Terug

Pampasgras snoeien, verzorgen en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt Pampasgras correct geplant?

Haal de plant uit de transportverpakking en dompel de plant als de bodem droog lijkt. Voor het planten moet de zwarte plastic pot om de plant worden verwijderd. 

Pampasgrassen zijn zonaanbidders en warmte liefhebbers. Ze gedijen optimaal in de volle zon in een goed doorlatende, vruchtbare tuingrond. Donkere of schaduwrijke plaatsen zijn niet geschikt. De groei is vertraagd en de bloemen verschijnen slechts sporadisch. Zware, vochtige bodems zijn ook niet aan te bevelen. Optisch ziet het pampasgras er het best uit als een solitaire plant. Met voldoende afstand tot zijn plantenburen kan hij een gelijkmatige groeiwijze vormen. Het siergras is net zo effectief in heidetuinen wanneer het te midden van roze of rode bremheide (Calluna) bloeit.

Geplant wordt in het voorjaar, hoewel de herfst vaak een betere tijd is om te planten. Pampasgras is gevoeliger dan andere tuingrassen. Het planten in het voorjaar zorgt ervoor dat de grasplanten de hele zomer aan de tuin wennen en kunnen wortelen. Om de bodem te verbeteren is het raadzaam om op lichte zandgronden een groter plantgat te graven. Vul het met losse, goed verrotte tuinaarde. Dit zal geleidelijk ontbinden en de oorspronkelijke bodem benaderen. De compost verbetert echter de voedingsstoffen- en watervoorziening in de groeifase. In zeer zware leem- en kleigronden moet zand of grind worden gemengd. De grove bestanddelen verhogen de doorlaatbaarheid en verbeteren de luchttoevoer naar de wortels van het pampagras. Een licht verhoogde plantplaats, zoals een helling, heeft een positief effect. Waterafvoer vermindert het risico van wateroverlast. Pampasgrassen kunnen relatief goed tegen droogte, hoewel uitgedroogde grond de bloemvorming verzwakt.

Zorg in een vaste plantenborder of een grastuin voor voldoende tussenruimte. Afhankelijk van de soort en de groeigrootte kan pampasgras tot 1,5 meter in de breedte groeien. Daarom wordt een plantafstand van ten minste 1 meter aanbevolen.

Als oudere exemplaren moeten worden verplant, is het de moeite waard om ze in het voorjaar om te steken, zoals bij houtachtige planten. In het voorjaar wordt de plant met een spade doorgesneden en worden de lange hoofdwortels doorgesneden. De plant reageert hierop door tot in de herfst nieuwe fijne wortels te vormen. Gedurende de tijd tot het verplanten wordt de kluit vochtig gehouden. In de herfst wordt de plant verwijderd van de oude locatie en verplaatst naar de nieuwe, voorbereide plantplaats.

Hoe wordt het pampasgras correct verzorgd?

Als pampasgrassen zich prettig voelen op hun standplaats in de tuin, hebben ze geen uitgebreide verzorging nodig. In de zomer moet ervoor worden gezorgd dat de grond niet te veel uitdroogt. Tijdens langere droge perioden is regelmatig water geven aan te bevelen. Ernstige droogte kan een reden zijn waarom pampasgrassen niet meer willen bloeien.

Op zware gronden zorgt het harken van het grondoppervlak voor een betere beluchting. Op lichte zandgronden wordt jaarlijks in het voorjaar een mulch van vruchtbare compost aangebracht. Dit voorziet de plant van voedingsstoffen.

Pampasgras kan worden vermeerderd door deling in het voorjaar. Daartoe mogen de graspollen niet te jong of te oud zijn. De verdeling van de pollen moet zorgvuldig gebeuren, zodat elke deelstuk voldoende wortelmateriaal heeft. Het delen van pampasgrassen kan ook helpen om luie bloeiende exemplaren nieuw leven in te blazen. 

 

Hoe wordt pampasgras correct gesnoeid?

Na elke winter verschijnen er bruine bladeren of dode plantendelen op het groenblijvende pampasgras. Alle snoeimaatregelen worden in de late winter of het vroege voorjaar uitgevoerd. De groeischeuten van het vorige jaar worden gesnoeid, oude bloemstengels worden verwijderd en de dichte graspollen worden met een kleine hark uitgekamd. Het snoeien gebeurt ongeveer 10 cm boven de grond. De halmen en grassen erboven worden met een scherp mes afgesneden zodat alleen de stronk van ongeveer 10 cm hoogte overblijft. Deze "radicale" snoei is noodzakelijk voor alle vaste grasplanten, zodat de plant in het voorjaar opnieuw kan uitlopen en vanaf mei/juni weer krachtig in zijn oude pracht kan verschijnen. Voorzichtigheid is geboden tijdens het werk en stevige handschoenen zijn een must. De scherpe bladeren kunnen pijnlijke snijwonden veroorzaken. Meer over het snoeien van pampasgras.

