Terug

Iris verzorgen (Zwaardlelie)

Met zijn enorme en prachtige bloemen is de iris of zwaardlelie een van de populairste bloeiende planten in onze tuinen.

 

Standplaats en verzorging

Irissen willen op een zonnige plaats geplant worden, waar af en toe wat schaduw heerst. De grond moet humeus zijn met een deel zand, in kleiachtige tuingrond kunt u beter wat zand bijmengen voordat u irissen plant. Aangezien irissen niet van wateroverlast houden, moet de grond ook goed doorlatend zijn.

Een pas geplante iris moet in het begin extra water krijgen. Als de planten eenmaal goed zijn aangegroeid, hoeft u ze alleen water te geven als het buiten langdurig droog is. Bemesten hoeft eigenlijk helemaal niet. Voor het overige is het het beste om de irissen gewoon met rust te laten; hoe ongestoorder ze mogen groeien, hoe beter ze zich meestal ontwikkelen.

 

Snoeien

De bloeiperiode van de iris duurt ongeveer vier weken. Als de bloemen verwelkt zijn, worden ze verwijderd. U moet de bloemsteel afsnijden tot 10 cm boven de wortel (de wortelstok) en alle bruine en anderszins sterk verkleurde bladeren en bladpunten verwijderen - knip gerust delen van bladeren weg. Door te snoeien voorkomt u dat de iris zaden vormt. Als u dat niet wilt, kunt u het snoeien achterwege laten. U moet er dan wel op voorbereid zijn dat de zeer reproductieve iris zich in uw tuin snel zal vermenigvuldigen.

Trusted Shops Guarantee