Terug

Sempervivum (huislook) correct verzorgen, planten en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de Sempervivum (huislook) correct geplant?

Haal de planten uit de transportverpakking en geef ze eventueel water als de grond droog lijkt. Verwijder voor het planten de zwarte plastic pot van de planten.

Huislook kan op veel manieren in de tuin worden gebruikt. Ze kunnen goed tegen zon en droogte. Ze hebben niet veel wortelruimte of speciale zorg nodig. Geef huislook een zonnige plek, gekoppeld aan arme grond en uitstekende waterafvoer. Bescherming tegen ijzige oostenwind, die de oorzaak kan zijn van vorstdroogte aan de rozetten, wordt aanbevolen. Deze eisen gelden zowel voor huislook in de volle grond als voor die in potten en bloembakken groeien.

Drainage is het toverwoord voor de bodem. Zand, grind, kleikorrels, split - elk drainagemateriaal is mogelijk - het belangrijkste is dat het vocht wordt afgevoerd. Huislook verdraagt veel, maar wateroverlast is hun doodvonnis. Als de tuingrond niet zanderig genoeg is, meng er dan royaal drainagemateriaal doorheen. Om te voorkomen dat de rozetten van de huislook in het nat liggen, wordt een laag grind rond de plant aangebracht. Hierdoor liggen de bladrozetten altijd op droge grond en kunnen ze niet rotten. Compost of meststoffen mogen niet aan de grond worden toegevoegd, omdat ze de huislook te dik en daardoor gevoelig maken.

Gebruik in potten, kuipen, of andere creatieve plantenbakken cactusgrond of potgrond sterk gemengd met zand als substraat. Gaten voor waterafvoer op de bodem van de pot zijn absoluut noodzakelijk.

Hoe wordt de Sempervivum (huislook) verzorgd?

De verzorging van huislook kan in een paar zinnen worden samengevat. Water geven is alleen nodig in extreem droge periodes. Geef de rozetten geen water, maar alleen de grond. Als vocht zich tussen de bladeren verzamelt, is rot onvermijdelijk. Hetzelfde geldt voor dichte tapijten die niet meer kunnen drogen. Rotte of verdorde rozetten worden er regelmatig met een mes uitgesneden.

Behaarde huislook, bijvoorbeeld de spinnenwebhuislook (Sempervivum arachnoideum), moeten in de winter worden afgedekt met een glasplaat om ze tegen vocht te beschermen. Bemesting is niet of nauwelijks nodig voor de uiterst bescheiden huislook. Alleen bij de vormen met bijzonder grote rozetten kan een incidentele of zwakke bemesting de groei verbeteren.

Hoe wordt de Sempervivum (huislook) vermeerderd?

De gemakkelijkste manier om huislook te vermeerderen is door ze in het voorjaar te delen. Een deel van de plant wordt afgesneden en verplaatst naar een nieuwe, gelijkwaardige plaats. Evenzo kunnen de kleinere rozetten worden verwijderd en in het voorjaar in stekgrond worden geworteld.

 

Hoe wordt de Sempervivum (huislook) gebruikt?

Het buitengewoon weinig veeleisende karakter van huislook zorgt voor een bijna grenzeloos gebruik ervan. Ze zijn te vinden in veel rotstuinen. Mooie partners zijn het blauwkussen (Aubrieta), bijvoet (Artemisia schmidtiana), randjesbloem (Arabis), hongerbloempje (Draba) of rozenkransje (Antennaria). Tussen stenen bedekken ze grotere oppervlakken met hun rozettapijten en wringen zich in de kleinste steenvoegen. Ze kunnen ook in verticale droge stenen muren of op de top van de muur groeien. Ze zijn bijzonder populair als extensieve groendaken. Ze vormen betrouwbaar bloeiende groene daken zonder enige verzorging. Samen met kleine tijm (Thymus serpyllum), diverse muurpepers (Sedum), steenanjers (Dianthus deltoides) of droogtetolerante dwerggrassen worden insectvriendelijke, kleurrijke beplantingen op daken aangelegd. Het hoeven ook niet altijd de grote vlakken te zijn, want kleine groene daken op bijvoorbeeld vogelhuisjes zijn ook decoratief.

De robuuste eigenschappen worden ook gewaardeerd in de blijvende grafbeplanting. Huislook kan worden gebruikt als omranding of langs een pad. Door de gerichte selectie en variatie van rozetkleuren kunnen gedeelten in een patroon worden geplant.

