Terug

Liatris correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de liatris correct geplant?

Haal de planten uit de transportverpakking en plant ze in de voorbereide plantgaten! Belangrijk: Vul de plantgaten met verse, losse, kwalitatieve potgrond. Dit is de basis voor een gezonde groei! Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand toevoegen om de grond in het beplantingsgebied beter doorlatend te maken. Hierdoor kunnen de planten snel wortels vormen en groeien, en voorkomt u ook stuwvocht (ophopend vocht). De planten overleven dan onbeschadigd de winter! Zelfs als u in een pot plant, moet u doorlatende, losse en voedselrijke grond gebruiken, omdat de liatris geen stuwvocht verdraagt. Zorg voor een goede waterafvoer en een drainagelaag van klei of grind op de bodem van de pot.

Na het planten grondig water geven. Pas het watergeven aan de groei en het weer aan. In maart/april heeft de plant doorgaans weinig water nodig en vanaf mei, als het warm wordt meer. De vaste plant tolereert geen droogte, net zomin als stuwvocht.

De liatris is een onderhoudsvriendelijke, winterharde vaste plant die het beste gedijt op een plaats in de zon of in de halfschaduw met een humusrijke, doorlatende grond. Per vierkante meter plant u ongeveer vijf prachtige soorten. 

Hoe wordt de liatris correct verzorgd?

De winterharde vaste plant moet regelmatig worden gegoten, vooral in de zomer. Zodra de bovenste laag grond droog is, moet de liatris worden gegoten.

Zoals alle bloeiende vaste planten heeft de liatris tijdens de bloei voedingsstoffen nodig. Voor en tijdens de bloeiperiode bemesten met een vloeibare meststof of langwerkende meststof voor bloeiende planten. De laatste bemesting dient begin augustus te worden gegeven, waarna er tot volgend voorjaar geen verdere bemesting mag plaatsvinden.

Uitgebloeide stengels worden onder de laatste bloem afgesneden. Op deze manier wordt herbloei gestimuleerd. In de late herfst of vóór nieuwe groei in het voorjaar worden de verwelkte scheuten ongeveer 5 cm boven de grond afgesneden.

Hoe wordt de liatris gebruikt?

De prachtige bloemenkaarsen zijn een echte blikvanger in de tuinperk, in de pot en als lang houdbare snijbloem in de vaas. In de zomer verschijnen de typische, donzige bloeiwijzen, die zijn opgebouwd uit een groot aantal kleine individuele bloemen. De onderhoudsvriendelijke liatris is niet alleen een lust voor het oog, ook bijen, hommels en vlinders zijn dol op de nectarrijke bloemen van de plant. In combinatie met siergrassen, zonnehoed en phlox ontstaan ​​gevarieerde vaste plantenperken.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee