Terug

struiken snoeien

Snoeien tijdens de vegetatie beïvloed de ontwikkeling van een snijbloem plant. Het tijdsstip van de snoei is afhankelijk van de plantensoort, de groeivorm en de vermeerderingswijze.

 

Compacte vorm bevorderen

Bij struiken die ‚verhouten’  moet men een compacte groei bevorderen en de zaadvorming verhinderen. Het wordt daarom aangeraden na de bloei niet alleen de bloem met steel, maar ook de topscheuten te snoeien. De groei van zijscheuten wordt zo gestimuleerd, waardoor een volle plant ontstaat. Om dit effekt te bereiken, snoeit men ook in het voorjaar nog voordat de plant uitloopt  tot aan de ‚slapende’  knoppen terug. In de herfst kan beter niet gesnoeit worden.

Bij Kruiden  kan man het beste tijdens de groei ‚toppen’ . Het snoeien van de top van de uitlopers.  Zo onstaat een stevigere, compacte plant met meer bloei en een langere bloei. De ideale tijd voor dit ‚toppen’ is midden april tot begin mei, wanneer de planten ca. 20 cm hoog zijn.

 

Zaad verwijderen

Het vermeerderen van struiken is niet altijd gewenst. Bij langlevende struiken verhindert men het sterk uitbreiden (via zaad) door het zaad simpelweg te verwijderen. Bij kortlevende planten is zaadvorming echter vaak gewenst en is vroegtijdig snoeien niet raadzaam. De onstane gaten in de border zullen zich door de natuurlijke uitzaaiïng vullen.

 

Tweede bloei stimuleren

Sterk bloeiende struiken kunnen door terug snoeien weer een tweede keer bloeien.

 

Goede groei

Sommige struiken hebben de eigenschap zich snel en goed te ontwikkelen. Door het regelmatig verwijderen van slecht of dood blad kan dit gestimuleerd worden.

 

Terugsnoeien na de bloei

Op deze manier wordt vermeden dat uitgebloeide bloemen het blad lelijk maken en het zaad zich vormt en eventuele ziektes zich kunnen uitbreiden. Bovendien wordt bij struiken die ‚verhouten’  een compacte groei gestimuleerd en bij bepaalde struiken een tweede bloei optreedt.

 

Terugsnoeien in de herfst

Zieke delen van de plant worden verwijderd en er ligt op deze manier niets op de grond wat rotten kan. Alle andere delen van de plant blijven en worden in het voorjaar gesnoeid, voordat de eerste uitlopers komen. Alle uitgedroogde delen van de plant worden tot ca. 5 a 10 cm boven de grond terug gesnoeid. Zo onstaan er nog mogelijkheden voor vogels en insecten om zich te verschuilen. Behalve dat, zijn de nog uitgebloeide bloemen en zadenknoppen in de winter nog steeds een mooi gezicht om naar te kijken en de plant is zo niet te kaal waardoor beter beschermd tegen de vorst.

Passend daarbij...

omhoog