Huislook is bijzonder aantrekkelijk en wordt vaak gebruikt in potten, kuipen of andere bakken. Gebroken kleipotten, oude leren schoenen, emmers of andere huishoudelijke voorwerpen kunnen dienen als plantcontainers, zolang er een goede waterafvoer is. Huislook is een uitstekende startplant voor kinderen. Omdat ze nauwelijks verzorging nodig hebben en een magische aantrekkingskracht hebben op de kleintjes, kunnen ze gebruikt worden om hun groene vingers te oefenen. Succes is bijna altijd gegarandeerd.

De gewone en wijdverspreide huislook (Sempervivum tectorum) is een begrip in de kruidenleer. In de Middeleeuwen zou het dankzij zijn magische krachten beschermen tegen de bliksem. De werking ervan is bekend in de natuurgeneeskunde. Zelfs vandaag de dag gebruiken kruidenkenners het voor huidproblemen.

Welke Sempervivum (huislook) soorten zijn er?

Zuivere soorten zijn minder wijdverspreid dan de talrijke variëteiten van huislook. Onder de gekweekte vormen is er een enorme verscheidenheid, omdat ze zich zeer gemakkelijk kruisen en steeds nieuwe hybriden vormen.

  • Sempervivum arachoideum (Spinnenweb huislook) – Markante soort met een spinnenwebachtige beharing van de rozetten. Gevoelig voor wintervocht.
  • Sempervivum giuseppii – goed groeiende huislook uit Zuidwest Europa met kleine, meer ronde rozetten.
  • Sempervivum montanum (Berghuislook) – Inheemse soort uit Midden-Europa met stervormige rozetten. Neigt naar het produceren van talloze uitlopers.
  • Sempervivum tectorum (gewone huislook) – Bekende en wijdverspreide soort met open, groene rozetten, met roodbruine bladpunten.

Is Sempervivum (huislook) giftig?

Huislook is niet giftig, maar net als andere vetplanten kunnen ze bij overdosering braken, misselijkheid en lichte vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.

 

Verdere informatie

Huislook is een bekende tapijtvormende plant. Hij wordt ook wel donderkruid en steenroos genoemd. Hij is overal te vinden waar bijna geen andere planten kunnen overleven. Op groene daken, in kleine openingen in rotstuinen, in plantenbakken of op extreme locaties. Met hun groenblijvende bladrozetten trotseren ze zowel hitte en droogte in de zomer als vrieskou in de winter.

Het botanische geslacht Sempervivum omvat bijna 50 soorten huislook. Gecultiveerde vormen, selecties en variëteiten bestaan daarentegen in nauwelijks te overziende aantallen. Ze zijn zo talrijk dat vele vormen niet meer kunnen worden onderscheiden of geïdentificeerd. Huislook accepteert gemakkelijk stuifmeel van andere soorten en cultivars, wat resulteert in een constante vloed van nieuwe kruisingen. Zijn natuurlijke omgeving zijn de bergen en rotsformaties in Europa en Azië.

Als leden van de Crassulaceae-familie vormt de huislook groenblijvende tapijten van succulente rozetten. Hun bladrozetten zijn samengesteld uit spitse bladeren, vaak met borstelige of netvormige haren aan de randen. Ze zijn zeer divers in hun vorm en schakering. Sommige soorten en variëteiten hebben bolvormige, gesloten of stervormige spreidbladen. De kleuren variëren van groen tot rood, rood-groen en oranje. Deze diversiteit heeft ze onder de aandacht gebracht van veel plantenverzamelaars, vooral omdat ze weinig eisen stellen en zeer gemakkelijk te verzorgen zijn.

In de zomer ontstaan uit oudere rozetten rechtopstaande bloemstelen. Opvallend is het dakpansgewijze gebladerte van de vlezige bloemscheuten. Aan hun uiteinde zitten driedelige spiralen met stervormige bloemen van gele, roze of rode kleur. Na de bloei sterven deze rozetten af en worden vervangen door dochterrozetten op zijdelingse stolonen. Dit vormt een schijnbaar eindeloos regeneratieproces dat huislook een lang leven geeft. Het verklaart mogelijk ook de botanische oorsprong van de naam, die vertaald kan worden als "altijd levend" (semper en vivium). Deze interpretatie is echter niet helemaal zeker, want er zijn andere interpretaties.

Huislook zijn populaire bodembedekkers in de tuincultuur. Ze vergroenen gebieden waar de meeste andere planten weinig kans hebben om te overleven. Ook standplaats experimenten nemen ze zelden kwalijk.

omhoog
Trusted Shops Guarantee