Terug

Pioenrozen planten

Inhoud

 

 

1. De ideale standplaats: Hier voelt de pioenroos zich op zijn gemak

Pioenrozen worden beschouwd als zeer langlevende vaste tuinplanten met een uitgesproken winterhardheid. Twee soorten pioenrozen zijn wijdverspreid: Houtachtige boom- en struikpioenen, alsook kruidachtige pioenen. De vereisten voor de standplaats van de verschillende pioenrozen zijn vergelijkbaar. Ze geven de voorkeur aan zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen. Ze zijn indrukwekkend als solitair in zonnige borders, maar ook tussen struiken in bosranden. De grond moet vers, diepgrondig, leemachtig en voedzaam zijn. Het is belangrijk dat de grond niet de neiging heeft om drassig te worden. Een natte voet veroorzaakt rot en schimmelziekten in het wortelgebied. Plaatsen waar pioenen eerder hebben gestaan, moeten ook worden vermeden. De daaruit voortvloeiende bodemvermoeidheid heeft gevolgen voor pas geplante pioenen.

Zware klei- en vaste grond moet voor het planten van pioenrozen grondig worden losgemaakt en de uitgegraven grond moet worden gemengd met een zand-compostmengsel. Ook zeer zanderige bodems die nauwelijks water of voedingsstoffen opslaan, moeten worden verbeterd. Door bentoniet (gesteentemeel voor grondverbetering) of leem toe te voegen, evenals veel compost, kunnen pioenrozen gemakkelijker groeien op lichte grond.

 

2. Het optimale tijdstip: Wanneer is de beste planttijd voor pioenrozen

Hoewel de potcultuur ons nu onafhankelijk maakt van de bekende plantperioden in het voorjaar en het najaar, worden deze perioden nog steeds aanbevolen. Pioenrozen in een pot kunnen van de lente tot de herfst worden geplant. De situatie is anders bij pioenen met blote wortel zoals de boeren- of struikpioenen. Traditioneel worden ze half augustus en tot in september gerooid. Daarom wordt onder de vaste planten tuinders de herfst nog steeds beschouwd als de beste planttijd.

 

Pas op voor de kou 

Hoewel pioenrozen nauwelijks gevoelig zijn voor vorst, kunnen pioenrozen die erg laat worden geplant schade oplopen in de winter, vooral boom- en struikpioenen. Het planten moet tegen eind oktober voltooid zijn. Als het 's winters erg koud wordt, gebruik dan dennentakken, vliesdoek of een omgekeerde mengemmer als afdekking om uit voorzorg tegen vorst te beschermen.

 

3. De juiste techniek: zo plant u de pioenrozen 

Pioenrozen worden niet graag gestoord in hun ontwikkeling. Veelvuldig verplanten is moeilijk voor de vaste planten. Daarom is een geschikte standplaats een eerste vereiste voor het planten van pioenrozen.

 

Pioenrozen in de tuin planten 

Pioenrozen in potten worden geplant zoals alle andere vaste planten in de tuin. Graaf een plantgat dat twee tot drie keer zo groot is als de kluit. Idealiter wordt de grond van het plantgat met een vork losgemaakt om de diepte te verbeteren. De kluit van de pioenroos wordt voor het planten opengebroken en de fijne wortels worden losgemaakt. Deze methode maakt het gemakkelijker voor de pioen om wortel te schieten op de locatie. Het grondoppervlak en de potkluit liggen gelijk bij het planten. Bij aanplant in het voorjaar kan een handvol hoornkrullen in het plantgat worden gedaan. Eventuele onkruidgroei kan worden onderdrukt door rond de pioenroos schorsmulch aan te brengen. Wanneer u meerdere pioenen in een groep plant, houd dan rekening met een plantafstand van één meter. De pollen zullen in de loop der jaren behoorlijk groot worden.

 

Pioenrozen in een pot planten 

Boom- en struikpioenen zijn niet erg geschikt om blijvend in een pot te staan. Zij wortelen zeer diep in de grond en zouden slechts onnodig lijden onder een beperkte wortelruimte. Meer geschikt voor grote potten zijn kruidachtige pioenrozen. De grootte van de kuipen hangt af van de wortelstok, het deelstuk of de oorspronkelijke plant. Het is het beste als de pot ten minste twee keer zo groot is als de plant. Een gewone balkonbak is niet geschikt als pot voor de teelt vanwege het gebrek aan wortelruimte. Gebruik potgrond of vaste plantengrond als substraat. Deze substraten zijn geoptimaliseerd voor de meerjarige teelt. Ondanks de grotere stabiliteit van het substraat, wordt aanbevolen de pioenen om de drie jaar te verpotten. 

 

De besten plantpartners: Deze buren verdraagt de pioenroos erg goed

Pioenrozen kunnen prachtig worden gecombineerd met andere houtachtige planten en vaste planten. Boom- en struikpioenen zijn een effectieve aanvulling tussen kleinere en middelhoge heesters. Schaduwminnende bodembedekkers kunnen eronder worden geplant. Kruidachtige pioenen zijn effectief in middelhoge borders als solitaire planten of in combinatie in borders met kruidachtige planten. Ze zijn doeltreffend bij hartlelies, salomonszegel, akelei, andoorn of blauwe look. Pioenrozen zijn ook een prima voorbloeier voor hortensia's. Pioenen zijn decoratief in groepsbeplantingen wanneer verschillende bloemkleuren en -vormen worden gecombineerd. 

 

Verdere informatie

Bijna iedere tuinder kent ze en het zijn vaak de lievelingsbloemen: pioenrozen, botanisch Paeonia. In de tuin zijn ze geliefd om hun prachtige vorm en hun grote bloemenpracht. Als snijbloemen worden ze gewaardeerd om hun sensuele geur, die het huis meer dan een week lang kan vullen. Pioenen zijn trouwe tuinplanten die tientallen jaren op hun plaats blijven. Voorwaarde is een geschikte locatie en een goede keuze uit de variëteiten. Het is moeilijk om een beslissing te nemen, want er is een bijna oneindige verscheidenheid in de winkels. Als u uw favoriet hebt gevonden, kunt u de pioenroos planten.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee