Terug

Lidsteng correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt lidsteng correct geplant?

Lidsteng kan gemakkelijk overweg met de meeste soorten water. Bij beekjes mag de stroomsnelheid niet te hoog zijn, anders staan ​​de spruiten grotendeels onder water. Holten of baaien zijn daarom ideaal. Zonnige of halfschaduwrijke standplaatsen in het water of een moerasgebied zijn geschikt als standplaats. Lidsteng is uitgesloten voor zure moerassen, omdat ze van kalkhoudend water lijken te houden.

Een voedselrijke bodem is wenselijk en beschikbaar in de meeste watermassa's. Lidsteng wordt geplant in ten minste modderige of moerassige grond. Het is beter om de planten in de grotere plantenmand op de bodem van de vijver te laten zinken. Dit vertraagt ​​hun bereidheid om te groeien en zich in de vijver te verspreiden. Per plantmand worden maximaal 5 wortelstokken gebruikt. Lidsteng toleert waterdieptes tot een halve meter, soms zelfs meer dan twee meter diep.

De wortelstok wordt horizontaal op de bodem van de vijver of in de plantenmand geplant. Houd bij het planten in de bodem van de vijver minimaal 50 cm afstand tot de buren. Het voorjaar is de beste tijd om te planten, ook als u later kunt planten.

Hoe wordt lidsteng verzorgd?

Net als veel vijverplanten heeft lidsteng weinig onderhoud nodig. Eenmaal in de vijver gevestigd, zullen ze betrouwbaar groeien en zich verspreiden. De drang tot verspreiding kan soms zo sterk zijn dat de lidsteng regelmatig moet worden uitgedund en verdeeld. Als de waterplanten de rand van de beek of vijver overwoekeren, worden hun scheuten en wortelstokken afgesneden. Uiterlijk in de herfst worden grote bosjes verdeeld en uitgedund. Zonder te verminderen, overwoekert lidsteng de buren en maakt het leven moeilijk voor hen.

De vermenigvuldiging kan plaatsvinden in de loop van de reductie. Een paar wortelstokken worden verwijderd en in een andere plantmand geplaatst. Deze wordt later op een nieuwe standplaats in het water verzonken.

De lidsteng is te omschrijven als robuust en makkelijk te verzorgen. Noch ziekten noch plagen tasten de waterplant op enigerlei wijze aan.

 

Hoe kan lidsteng gebruikt worden?

Lidsteng is zowel nuttig als sierplant voor waterkanten en oeverzones. Onder het wateroppervlak bieden ze voedsel en onderdak aan vissen en andere amfibieën. Tegelijkertijd voorzien de holle stelen het water van zuurstof. De voedselverslindende manier van leven onttrekt voedingsstoffen van de vijver die anders zouden leiden tot voortijdige algenvorming. Boven het water zijn de dennenachtige scheuten buitengewoon sierlijk. Goede partners in de buurt zijn waterweegbree (Alisma plantago-aquatica), pijlkruid (Sagittaria sagittifolia), snoekkruid (Pontederia cordata), zwanenbloem (Butomus umbellatus) of slangenwortel (Calla palustris).

Dankzij zijn aanpassingsvermogen en robuustheid kan lidsteng in minivijvers worden gehouden, bijvoorbeeld in emmers of in beplante kuipen. Menig aquariumbezitter gebruikt lidsteng voor hun aquarium. Hier wordt ervoor gezorgd dat de planten niet overgroeien.

 

Is lidsteng giftig?

Er is niets in de wetenschappelijke literatuur over de giftigheid van lidsteng.

 

Verdere informatie

De enige vier soorten van het botanische geslacht  lidsteng (Hippuris) komen voornamelijk voor op het noordelijk halfrond. De botanische geslachtsnaam is afgeleid van het Grieks en bestaat uit "paard" en "staart" samen. Oorspronkelijk werd de spruit beschreven als paardenstaart en waarschijnlijk paardenstaarten (Equisetum) genoemd. Hoewel lidsteng qua uiterlijk erg op hen lijkt, is er geen enkele relatie. Lidsteng wordt beschouwd als fossiele planten, omdat ze dateren uit het Oligoceen (30 miljoen jaar geleden).

Lidsteng (Hippuris vulgaris) wordt gevonden in stilstaand of langzaam stromend water in Europa, Azië en Noord-Amerika. De waterplant wordt ook wel zeespar genoemd. De plant is variabel en aanpasbaar in zijn habitat. Afhankelijk van de omstandigheden groeit hij puur als onderwaterplant of soms als landplant op natte grond.

Lidsteng vormt horizontaal kruipende onderstammen. Zij zorgen voor een grootschalige verspreiding op geschikte standplaatsen. Lidsteng wordt gewaardeerd als een waterplant in de tuinbouw. In vijvers dringt de meerjarige vaste plant de grond binnen en verschijnt boven het water met dennenboomachtige spruiten in miniatuurformaat. Ze steken tot 60 centimeter uit het water. De bladeren bevinden zich zowel boven als onder het waterniveau. Onder water of bij sterke stroming zijn de bladeren lang, lintachtig en zien ze er zacht of slap uit. Boven het water staan ​​de holle stengels strak en tonen de bladeren in kransen gerangschikt. Ze steken horizontaal uit de stengel en vertonen een gelijkenis met jonge dennenbomen. Het groenblijvende blad blijft gedurende het koude seizoen in milde winters bestaan. Ernstige vorst leidt tot de dood van de bovengrondse scheuten.

De bruinachtige bloemen zijn onopvallend en verschijnen in de zomermaanden. Ze zitten op de kransen van de bovengrondse scheuten. Hieruit zullen later kleine steenvruchten ontstaan. Ze worden gemakkelijk gegeten, verteerd en uitgescheiden door vogels. Als de zaden naar de bodem van het water zinken, ontkiemen ze en produceren ze nieuwe nakomelingen.

Lidsteng is een onderhoudsvriendelijke en opvallende waterplant. Ze wordt samen met andere vijverplanten aangeplant aan beekjes of in vijvers, vergroende vijverranden en oeverzones of gebruikt in minivijvers. Hoewel lidsteng niet schittert met weelderige bloemen, laat het uiterlijk een blijvende indruk achter. Door het hoge verbruik onttrekken ze voedingsstoffen aan het water en vermindert ze de vorming van algen. In de winter dienen de holle stengels om de vijver van zuurstof te voorzien. Het hele jaar door worden de dennenbladeren door vijverbewoners gebruikt als schuilplaats, paaiplaats, voedsel en uitstaphulpmiddel.

Passend daarbij...

Zuurstof - vijverplanten in een mand
Zuurstof - vijverplanten in een mand1 complete set
€ 29,15
Trusted Shops Guarantee