Terug

Pampasgras winterklaar maken - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om pampasgras te overwinteren?
    • De beschermende maatregelen voor pampagras worden laat in de herfst uitgevoerd.
  2. Hoe ver moet pampasgras voor het overwinteren, worden teruggesnoeid?
    • Voor overwintering wordt pampagras niet gesnoeid, maar pas na de winter.
  3. Waar en hoe, laat u pampasgras overwinteren?
    • Als tuinplant overwintert pampagras ter plaatse in de tuin. In de pot verplaatst u pampagras naar een besschutte plaats.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om pampasgras te overwinteren?

Pampagras wordt voordat de winter invalt, beschermd tegen vorst en winterse vochtigheid, idealiter in de late herfst tussen november en december. Te vroeg beschermende maatregelen kunnen negatieve gevolgen hebben. Als vocht zich ophoopt in het nest, kan bij milde temperaturen verrotting optreden. Goed voorbereid is degene die de weersvoorspelling in de gaten houdt en daarop reageert. Als het pampagras in de pot groeit, kan het in november verplaatst worden naar een beschutte plaats in een koude kas.

 

Hoe ver moet pampasgras voor het overwinteren, worden teruggesnoeid?

In de herfst tintelden bij veel tuinders de vingers, om de scheuten te snoeien. Tuinbloemen kunnen in de herfst worden gesnoeid, maar minder aanbevolen. Het snoeien van pampagras is helemaal niet aan te raden. Snoeimaatregelen laten holle stelen achter. Als er water in komt, barsten ze tijdens vorst, rotten in milde winters en veroorzaken schade aan de scheutbasis. In plaats van te snoeien, bindt u het bladgewas vast en laat u de nog aantrekkelijke pluimen zien.

Kleinere pampagras kan probleemloos alleen worden vastgebonden. Voor oudere en statige exemplaren kunt u het beste een tweede persoon inschakelen. Kies voor wintervoorbereidingen een droge dag in de late herfst, wanneer de eerste nachtvorst zich aangekondigd. Voorzichtig, zonder de bladeren met scherpe randen te beschadigen, wordt het gras eerst op kniehoogte omwikkeld met een touw. U pakt het gras en trekt het touw rond. Het is aan de voorzijde geknoopt. Herhaal de omsnoering elke 50 centimeter, totdat alleen individuele stengels en bladeren zichtbaar zijn.

Deze binding geeft het gras een aantrekkelijk silhouet en beschermt tegelijkertijd de vastgebonden bladeren tegen het binnendringen van winterse vochtigheid. In strenge winters kan het vastgebonden blad van het pampagras ook worden beschermd met een vorstbeschermend vlies.

Dezelfde procedure is van toepassing op pampagras in potten, voorzover ze niet op een droge plaats kunnen worden geplaats. Koude kassen of serres dienen als winterverblijf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gras niet uitdroogt en de grond licht vochtig blijft.

 

Waar en hoe, laat u pampasgras overwinteren?

In de winter is er geen extra onderhoud nodig in de tuin. U moet echter regelmatig de touwen controleren. Wind en weer maken het vastgebonden gras los. Bij het overwinteren in winterverblijven controleert u regelmatig het bodemvocht. Het wordt onderschat, dat pampagras water verdampt en in de winter kan uitdrogen. Regelmatige controle van het bodemvocht is essentieel, zodat het gras in de winter niet uitdroogt.

Pampagras dat in de tuin is ingesnoerd, zal in het begin van het voorjaar van hun korset worden bevrijd. Vervolgens worden ze iets teruggesneden en het best uitgekamd met een klauw.

 

Verdere Informatie

Pampagras (Cortaderia selloana) is ongetwijfeld een van de mooiste siergrassen. Op ideale standplaatsen komen imposante pluimen tevoorschijn. Lange tijd werd pampagras in de winter beschouwd als vatbaar. Dat is de afgelopen jaren veranderd door klimaatverandering. Ondertussen treft u pampagras in veel streken en tuinen aan. Ondanks mildere winters worden beschermende maatregelen aanbevolen. Bij het beschermen in de winter denken tuinders natuurlijk onmiddellijk aan vorstbescherming. Maar vorst beschadigt het gras minder dan de onderschatte wintervochtigheid.

                                                           

Trusted Shops Guarantee