlox correct snoeien, planten en vermeerderen

Inhoud

Hoe wordt Tapijtphlox correct geplant?

De compacte Tapijtphlox (Phlox douglasii of Phlox subulata) houdt van een zonnige standplaats met een doorlatende, gelijkmatig vochtige bodem. Deze bodembedekkers zijn ideaal voor rotstuinen. Belangrijk is dat er voldoende plaats is, want ze groeien als dichte tapijten, die tijdens de bloeiperiode bezaaid zijn met stralende bloemen. Te weinig licht en te veel schaduw is ongunstig voor de bloeikracht. Droogte en ophopend vocht, zoals bij de meeste vaste planten, taboe.

De tapijtphlox kan het hele jaar door, ook tijdens vorstvrije periodes, geplant worden, want de vaste planten worden aangeboden als containerplanten. Tapijtphlox worden met drie tegelijk in kleine bosjes in de tuin geplant. Het beste is een afstand van ca. 25 cm aan te houden. Bij het planten worden dicht in elkaar gevlochten wortels voorzichtig opengemaakt en te lange takken afgeknipt.

Hoe wordt Tapijtphlox verzorgd?

Om de planten correct te onderhouden is het belangrijk droogte tegen te gaan door de planten regelmatig water te geven. Bij het gieten moet erop gelet worden niet over het blad te gieten, omdat daardoor echte meeldauw kan ontstaan. Gunstig is boomschors bij de wortels te geven (mulchen), want dat verhindert dat de bodem te snel uitdroogt. Als meststof krijgt de tapijtphlox elk voorjaar enkele liters verrotte compost per vierkante meter. Verdere voedingsstoffen kunnen in de vorm van hoornspaanders, meststof voor vaste planten of speciale plantengier mengsels.

De vaste plant hoeft niet gesnoeid te worden, want uiterlijk in de herfst trekt de plant zich in de wortel terug en in de winter sterft ze boven de grond af. In plaats van de planten te snoeien, worden in de herfst alleen de uitgebloeide bloemen eruit gehaald en de takken ca. voor een derde deel ingekort. Als er dan een zwakke meststof wordt gegeven, kan dit tot een tweede bloeiperiode in de herfst leiden. 

Raadzaam is het de tapijtphlox alle 5 tot 10 jaar te verjongen. Hiervoor worden de planten in de herfst uitgegraven, in kleinere stukken gedeeld en op andere plekken verplant.

Hoe wordt de Tapijtphlox gebruikt?

Al sinds ca. 300 jaren worden tuinphloxen in onze regio geplant. Door hun bloeikracht en hun veelzijdig gebruik zijn ze bijna onmisbaar in onze tuinen geworden. Compacte en laag groeiende tapijtphloxen worden gebruikt om rotstuinen te verfraaien. Bodembedekkers te vormen of muren te begroeien. De laag groeiende vlambloemen kunnen ook in bloembakken geplant worden, waar ze over de rand kunnen hangen. In borders, tuinperken of in een tuin met kiezelstenen ontwikkelen ze grotere bloeiende tapijten. 

Trusted Shops Guarantee