Terug

Isotoma fluviatilis

De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Isotoma, in Nederland „Laurentia“ genoemd, vormt een dicht tapijt en bloeit van juni tot augustus met charmante kleine bloemetjes, die met kleine steeltjes net boven het blad uitsteken. Isotoma is uitstekend geschikt in een rotstuin, maar ook in de stapelmuur, tussen stenen (ook bestrating) of in borders. De plant vormt een prachtig contrast en er kan ook over worden gelopen. Daardoor kunt u de plant ook als vervanging voor gras gebruiken.

 

Standplaats

De kruipende vaste plant houdt van een verse, voedingsrijke bodem in de volle zon of op een halfschaduwrijke standplaats. Het liefst op een licht vochtige plek. De afstand tussen de isotoma planten en de andere planten in uw tuin zou ongeveer 20-30 cm moeten bedragen.

 

Verzorging

Na het planten is het belangrijk de standplaats onkruidvrij te houden. De plant is groeikrachtig en bloeit lang. Winterhard ook zonder winterbescherming tot -10° C. Een bescherming tegen de winterzon is echter noodzakelijk omdat de isotoma er anders in het voorjaar niet goed uitziet – tot de plant bij warmere temperaturen weer uitloopt. Na de winter (maart-april) voorzichtig de verdroogde blaadjes wegharken. 

 

De groeifases van de Isotoma

                                                 

            Na het planten                                                                   In de zomer                                                                Na het planten

                                              

               na de winter                                                        aan het einde van het voorjaar in                                               na de winter

                                                                                             het daaropvolgende jaar

omhoog