Terug

Kerstrozen snoeien – Hierop moet gelet worden

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om kerstrozen te snoeien
    • Kerstrozen worden alleen gesnoeid als na de bloei het zelf uitzaaien moet worden voorkomen of als bladvlekkenziekten op het blad worden aangetroffen.
  2. Hoe ver moeten kerstrozen worden teruggesnoeid?
    •  Aangetaste bladeren van de kerstrozen worden aan de basis afgeknipt, evenals uitgebloeide bloemstengels.
  3. Zijn er verschillen bij het snoeien tussen de verschillende variëteiten? 
    • Omdat kerstrozen winterharde vaste planten zijn, zijn er geen verschillen tussen de afzonderlijke variëteiten van deze aantrekkelijke winterbloeier.

 

1: het juiste tijdstip bepalen: Wanneer moeten kerstrozen gesnoeid worden?

Kerstrozen hoeven niet regelmatig gesnoeid te worden, zoals dat wel het geval is bij houtgewassen of diverse vaste planten. Het juiste moment om te snoeien hangt dus af van wat er gesnoeid moet worden. Als snijbloem kan de kerstroos kort voor het opengaan van de bloem aan de basis worden afgesneden. Om het zichzelf uitzaaien tegen te gaan, moeten de bloeiwijzen na de bloei ook aan de basis worden teruggeknipt. Aangetaste of zieke delen van de plant moeten het hele jaar door worden verwijderd zodra de symptomen worden herkend. 

 

2: Kerstrozen correct snoeien: Zo lukt het!

Snoeimaatregelen worden beschouwd als een preventief onderdeel van de gewasbescherming. Het wegknippen van aangetaste of zieke plantendelen voorkomt verdere verspreiding. Hoewel kerstrozen op de passende standplaats zeer robuust zijn en een lange levensduur hebben, kunnen zij bij ongunstige weersomstandigheden door schadelijke schimmels worden aangetast. Verdorde of zwartgevlekte bladeren worden zo laag mogelijk afgesneden. Het snoeiafval gaat niet naar de compost maar naar de GFT-bak. 


Gezond gebladerte wordt niet gesnoeid, want dat helpt de plant om in de loop van het jaar sterker te worden. Als er een beetje te veel is afgesneden, is dat niet erg. Kerstrozen zullen vanuit de basis snel nieuwe scheuten vormen. 
Het snoeien van kerstrozen kan niet alleen de bladeren maar ook de bloemen betreffen. Enerzijds worden ze soms gebruikt als compacte snijbloemen voor de vaas of bloemstukken, of ze worden teruggesnoeid om te voorkomen dat ze zichzelf uitzaaien. Als snijbloemen gaan kerstrozen bijna een week mee. Een geheime tip onder bloemisten is om de bloemstelen kruiselings af te snijden. Dit vergroot het gebied voor waterabsorptie. Door het water dagelijks te verversen, blijven de gesneden kerstrozen ook langer vers.


Kerstrozen, vooral de lenterozen, hebben een sterke neiging om te gaan zaaien. Als ongecontroleerde uitzaaiing moet worden onderdrukt, moeten de uitgebloeide bloemen aan de basis worden weggesneden. 
Het spreekt vanzelf dat bij alle snoeiwerkzaamheden handschoenen gedragen moeten worden, want kerstrozen zijn giftige planten vanwege verschillende giftige stoffen.

 

3: verschillende kerstrozen soorten snoeien

Aangezien kerstrozen gewoonlijk niet gesnoeid hoeven te worden en vaste planten zijn, zijn er geen verschillende snoeimethoden voor de verschillende variëteiten.

 

verdere informatie

Terwijl de sneeuw vaak nog niet verdwenen is, tonen kerstrozen (Helleborus niger) hun aantrekkelijk bloeiend gezicht. Ze zijn al in de late herfst in de winkels te vinden, omdat ze een decoratief kerstgeschenk zijn voor tuinliefhebbers. Kerstrozen zijn winterbloeiende vaste planten voor in de tuin, die van december tot het vroege voorjaar schitteren met hun bloemenpracht. Ze hebben zich met succes in de tuin weten te vestigen, stellen geen hoge eisen en veroorzaken geen grote problemen. De groenblijvende bloeiende vaste planten in de volle grond hoeven niet regelmatig gesnoeid te worden.
 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee