Terug

Pampasgras snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om pampasgras te snoeien?
    • Pampasgrassen worden in het vroege voorjaar, na de winter schoongemaakt en gesnoeid.
  2. Hoe moet pampasgras worden gesnoeid?
    • De afgestorven bloempluimen met hun lange stelen worden in het voorjaar uit het hart gesneden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten pampasgras rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • De individuele soorten pampasgras verschillen grofweg in hoogte of bloemkleur, waardoor er geen bijzondere afwijkingen in de snoei zijn.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om pampasgras te snoeien?

Reinigingsmaatregelen aan het gras worden over het algemeen in het voorjaar, na het einde van de winter uitgevoerd. Tot die tijd behouden ze de spruit van vorig jaar en creëren ze met hun sierlijke silhouetten een effectieve structuur in de winterachtige tuin. Uiterlijk tegen het einde van de winter zorgt het vocht ervoor dat de spruiten geleidelijk omvallen. Met de voorjaarsschoonmaak worden pampagrassen gesnoeid en worden dode bladeren uit het hart verwijderd.

 

Hoe moet pampasgras worden gesnoeid?

Na de winter heeft het pampasgras zijn herfstcharme verloren. De bloempluimen zijn uitgedund en gedeeltelijk omgevallen. Gebruik eerst een schaar om alle oude stelen met de bloempluimen aan de basis uit te knippen. U dient handschoenen te dragen, omdat de bladeren scherpe randen hebben en u uw handen snel kunt snijden. Na het verwijderen van de bloemstengels wordt het pampasgras nog steeds afgewisseld met bruine en dode bladeren. Sommige tuinders snijden de bladeren doormidden, soms zelfs met heggenscharen.

Een betere manier om grassen schoon te maken, is door ze uit te kammen met een kleine handhark of een meertandige hark. Door het meerdere malen te doorlopen, wordt de spruit van binnenuit uitgekamd. Dood plantmateriaal wordt verwijderd en tegelijkertijd wordt het risico op rot verkleind. Licht en lucht dringen binnen, waardoor jonge scheuten zich optimaal ontwikkelen. Kort daarna domineren de bladeren van dit jaar het hart en geven het zijn weelderige vorm terug.

 

Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten pampasgras rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?

In de tuincultuur overheersen de cultivars van gewoon en meerjarig pampasgras (Cortaderia selloana). Er zijn geen verschillen in de snoei tussen de individuele soorten, omdat zowel de groeihoogte als de kleur van de bloemen geen invloed hebben op deze lichte werkzaamheden.

 

Verdere Informatie

In veel tuinen verrijzen pampasgrassen als trotse kaarsen in de herfstlucht. Ze behoren tot de mooiste siergrassen voor tuincultuur. Je kunt ze de winnaars van de klimaatverandering noemen, want de warmteminnende grassen gedijen tegenwoordig op plekken die jaren geleden ondenkbaar waren.

Pampagras met haar bloempluimen tonen hun volle pracht in de herfst en houden ze de hele winter vast. Na de winter, precies op tijd voor het begin van de lente is het tijdstip gekomen, om het gras schoon te maken en te snoeien. Zonder regelmatige zorg zien pampasgrassen er smerig uit en rotten ze in dichte grasgaarden bij vochtig weer.

                                            

Trusted Shops Guarantee