Terug

Siergrassen snoeien – deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om siergrassen te snoeien?
    • Siergrassen snoeit men aan het begin van de lente – na de winter.
  2. Hoe moeten siergrassen gesnoeid worden? Welke delen worden gesnoeid?
    • Afgestorven plantdelen en oude bloeiwijzen worden gesnoeid.
  3. Zijn er verschillen in het snoeien van de verschillende soorten siergras?
    • De principes voor het snoeien van siergrassen zijn vergelijkbaar. Er bestaan vooral verschillen tussen pollen- en uitloper vormende siergrassen.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip om siergrassen te snoeien?

Siergrassen, zelfs als ze onderhoudsvriendelijk zijn, worden regelmatig gesnoeid. Als de voorjaarsschoonmaak in de tuin lonkt, schenkt men de grassen een beetje aandacht. De hele winter door hebben ze de tuin een aparte structuur gegeven. Vorst en koude hebben hun sporen nagelaten, die aan het eind van de winter verwijderd worden. In de loop van het jaar worden alleen storende of bruine delen van de scheuten uit de siergrassen gesnoeid. Bij grassen die zaden produceren, is het belangrijker de bloeiwijze terug te knippen, meestal in de zomer of de herfst. Als de uitgebloeide zaadkoppen achterblijven, zullen de grassen zich over de hele tuin verspreiden.

 

Hoe moeten siergrassen gesnoeid worden? Welke delen worden gesnoeid?

Na de winter wil elke tuinder naar buiten. De sporen van de winter zijn overal zichtbaar en snoeien is op alle plaatsen noodzakelijk. De onderhoudsvriendelijke siergrassen zijn geen uitzondering, want de scheuten zijn dood en bruin. Rond het begin van de lente worden de grassen teruggesnoeid en opgeruimd. Het gebruik van werkhandschoenen is aan te bevelen. Sommige bladeren hebben scherpe randen en kunnen snijwonden veroorzaken.

Afhankelijk van de toestand van het gras worden de bladeren tot boven de basis of tot halverwege teruggesnoeid. Dikke graspollen moeten worden uitgedund. Dode of bruine plantenresten kunnen rotting veroorzaken en het siergras beschadigen. Het is echter niet mogelijk om dichte graspollen alleen met een schaar uit te dunnen, vooral omdat niet elk gras een sterke snoei verdraagt. Een kleine hark of een meertandige vork kan helpen. Deze gereedschappen zijn uitstekend voor het uitkammen van het gras. Dode plantendelen worden uit de stronken getrokken en verwijderd. De graspollen worden luchtiger, het licht bereikt de basis van de scheuten, wat nieuwe scheuten bevordert.

Uitlopervormende siergrassen (b.v. Japans bloedgras) vormen geen typische graspollen maar ontspruiten uit uitwaaierende wortelstokken. Hun bladeren en scheuten zijn volledig dood en direct boven de grond afgesneden. Snoei iets later in het jaar de uitgebloeide bladeren en bloeiwijzen terug, die anders zelf zaad vormen en zich wild verspreiden in het perk.

 

Zijn er verschillen in het snoeien van de verschillende soorten siergras?

Het uitdunnen en terugsnoeien is voor de meeste siergrassen vergelijkbaar. Er is een verschil tussen uitloper- en polvormende siergrassen. Uitlopervormende siergrassen ontspruiten uit de ondergrondse wortelstokken en worden tot dicht bij de grond teruggesnoeid. In het geval van polvormende siergrassen is het raadzaam slechts de helft van de groenblijvende grassen te snoeien. Uitkammen verwijdert de laatste dode plantenresten. Grassoorten waarvan de scheuten in de loop van de winter volledig afsterven, worden dicht bij de grond verwijderd.

 

Verdere informatie

Bescheiden, maar zeker niet onopvallend, sieren siergrassen bloem-, grind- en vaste plantenbeplantingen. Alleen door hen komen bloeiende planten echt tot hun recht. Hun silhouet en fijne gebladerte zorgen voor een gracieuze achtergrond of een aangename afscheiding. Hoewel siergrassen zeer onderhoudsvriendelijk zijn, behoort regelmatig snoeien tot de onderhoudswerkzaamheden. Enerzijds houdt snoeien het gras vitaal en voorkomt het rotting, anderzijds voorkomt u ongecontroleerde vermeerdering door zelfzaaiing.

omhoog
Trusted Shops Guarantee