Terug

Pioenrozen op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhood

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om pioenrozen te vermeerderen?
    • Meerjarige pioenrozen worden meestal in de herfst of het vroege voorjaar verdeeld. Boompioenen kunnen in de vroege zomer worden gekweekt door stekken.
  2. Hoe worden pioenrozen op de juiste manier vermeerderd?
    • Horstvormende pioenrozen worden vermeerderd door deling en houtachtige boompioenen worden vermeerderd door stekken danwel enten.
  3. Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering?
    • Bij het verdelen van de pioenrozen moet erop worden gelet, dat het wortelgebied zo min mogelijk wordt beschadigd.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het vermeerderen bepalen

Het ideale moment om pioenrozen te vermeerderen, hangt af van de gebruikte methode. In principe kunnen bijna alle halfgevulde en ongevulde kruidachtige pioenrozen worden vermeerderd door zaden. Alleen bij zuivere soorten blijven de nakomelingen van de moederplant echter grotendeels identiek. Rassen en hybriden kruisen graag en de nakomelingen zijn niet raszuiver. Naast veredelingsvermeerdering worden soorten vrijwel uitsluitend vegetatief vermeerderd door deling.

In het geval van pure soorten (bijv. Boerenpioen of de netvormige pioenroos), is het zinvol om de zaden te oogsten als ze rijp zijn in de nazomer. Zaaien uiterlijk in de herfst en laat de zaden buiten in de beschermde bak staan. Pioenrozen worden als koudekiemers beschouwd en hebben de vorst nodig om te ontkiemen. Het kost veel geduld, soms wel drie jaar, voordat zaailingen verschijnen. Gedurende deze lange periode mag de zaaipot niet voortijdig worden weggegooid of moet het lopende zorg worden stopgezet.

Het splitsen van meerjarige pioenrozen is gebruikelijk en ongecompliceerd. Vrijwel alle kruidachtige soorten en soorten kunnen op deze manier in het vroege voorjaar voor het uitlopen of in de herfst worden vermeerderd. De maanden september en oktober zijn bijzonder geschikt. Op dit moment hebben de meerjarige pioenrozen hun vegetatieve fase voltooid en trekken ze zich langzaam terug. Ondanks de schijnbare rustfase krijgen de verdeelde pioenrozen na het planten toch voet aan de grond en groeien ze op de nieuwe standplaats.

Houtachtige boompioenen ontwikkelen geen typische horst die kan worden verdeeld. Ze worden vermeerderd door stekken in de vroege zomer of door enten in de herfst. Het enten vindt voornamelijk plaats op professioneel gebied.

 

Stap 2: De juiste methode voor het vermeerderen kiezen

Gewoonlijk houden alleen de liefhebbers en verzamelaars van pioenrozen zich bezig met het langdurig zaaien. Hobbytuinders gebruiken deling om pioenrozen te vermeerderen. Eerst knipt u de afgestorven of bruine scheuten dicht bij de grond weg. Vervolgens schept u met een schop de bosjes uit en verdeelt u ze voorzichtig. Afhankelijk van de maat kan een zaagmes of een schop worden gebruikt. Er moet voor worden gezorgd dat er zo min mogelijk knoppen worden beschadigd. Er blijven ook voldoende wortels over. Afhankelijk van de grootte van de plant worden de pioenrozen doormidden gesneden of in vieren gedeeld. De verdeelde vaste planten worden op de gewenste standplaats geplaatst en gegoten.

In tegenstelling tot de kruidachtige meerjarige pioenrozen, worden houtachtige boompioenen vermeerderd. Bij hen is er geen jaarlijkse uitloop vanaf de wortels. Daarom snijdt u in de vroege zomer stekken. De scheutuiteinden zijn geworteld in lichte, matig getemperde standplaasten onder gestuwde lucht. Boompioenen zijn veeleisender in termen van vermeerdering. U moet er vanaf het begin rekening mee houden met mislukkingen. Gewoonlijk schieten alleen enkele stekken wortel.

 

Stap 3: standplaats en onderhoud tijdens het vermeerderen

Verdere zorg van gedeelde pioenrozen is overzichtelijk. De grond wordt vochtig gehouden en de vermeerderde planten worden beschermd tegen uitdroging. De beworteling van stekken van de boompioenen is wat complexer. Ze worden regelmatig gegoten met kalkvrij water op een lichte standplaats, totdat de wortels zich vormen. Pas bij het begin van de beworteling is het werk beperkt tot het vochtig houden van het substraat.

 

Verdere Informatie

De prachtige pioenrozen sieren al eeuwenlang perken en tuinen. De bloemen zijn schitterend, vaak geurig, rijk van kleur en vorm. Plantenliefhebbers waarderen ze als trouwe metgezellen, omdat ze jaren, zelfs decennia, gedijen op dezelfde standplaats. Bijna alle soorten zijn winterhard en ontwikkelen zich in de loop der jaren tot statige tuinheesters. Grote meerjarige pioenrozen (Paeonia lactiflora hybriden) kunnen na jaren worden verdeeld en vermeerderd. Tegelijkertijd worden oude exemplaren verjongd en krijgen ze nieuwe vitaliteit.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee