Terug

Sempervivum (huislook)

Het huislook (Sempervivum), ook steenroos genoemd, groeit daar waar bijna geen enkele plant het uithoudt. Ze verdraagt hitte, droogte en koude probleemloos en behoudt ook in de winter haar bladeren. Sempervivum is afgeleid van de latijnse woorden semper (altijd) en vivus (levend) en betekent „altijd levend“. De spiraal van de sempervivum bestaat uit enkele, rozetachtig samengestelde bladeren, die zich eindeloos vermeerderen en groeien. De spiraal is een symbool voor onoverwinnelijk eeuwig leven. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de sempervivum is bijna alleen maar begrensd tot het gebergte van Europa en klein-Azië.

Standplaats:

Sempervivum is uitstekend geschikt voor rotstuinen, platte daken, muurvoegen, muurkronen en steenvlakken in de volle zon. Ook tufsteen en kalkstenen kunnen in hun holen en verdiepingen met verschillende sempervivum soorten worden beplant. De bodem moet doorlatend zijn en het water moet goed weg kunnen lopen. Bij een leemhoudende grond kan de bodem met zand of kiezelstenen worden gemengd om een goede doorlaatbaarheid te garanderen.

Onderhoud:

het is een perfecte plant voor plantenliefhebbers die niet veel tijd voor het onderhoud hebben. De planten stellen extreem weinig eisen en zijn robuust. Normaal gesproken dekt de regen de behoefte aan water van de sempervivum. Alleen in droge zomers moet worden gegoten. Als men de pot met sempervivum bij aanhoudende droogte giet, is het belangrijk er op te letten dat er geen water in de rozetten loopt. Ze zijn winterhard en hebben geen bescherming nodig.

omhoog