 

Hoe overwintert pampasgras?

Op onze breedtegraden is pampasgras vorstbestendig en overwintert het gewoonlijk zonder problemen. Er kan echter schade ontstaan als ijzige wind de groenblijvende scheut uitdroogt. Vocht dat tussen het dichte gebladerte of in de holle bloemstelen doordringt en bevriezing veroorzaakt op de onderstam aan de basis van de scheut is even schadelijk. Vooral jonge pampasgrassen hebben bescherming nodig.

  • Doe de bladeren omhoog en bind ze om de bloemstelen.
  • Afhankelijk van de grootte van de plant, omwikkelen met vliesdoek of er folie of jute zakken overheen doen.
  • Bedek de basis van de scheut met kreupelhout. Meer over het overwinteren van pampasgras. 

 

Hoe wordt pampasgras bemest?

Vruchtbare grond is nodig voor een gezonde plantengroei. Zonder voedingsstoffen zal pampasgras wegkwijnen. De beste en gemakkelijkste manier is het gebruik van goede tuincompost, die in het voorjaar rond de grassen wordt aangebracht en ingewerkt. Hoornkrullen of andere organische meststoffen doen hetzelfde werk.

 

Hoe wordt pampasgras gebruikt?

Buiten de tuin worden de grote bloempluimen gebruikt als snijbloemen in de bloemisterij. Verse snijbloemen blijken blikvangers in bloemstukken. Droge bloeiwijzen worden gebruikt voor droogboeketten. Om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan, worden de fijne aartjes bespoten met een speciale spray uit de knutsel- en bloemisterij benodigdheden en geconserveerd.

 

Welke Pampasgras soorten zijn er?

Von Pampasgräsern gibt es mehrere Sorten, die sich in Blüten- und Blattfarbe oder ihrem Wuchs unterscheiden.

  • C. selloana 'Albolineata' – kleine, tot 2 m hoog, bladeren met een witte rand
  • C. selloana 'Aureolineata' – halfhoog, tot 2,3 m en bladeren met een gele rand
  • C. selloana 'Pumila' – dwergvorm, tot 1,5 m hoog en zilvergele halmen
  • C. selloana 'Rendatleri' – halfhoog, tot 2,5 m en roze halmen
  • C. selloana 'Sunningdale Silver' – groot, tot 3 m hoog en zilverwitte halmen

 

Verdere informatie

Een van de meest indrukwekkende tuinplanten verschijnt in tuinen vanaf de late zomer met weelderige bloempluimen - het pampasgras. Het weelderige gras behoort tot het geslacht Cortaderia, dat ongeveer 23 half wintergroene of groenblijvende meerjarige grassoorten omvat. Ze zijn inheems in graslanden in Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea en Zuid-Amerika. Ze vormen dichte pollen van stijve, lijnvormige bladeren die vaak een ruwe of scherpe bladrand hebben. Aantrekkelijk en opvallend zijn de donzige bloempluimen, die zilverwit, goudgeel tot lichtroze van kleur kunnen zijn. De bloemen zijn meestal tweehuizig, soms tweeslachtig.

In tuinen is de soort Cortaderia selloana, met zijn variëteiten wijdverbreid. Het pampasgras, afkomstig uit het gematigde Zuid-Amerika, vormt dichte, grote graspollen. De bladeren zijn gebogen, berijpt en middengroen van kleur. Ze kunnen tot 2,5 meter lang worden. Vanaf de late zomer, afhankelijk van de variëteit, openen zich zilverkleurige of zelfs roze aren, gerangschikt in piramidale bloempluimen. Ze staan aan het einde van stijve, rechtopstaande scheuten die tot 3 meter in de lucht reiken.

In de tuincultuur worden pampasgrassen gewaardeerd als imposante solitaire planten, op de achtergrond van vaste planten en heidebeplantingen of als hoofdplanten in gras- en grindtuinen. De bloeiwijzen kunnen worden afgeknipt. Ze worden gebruikt in verse bloemstukken of droogboeketten.

omhoog
Trusted Shops Guarantee