Terug

Pioenrozen snoeien - Op deze 3 dingen moet u letten

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste moment om pioenrozen te snoeien?
    • Voor de rustfase worden meerjarige pioenrozen in de nazomer gesnoeid en boompioenen in het voorjaar.
  2. Wat moet er bij pioenrozen worden gesnoeid?
    • Bij meerjarige pioenrozen wordt de gehele spruit gesnoeid, bij boompioenen worden alleen de storende takken weggesneden.
  3. Waarop moet worden gelet bij het snoeien van de verschillende soorten pioenrozen?
    • Boompioenen en meerjarige pioenrozen worden door hun verschillende scheutvorming verschillend gesnoeid.
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om pioenrozen te snoeien

Snoeimaatregelen kunnen behoorlijk divers zijn. Voor pioenrozen variëren ze van  snoeien voor snijbloemen tot kroonvorming. In het vroege voorjaar worden boompioenen lichtjes in vorm gesnoeid. De meerjarige pioenrozen krijgen een volledige snoei als het wegsnijden van de scheut vorig jaar vergeten is. Tevens worden de ontluikende bloeischeuten gesnoeid voor en rond Pinksteren, die als snijbloem worden geplukt.

 

Stap 2: Pioenrozen snoeien - Zo is het correct!

Boompioenen staan ​​bekend om hun enorme bloemen. Ze ontwikkelen zich in de loop der jaren tot prachtige struiken. Net als bij andere struiken blijft de verhoute spruit behouden en wordt deze in het vroege voorjaar iets teruggesnoeid. Dit snoeien beperkt zich tot het inkorten van storende of kruislings groeiende scheuten. Ze worden zo ver teruggesnoeid dat er twee tot drie ogen overblijven.

Meerjarige pioenrozen ontwikkelen een kruidachtige scheut die elk voorjaar uit de wortelzone ontspruit. De resterende bovengrondse scheuten van het voorgaande jaar worden in het vroege voorjaar gesnoeid, als dat nog niet is gedaan. Zorg ervoor dat er geen jonge knoppen of jonge scheuten het slachtoffer worden van het snoeien. Een andere snede tast de bloem aan als u bloemstengels als snijbloem wilt oogsten. Het juiste moment voor snijbloemen is wanneer de knoppen kleur vertonen. Ze worden dicht bij de grond afgesneden met een mes of snoeischaar, krijgen een schuine snede en komen in het water terecht. De bloemen gaan dan open en geven hun geur af. Als u de bloemen cadeau wilt doen, bewaar ze dan op een koele en droge plaats zonder water. Droge opslag vertraagt ​​de bloei. Als plant worden meerjarige pioenrozen in de late zomer of herfst teruggesnoeid. Na de zomer verkleurt het blad bruin en krijgen schimmelziekten de overhand. De gehele scheut wordt boven de grond afgevoerd en in de GFT-bak gegooid.

 

Stap 3: Verschillende soorten pioenrozen snoeien

Bij pioenrozen wordt onderscheid gemaakt tussen soorten met een houtachtige scheut (boompioenen) en soorten met een kruidachtige scheut (meerjarige pioenrozen). Bij heesters worden alleen de takken ingekort, bij vaste planten wordt na begroeiing de gehele scheut verwijderd. Er zijn echter geen verschillen in het snoeien tussen individuele soorten.

 

Verdere informatie

Tot de favorieten van tuinders behoren ongetwijfeld de pioenrozen, botanisch Paeonia. Ze trekken de aandacht met hun prachtige bloemen, die niet gierig zijn met kleur, vorm of geur. Ze zijn erg populair als snijbloem, omdat ze hun onvergelijkbare geur al afgeven voordat ze opengaan.

Pioenrozen groeien kruidachtig als vaste plant of als statige semi-houtachtige plant. Beide vormen moeten af ​​en toe worden gesnoeid, waardoor ze aantrekkelijker worden en ze worden beschermd tegen plantenziekten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee