Terug

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel komt uit Zuid-Europa en wordt daar gekweekt om de lavendelolie die geëxtraheerd kan worden uit de paarse bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica en bij het vervaardigen van  parfum – wie kent niet de eindeloos lange lavendelvelden, het ultieme postkaartplaatje uit de Provence? In onze eigen tuin is de lavendel echter ook zeer populair, omdat het een aangename geur verspreidt en er goed uit ziet: als beplanting tussen rozen of in de kruidentuin. Met het planten van de lavendel ontstaat vanzelf een mediterane uitstraling in uw tuin. De plant groeit goed zowel in de tuin als ook in een pot. Ziet er ook goed uit als lage bloeiende heg.

 

Standplaats

Het beste op een  zonnige, warme plek. De ideale bodem is goed doorlaatbaar, voedings- en kalkrijk en vrij droog. Ook een lemige, humeuze bodem is geschikt. Zelfs op een stenen grond gedijen de lavendelplanten indien het water goed kan weglopen.

 

Verzorging / snoei

Lavendel dient ieder jaar krachtig gesnoeid te worden, zodat de struik mooi compact blijft. Snoeit men een paar jaar lang de planten niet dan vallen ze uit elkaar en worden van onderen kaal. Om verhouting te voorkomen, waarbij de lavendel in een massieve struik met dikke takken verandert, dient deze 2x per jaar gesnoeid te worden. De zogenaamde „een-derde-twee derde methode“ werkt bij lavendel uitstekend: snoei na de bloei met een heggeschaar alle takken eenderde terug, zodat alle verwelkte bloemen verwijderd zijn maar de bebladerde gedeeltes behouden blijven. In het voorjaar wordt dan meer gesnoeid (tweederde) zodat de planten compact blijven en goed vertakken. De optimale tijd om te snoeien is wanneer er geen  langdurige vorstperiode meer te verwachten is. Belangrijk: let er ook bij het snoeien  in het voorjaar op dat in ieder geval de nieuwste takjes met een paar blaadjes eraan behouden blijven zodat de struik weer goed kann uitlopen.

 

Water / voeding

Slechts matig water geven. De planten hebben niet veel water nodig. De aarde kan zelfs af en toe helemaal uitgedroogd zijn. Weinig bemesten, alleen indien de plant niet of weinig bloeit. Lavendel houdt van een kalkrijke bodem, tuinkalk,in het voorjaar of de herfst toevoegen, doet de plant goed.

omhoog